Dat rok od 150 sati

Erdogan i Putin dogovorili povlačenje kurdskih boraca

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Sočiju da je postigao dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na sjeveroistoku Sirije u roku od 150 sati.  
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 22:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora s Putinom, Erdogan je rekao da će period od 150 sati - nešto više od šest dana, početi da teče sjutra u podne.

Turska i Rusija će potom organizovati zajedničke patrole, naveo je Erdogan.

Sporazum Turske i Rusije uslijedio je odmah pošto su kurdske snage objavile da su se povukle iz oblasti na sjeveroistoku Sirije za koju je Ankara tražila da bude očišćena od kurdskih boraca.

Kurdske snage tvrde da su završile povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima završile su povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom prije večerašnjeg isteka primirja postignutog uz posredovanje SAD, izjavio je visoki zvaničnik te jedinice Redur Halil.

Halil je, međutim, rekao da turska vojska i njeni saveznici, borci sirijske opozicije, nastavljaju operacije na sjeveroistoku Sirije, izvan zone povlačenja SDF.

On je kazao da su njegove snage poštovale primirje koje ističe večeras u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i povukle borce izvan pogranične oblasti između mjesta Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih 120 kilometara.

Halil je naveo da je turska vojska nastavila napade i izvan te oblasti i zauzela 15 kurdskih sela kod grada Kobani, i da nastavlja da napreduje.

Turska je 9. oktobra počela ofanzivu protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, a po sporazumu o primirju koje je u četvrtak postignuto uz posredovanje SAD, kurdske snage su morale da napuste dio uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare.

Ankara je zaprijetila da će obnoviti ofanzivu ako se kurdske snage ne povuku.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trampa potvrdio je večeras da su se SDF povukle iz oblasti na sjeveru Sirije koju Turska želi očišćenu od kurdskih boraca.

To znači da su kurdske snage poštovale uslove primirja, par sati prije njegovog isteka.

Petodnevnu pauzu turske ofanzive dogovorili su potpredsjednik SAD Majk Pens i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Međutim, Erdogan je rekao da pograničnu oblast treba da napusti još 1.300 kurdskih boraca.

Komentari: 0

Novi komentar