Trpio je vršnjačko nasilje: "Izvukao sam se, ali mnogima je ostala trauma za cijeli život"

Borko Petrović (38), nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević" u Paraćinu, kao mali je trpio vršnjačko nasilje ali je uspio, uz pomoć porodice, da se izbori sa tim problemom i danas postane jedan od najboljih edukatora Srbije.
Objavljeno: 23. 10. 2019 - 22:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

U to vrijeme, kaže Borko, nije ni postojao pojam vršnjačkog nasilja. O tome se nije pričalo, mnogima se dešavalo i bilo je skoro normalna pojava.

"Tek kada odrastete vidite da te stvari mogu psihički da utiču na ljude. Ja sam se izvukao, ali mnogima je ostala trauma za cijeli život. Imao sam fizičke povrede, ali to nije ostavilo traga na moje psihičko zdravlje. Ali ne doživljamo svi stres isto. Za nekog je to teška stvar. Imamo primjer Alekse iz Niša čiji se život tragično završio", rekao je Borko agenciji Beta.

Petrović je rekao da nasilje treba da prepoznaju roditelji i stručne službe škole.

"Rješenje je da pričamo. Neka djece neće da pričaju o nasilju koje trpe i zato nastavnici moraju da prepoznaju problem, a uglavnom se vidi da dijete ima problem. To zatim treba da prijave roditeljima, pedagogu, razrednom starešini. Svako ko primjeti promjenu kod djeteta treba da reaguje", objasnio je Borko Petrović.

Vršnjačko nasilje koje je trpio kao mali sada mu pomaže da uoči problem kod učenika.

"Kao razredni starešina obraćam više pažnje na djecu. Nasilje već u korenu treba da se sječe, čak i verbalno nasilje. Za djecu je to igra ali nasilje se zatim prenosi na društvene mreže koje ne možemo da kontrolišemo. Iamo sam slučaj da je djevojčica promijenila ponašanje jer su je ucjenjivali nekom fotografijom. Ja sam ponosan što imam takav odnos sa učenicima koji mogu slobodno mi kažu šta ih muči. Djeca moraju da osjećaju da je vama stalo do njih, tada i mogu da im se povjeravaju jer vam vjeruju. Ja djeci uvijek pričam da mogu da mi kažu za svaki problem jer nikad neću da se ljutim na njih i da svaki problem može da se reši", kazao je Borko.

Borko Petrović nije imao takvu podršku u školi, ali je, srećom, imao u porodici.

"Počeo sam da imam tikove i mučnine, psihoza u meni je počela fizički da se odražava tako da je porodični ljekar vidio da imam problem druge vrste. Vidio je da je kod mene u pitanju psihosomatska bolest. On je preporučio da se izmjestim u drugu sredinu i odmah je sve bilo bolje. Od petog razreda prešao sam u OŠ 'Stevan Jakovljević' gdje i danas radim", kazao je Borko Petrović.

On je poručio da je važno da neko prepozna promene kod djece koja trpe nasilje, da ne treba okrenuti glavu već treba pomoći. Borko je sa ostalim najboljim edukatorima Srbije bio gost kod ambasadorke Srbije u Danskoj Jasmine Mitrović Marić.

Najbolji nastavnici Srbije su tamo posetili osnovne i srednje škole, privatne i državne škole kako bi uporedili sistem obrazovanja u Danskoj i Srbiji.

"U Danskoj u skoro svakom odeljenju imaju pedagoga koji prati ponašanje djece. Čim uoči neki problem kontaktira roditelje koji dolaze na razgovor. Ukoliko roditelji odbiju kontaktiraju se socijalne stručne službe. Kod njih postoji sistem koji funkcioniše", istakao je Petrović.

Komentari: 0

Novi komentar