Mitropolita crnogorsko-primorskog SPC

„Rebrendiranje Amfilohija”

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović otputovao je u Grčku u goste Mitropoliji pirejskoj Grčke pravoslavne crkve i mitropolitu Serafimu Mendzelopulosu. Malo taktički, malo iz mesijanskih pobuda, Amfilohije prije svega ovom pośetom želi da se rebrendira u SPC kao borac protiv fanarskoga bezumlja i raskolništva - tvrdi „Верујем”, blog koji podržava kurs Sinoda Srpske pravoslavne crkve.
Objavljeno: 23. 10. 2019 - 12:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Mitropolit pirejski Serafim je poznat po tvrdim stavovima i neslaganju sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem. Serafim je jedan od onih episkopa Grčke crkve koji se odlučno protivi priznanju ukrajinskih raskolnika”, navodi „Верујем”.

Amfilohije je više dana boravio u Grčkoj, o čemu je „Antena M” izvještavala.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve se tek juče službeno oglasila potvrdom da je on uopšte bio u Grčkoj.

U članku „Ребрендирање Амфилохија” na blogu „Верујем” se navodi:

„Pošto su Rusi provalili Amfilohija kao fanarskoga i NATO igrača i zatvorili mu sva vrata, za rebrendiranje mu je jedino preostalo tvrdo krilo grčkih klirika. Logično bi bilo da je Amfilohije pohitao u Rusiju, ako već želi da otkloni sumnje da je fanarski igrač, ali u Rusiju ga niko ne zove.

Amfilohije ovim potezom ujedno želi da poruči Rusima kako je on i dalje njihov igrač i kako je tu ako ‘što zatreba’. Pitanje je da li će odlaskom kod Grka uspjeti da povrati naklonost Rusa, bez obzira što je u pośeti grčkoj tvrdoj struji.

Cijepanje pravoslavlja, koje je izazvao vaseljenski patrijarh Vartolomej, stavlja u nezgodnu situaciju mitropolita Amfilohija koji je do juče sa Fanarom bio u veoma bliskim odnosima; a niko ne garantuje da i dalje nije.

Pismo sa Fanara u Crnu Goru od Vaseljenskoga Patrijarha u kome patrijarha Irineja naziva patrijarhom Srbije dok ujedno hvali i veliča Amfilohija, koje je stiglo ‘kao poručeno’ jer je i bilo poručeno – otkrilo je ujedno tijesnu vezu Amfilohija i Fanara.

Kada se tome pridoda prijem ukrajinskih raskolnika na Cetinju pokazuje se da je ono što se godinama spekulisalo o sprezi Amfilohija i Fanara tačno.

Istovremeno dok je Amfilohije u Grčkoj u režimskim medijima Crne Gore se pojačava njegovo ‘srpstvo’ i privrženost SPC tako što se okrivljuje kao onaj koji pravi razdor sa Grcima i tako navodno ide na ruku Rusima i SPC. Odlaskom u Grčku Srbima treba zamazati oči.

Śeđenje na tri stolice je nešto po čemu je Amfilohije prepoznatljiv. Kod Grka više ne može ništa posebno učiniti. Ni kod Rusa više ne pale te Amfilohijeve dvostruke igre, ali sada glumi zilota kako bi sebe kod Srba predstavio kao revnitelja predanja kao što je i mitropolit Serafim.

Isti Serafim je hvalio i branio Artemija [Radosavljevića, od SPC raščinjenoga episkopa raško-prizrenskoga]... Dok je s druge strane isti taj Amfilohije progonio Artemija! 

Amfilohije ovim potezom pokušava da nadomjesti tu dimenziju revnitelja, čovjeka rusofila i poštovaoca predanja. To mu je i reklama kod srpskih vladika, da se pokaže kako on ima svuda pristup…

Očevidno je da je Amfilohije već počeo kampanju za budućega patrijarha”.

***

Za razliku od Irineja Bulovića, te nekih drugih episkopa SPC, Amfilohije Radović od 2016, tj. od Sabora na Kritu, nije dobio poziv da pośeti Rusiju.

Amfilohije je, uprkos retoričkoj podršci Moskvi u sukobu s Carigradom, povukao nekoliko poteza koji su Rusku crkvu naveli da ga u najmanju ruku držI na distanci.

Ruski crkveni mediji su ignorisali nedavni Amfilohijev boravak u Grčkoj.

Komentari: 7

Śeđenje na tri stolice

23. 10. 2019 - 13:20

Śest će Amfi i na deset stolica i pośeti LUCIFERA u korist svetosavlja i sPC, a za negiranje CG-e, CPC i takođe njegovih i načih predaka. Kako neko reče na ovom portalu. Đe Amfilohija ulazi na vrata Bog bježi kroz prozor!!!!!
Mirko

23. 10. 2019 - 14:49

S čim si ovo pritisnuo ovo slovo na početku. Šta je ovo, neka štamparska greška. Koje ti je ovo slovo. Je li ti ovo neko slovo iz Njegoševog, Gorskog vijenca kojeg su dosad držali u zarobljeništvu Srbi i Rusi ili možda sam Mitropolit, pa ga ti sad oslobodio, hahaaaa. Kakva je ovo škrabotina!?
LUKA P

23. 10. 2019 - 16:20

To je, ako si nepismen, staroslovensko slovo, koje je u upotrebi u ruskom, crnogorskom, a i kod Srba u zlatiborskom kraju i Šumadiji. Nadam se da sam ti bar malo pomogao, pozdrav!
Śeđenje na tri stolice

23. 10. 2019 - 20:35

HVALA LUKA P.!!!! Odgovor je pravi za TUTUŠU koji nema odgovora na komentar. Hvala
ABC

25. 10. 2019 - 10:34

Luka, u pravu si, s tim sto su ti Srbi u zlatiborskom kraju i Sumadiji, u stvari, raseljeni Crnogorci koji su se posrbili. Sve to lijepo pise u velikom broju publikacija i stare korespondencije. I, to je prava istina. Taj glas, slovo, Srbi nikada nijesu imali, a sad u svojoj najezdi podvajaju sve sto ima crnogorski predznak. Huni 21. vijeka!
Zoran

23. 10. 2019 - 14:52

... Mitropolit. Namjerno je upotrebio ekavski izgovor "verujem". S predumišljajem, to radi da našteti našoj čuvenoj demokratiji i velikom ekonomskom napretku. Heheheeeee.
L Dabanović

23. 10. 2019 - 21:18

Pope kakvo te srpstvo sa crkvom spopalo i tebe i tvoj narod otrcana srpstva i Srbina i to tek poslije 500g njihove pogibije.Da je ovaj tvoj narod mislilo za pokojni srpski narod i crkvu prije 500g i imali 100-ti dio kuraži od ove bespotrebne današnje za otrcane rkečine srpsta-ne bi Njegoš /tvoj tajnovnik/ književno zakopa Srbe na Kosovo u jednu grobnicu i sa srpstvom ugašenim opoja u mitove.Pa pope jesi i bezbožnik i najviši pokvarenjak-Njegoša,koji je hajao za Nemanje ka i za Murate,uzdiže u svojeg tajnovnika i kao i sebe prekrsti u narod otrcana srpstva i Srbina.
Novi komentar