Ove namirnice su najčešći uzročnik nadutosti

Iza nadutosti stomaka nalazi se skriveno gastrointestinalno stanje - meteorizam. Iako nekoliko faktora mogu da prouzrokuju ovo stanje, njegova veza sa hranom može da bude veoma bliska i upravo je ishrana u mnogim slučajevima ta koja se procjenjuje da bi se problem nadutosti riješio.
Objavljeno: 23. 10. 2019 - 10:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Meteorizam karakteriše prisustvo viška gasa u crijevima i njegov glavni simptom je napetost u stomaku. Najčešći uzrok ovog stanja je aerofagija, odnosno halapljivo konzumiranje hrane, pri čemu se uz svaki zalogaj ili gutljaj, proguta i dosta vazduha.

Ovo stanje može da bude izolovano ili povezano sa drugim gastrointestinalnim simptomima kao što su dijareja, zatvor, trbušni bol, gubitak težine i nadimanje.

Čini se da je izolovan simptom nespecifičan i da je potrebno prikupiti anamnestičke podatke i obaviti ispitivanja da bi se razumjeli uzroci.

Pokretački faktori

"Uzroci mogu da budu mnogi, od netolerancije na laktozu ili fruktozu, celijakije, sindroma iritabilnog crijeva, porasta crijevnih bakterija, hronične zapaljenske bolesti crijeva sve do upotrebe određenih ljekova", kaže dr Federika Furfaro gastroenterolog iz Humanitas bolnice, prenosi N1.

Zbog toga porijeklo ovog stanja može da bude povezano sa ishranom. Meteorizam zaista može da bude posljedica konzumiranja hrane koja fermentira crijevnom mikrobiotom.

A evo na koje namirnice stomak najviše reaguje:

Mahunarke

Do nadutosti najčešće dolazi nakon konzumiranja mahunarki kao što su: pasulj, grašak i sočivo. Njih je bolje da jedete bez opne da bi se smanjili simptomi.

Povrće

Brokoli bi trebalo da unosite u kombinaciji sa drugim namirnicama kako bi se nadimanje smanjilo. Luk je jedan od izazivača ovog stanja i trebalo bi ga uzimati u manjoj količini.

Takođe je važno da obratite pažnju na unos suvog voća, kao i orašastih plodova: kikirikija, oraha i badema. Ne bi trebalo da kozumirate voće nakon obroka, gazirana i dijetalna pića, žvakaće gume, zaslađivače i bombone bez šećera.

Kako spriječiti meteorizam

"Moguće je koristiti neke supstance koje smanjuju meteorizam, kao što su enzimi koji probavljaju ugljene hidrate, smanjujući tako supstrat fermentiran bakterijama - alfa i beta galaktozidaza", istakla je doktorka, te dodala:

"Osobe sa izmijenjenom crijevnom bakterijskom florom mogu da koriste specifične antibiotike koji ubijaju 'loše bakterije' koje prekomjerno fermentiraju. Dok će osobama sa sindromom iritabilnog crijeva, biti od koristi nerastvorljiva vlakna, koja ne fermentiraju iz crijeva, ali mogu da poboljšaju pražnjenje crijeva, smanjujući proizvodnju vazduha", zaključuje dr Furfaro.

Komentari: 0

Novi komentar