Zahtjev za formiranje tehničke vlade neopravdan

Tri godine nakon kraha ideje Vlade izbornog povjerenja, u Crnoj Gori, reklo bi se, isti scenario. Opozicija vladajuće strukture uslovljava istim opozicionim zahtjevima, pod drugim imenom. Po mišljenju političkog analitičara Srđe Vukadinovića, i da se pristalo na Tehničku vladu, ni rezultati ne bi bili drugačiji. 
Objavljeno: 23. 10. 2019 - 19:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Očito da opozicija isključivo želi one zakone i reforme koje bi njih dovele na vlast. Teško je napraviti takve izmjene u Crnoj Gori, takve reforme izbornog zakonodavstva. Znači to ne mogu ni tehničke vlade, ni vlade izbornog povjerenja, ni vlade nacionalnog spasa, ni vlade nacionalnog jedinstva, što je sve isto ime za pokušaj da se obezvrijedi pokušaj vlade – ističe Vukadinović.

Podsjećanja radi, za Vladu izbornog povjerenja 2016. izabrano je pet ministara iz redova opozicionih partija. Za potpredsjednika Vlade izabran je Milorad Vujović, ministra unutrašnjih poslova Goran Danilović, ministar finanasija bio je Raško Konjević, ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić, dok je resorom poljoprivrede upravljao Budimir Mugoša. A opozicionari su dobili i funkcije u najvažnijim državnim preduzećima, obavezujući se da će priznati rezultate izbora iz oktobra 2016.

Poslije svega dva mjeseca rada, najviši funkcioneri tzv. opozicione trojke najavili su napuštanje. 

I šta se desilo s onim što su oni najavljivali kao potrebu koju mogu ostvariti jedino ako budu imali dio izvršne vlasti? Ništa. Dakle, u ovom trenutku ne postoje opravdani razlozi da se nešto slično ponovi- država funkcioniše, politički sistem je stabilan – poručuje poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

Vuković stoga za NOVU M ističe da je posrijedi samo traženje opravdanja za dugogodišnje poraze. 

Neću biti politički isključiv pa reći kao štom mnogo s razlogom kažu- dosta je tjeskobno biti do zla boga dugo u opoziciji opozicije za neke, za neke vrlo lagodno- nikakvu odgovornost ne snose, apanaže su dobre, mjesta su sigurna – navodi Vuković.

I dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da je jedino rješenje, kako kaže za našu televiziju, političke krize u Crnoj Gori tehnička Vlada, iz DPS imaju drugu poruku.

Rješenje političke krize je da svi politički akteri unutar parlamenta sjedu za sto, da se dođe do modela tehniče vlade, i da se zajedničkim konsenzusom dođe do najboljeg modela izbornog zakonodavstva – kaže Damjanović.

Izvinite, o kakvim političkim krizama govorimo? Govorimo o krizama koje su instrumentalizovane, problemima koje su naduvani – poručuje Vuković.

Rezultati izbora iz 2016. priznati su sa najvisih međunarodnih adresa. Opozicija se prije tri godine potpisom se obavezala da će rezlutate prihvatiti. Srđan Vukadinović podsjeća da se to nije desilo jer su izbore izgubili. Isti slučaj, tvrdi Vukadinović, bio bi i sada jer, po njegovom mišljenju oni ih neće prihvatiti dok ne bi bili u njihovu korist, a što je sa ovom opozicijom, teško izvodljivo.

Komentari: 3

RAŠO

24. 10. 2019 - 09:41

Što u stvari opozicija hoće sa tehničkom vladom. Ne misle valjda da će njihovo prisudstvo u toj tehničkoj vladi uticati na biračko tijelo da promijeni stranu i glasa za njih. Ako misle da će spriječiti malverzacije (ako ih ima i od kojih oni strahuju) tokom izbornog procesa i tu se varaju, jer njihovi predstavnici u toj tehničkoj vladi ne mogu imati neki značajniji uticaj na izborni proces. U ostalom već su imali na prošlim izborima jednu tehničku vladu i nijesu ništa postigli sa njom. Možda tražeći tehničku vladu, traže opravdanje za svoj neuspjeh u predstojeim izborima.
Freeman

24. 10. 2019 - 10:02

Tehnička vlada je potrebna samo ako se usvoje izmjene izbormog zakonodavstva da ih implementira na pravi način.Ako se izmjene ne usvoje ,onda nikakva tehnička vlada nije potrebna,onda je potreban opozicioni bojkot izbora.
Debil

24. 10. 2019 - 10:58

Ovo što tarži Damjanović može samo....On reče da tu vladu traži zbog "političke krize": Ta kriza je samo u njegovoj tintari. I to odavno. Đoko Orlandić PS "Tehničku vladu" traže, pored Damjanovića, Raško, Danilović, Pavićević, Abazović, Joković, Rudović.. Oni, koji svi zajedno u koaliciji ne mogu preći cenzus. 'oće ministarske funkcije, a bez izbora.
Novi komentar