Izgubio glasanje

Džonson poražen, Bregzit se odlaže za 31. januar?

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu, nakon što je izgubio glasanje o rokovniku za debatu u Donjem domu.
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 21:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva je na Tviteru napisala da se predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk konsultuje sa liderima EU o zahtjevu koji je podnijela Velika Britanija za produženje roka, da bi se njen izlazak iz EU odložio za 31. januar 2020.

Vlada je večeras u Parlamentu Velike Britanije izgubila na glasanju o rokovniku za debatu, zbog čega će Džonsonu biti gotovo nemoguće da izvede zemlju iz Evropske unije 31. oktobra, kako je obećao.

Za Džonsonov predlog rokovnika za debatu o Bregzitu glasalo je 308 poslanika, a protiv 322.

Rokovnik je predviđao da Donji dom britanskog parlamenta ima svega tri dana za debatu o zakonu o sprovđjenju sporazuma o Bregzitu koji je Džonson postigao s EU.

Ishod glasanja znači da poslanici žele više vremena za razmatranje kompleksnog zakonodavstva.

Britanski parlament je ranije večeras izglasao u načelu zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu. ali je preostajalo da ga poslanici razmotre još jednom, u pojedinostima.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk savjetuje se večeras s liderima 27 članica EU o zahtjevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, izjavila je njegova predstavnica za štampu.

"Predsjednik Evropskog savjeta se konsultuje sa liderima EU o zahtjevu koji je podnijela Velika Britanija za produženje roka, da bi se njen izlazak iz EU odložio za 31. januar 2020.", objavila je Mina Andrejeva na "Tviteru" poslije odbijanja britanskih poslanika da ubrzaju razmatranje sporazuma o Bregzitu, što je tražila Džonsonova vlada.

Komentari: 0

Novi komentar