Nebojša Todorović

Nova strategijska politika Rusije prema Balkanu: Vazali i hladnoratovska taktika

Prisustvo mnogih aktera sa različitim interesima u fragmentarnom postkonfliktnom balkanskom prostoru, te važnost Balkana za odnose Rusija-Evropa i Rusija-NATO bila su polazišta za eksperte ruskog Savjeta za međunarodne odnose (RIAC) pri izradi specijalnog projekta nazvanog „Rusija na Balkanu“.
Objavljeno: 25. 10. 2019 - 00:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ruski Savjet za međunarodne odnose je uticajna akademska i diplomatska „think-tank“ u čijem predsjedništvu sjede bivši ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Igor Ivanov, aktuelni sekretar ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova Igor Morgulov i drugi.

Koosnivači Savjeta su Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ruska akademija nauka, Ruska unija industrijalaca i preduzetnika, te međunarodna medijska grupa Interfax. 

DOKUMENT PREDLAŽE NOVU STRATEGIJU

Kompleksan dokument, objavljen ove godine, strukturiran u pet poglavlja opisuje Balkan kao "epicentar međunarodnih dešavanja", sagledava sadašnjost ove regije i analizira interese vodećih aktera, te u konačnici predlaže novu rusku strategiju prema ovom regionu.

Neiznenađujuće za sadašnji trenutak ruske vanjske politike, dokument ne odiše diplomatskom umjerenošću, već su vodeći autori dr Aleksandar Pivovarenko i dr Ekaratina Entina, vjerovatno opijeni negativnim emocijama prema američkom trijumfalizmu i epohalnim promjenama u post-hladnoratovskom periodu, napisali djelo na kojem bi im pozavidio čak i vodeći analitičar klasičnog realističkog pristupa međunarodnoj politici, Hans Morgenthau. 

Prožet terminima iz hladnoratovskog rječnika, specijalni dokument „Rusija na Balkanu“ počinje opisom činjeničnog stanja da u novom konceptu ruske vanjske politike potpisanom od strane predsjednika Vladimira Putina, 30. novembra 2016. godine nema termina poput  „Balkan“, „Srbija“ i „Jugoistočna Evropa“ već da ovaj koncept spominje samo Evropu i Euro-atlantsku regiju.

20191023-124629Izražavajući stanovište da balkanska regija može zauzeti važno mjesto u nadolazećoj arhitekturi odnosa, da su ljudi ovog područja kulturološki bliski i politički naklonjeni Rusiji, i da nijesu samo skoncetrisani u Srbiji, autori konstatuju da Rusija nema toliki uticaj na Balkanu, kako ga predstavljaju zapadni mediji kroz guranje narativa „ruska prijetnja“. S toga, imajući u vidu da današnja ruska strategija bazira na reaktivističkom pristupu  i izdvajanju ekskluzivnih partnera, predlažu novi strateški inkluzivni pristup koji bi se temeljio na širokoj viziji regionalnog razvoja i dinamici promjena koje se događaju.

PREDLOG

Predložena nova strategija Rusije sastoji se od tri poglavlja u kojima se analiziraju faktori uticaja na rusku vanjsku politiku prema Balkanu, važnost Balkana za Rusiju, te se predlaže ruski akcioni plan baziran na određenim taktičkim principima. 
U prvom poglavlju se analiziraju pozitivni i negativni faktori uticaja po rusku vanjsku politiku na Balkanu pa se konstatuje da u pozitivne faktore spadaju: objektivne teškoće Evropske unije na Balkanu, koje se ogledaju u rješavanju teritorijalnih sporova i „pravoslavni narod“ koji tradicionalno simpatizira Rusiju.

Kao pozitivni faktori predstavljeni po ovu politiku su i „ruski vanjsko-politički uspjesi“ (ukrajinska kriza, vojna operacija u Siriji, stvaranje Evroazijske ekonomske unije i posebni mehanizmi za interakciju s Turskom, Iranom, Kinom i zemljama BRIKS-a) koji stvaraju imidž Rusije na Balkanu kao velike sile i globalne alternative koja brani principe multipolarnosti u međunarodnim odnosima. 

PROMAŠAJI ZEMALJA EU

Zabrinjavajuće za sve zemlje ovog regiona kojima je u interesu euroatlantska integracija je da se u pozitivne faktore po rusku vanjskopolitičku strategiju ubrajaju, kako autori navode, „nespretnosti i promašaji vodećih država EU sa glavnim kandidatom za pristupanje - Srbijom” i dodatno ističu da “skandal nakon proslave gola” na utakmici Švajcarska - Srbija na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2018. godine i “nepoštovanje” srpske delegacije tokom događaja koji su obilježili savezničku pobjedu prije 100 godina u Prvom svjetskom ratu u Parizu, diskredituju napore za rehabilitacijom negativnog imidža euroatlantske zajednice u srpskom društvu.

Nejasno je samo zašto autori smatraju Srbiju “glavnim kandidatom”.

CRNA GORA I NATO

Negativni faktori uticaja na rusku vanjsku politiku na Balkanu su uglavnom vezani za nemogućnost suzbijanja širenja NATO, konstatujući da je Crna Gora 2017. godine postala dio NATO-a, a da je nakon radikalnih promjena u svojoj državnosti, Makedonija dobila pozivnicu i da će u bliskoj budućnosti postati članica. 
Koordinirano stajalište Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Višegradske grupe po pitanju euroatlantske integracije Balkana predstavlja još jedan negativno opisani faktor u prijedlogu nove strategje. 
Ovakav pristup, koji u nekim svojim djelovima poprima prizemni oblik nacionalističkog radikalizma, postavlja u centar pažnje pitanje za sve zemlje regiona: “Da li će ovakve misli autora predložene strategije predstavljati uhodani način razmišljanja ili upustvo za djelovanje Rusije kada je Balkan u pitanju?” 

RUSKI INTERESI NA BALKANU

U drugom poglavlju ovog predloženog strateškog dokumenta referiše se zašto Rusija ne smije odustati od svojih interesa na Balkanu. Ako se Balkan u konačnici preseli u euroatlantsko područje uticaja konstatuje se da će Rusija značajno pogoršati svoju poziciju u Evropi, čime će se “odvezati ruke” Brisela i otvoriti nove mogućnosti za širenje Evropske unije na Istok. Istovremeno dokument navodi da će ovakav mogući scenario diskreditovati pozitivna dešavanja u odnosima Rusije s Bugarskom i Srbijom koja su se dogodila od 2017. do 2018. godine i značajno komplicirati obnavljanje odnosa Rusije sa Grčkom i Crnom Gorom. 
kremljPrimjenom ovakvog razmišljanja Rusija, dakle smatra se da će gubitkom Balkana izgubiti ključno područje na svom "igralištu" kao važnom segmentu cjelukupne politike antagonizma prema Zapadu.
Ruski akcioni plan koji se opisuje u trećem poglavlju ovog specijalnog dokumenta svodi se na razvijanje nove strategiju za jugoistočnu Europu sa vizijom koja će omogućiti očuvanje i povećanje ugleda Rusije među državama i etničkim i političkim zajednicama višedimenzionalnog regiona Balkana. Tvrdeći da Rusija ima fundamentalno znanje neophodno za razumijevanje procesa koji se odvijaju na Balkanu, autori smatraju da je rusko prisustvo postalo prirodni dio arhitekture ove regije i da njeno uklanjane iz ukupne slike predstavlja nestanak važne, ako ne i nosive strukture regionalne stabilnosti.

TAKTIČKI PRINCIPI
    Predloženi strateški dokument završava se prijedlogom ruskih aktivnosti koje bi trebalo da su zasnovane na sledećim taktičkim principima:

•    Odstupanje od isključivo privilegovanog bilateralnog partnerstva prema multilateralnoj saradnji unutar čitave jugoistočne Evrope
•    Stvaranje i podrška konstruktivnih političkih snaga u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regionu, tj. snaga koje bi bile orijentisane prema projektima Moskve
•    Širenje medijskog pristupa na Balkanu. Zamijeniti narativ „Rusija kao pružatelj sigurnosti“ i „Rusija kao dobavljač energije“ sa „Rusija kao sredstvo regionalne stabilnosti“, „Rusija kao sredstvo humanitarne saradnje“ i „Rusija kao dobavljač e-tehnologija i efikasnih tehnoloških rješenja "
•    Kontinuirano i sve veće ulaganje u regionalne proizvodne kompanije (Agrokor, INA, MOL).
•    Pretvaranje ekonomske prisutnosti u rast obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje
•    Razvijanje konstruktivnih pristupa religiji, uzimajući u obzir trend prema fragmentaciji istočnog hrišćanskog prostora
•    Razvoj koordiniranije platforme regionalnih blokova u kojima je Rusija članica (EAEU, OSCE, BRICS).

Čitajući odredbe ovog strateškog projekta, posebno dio ruskih aktivnosti koje bi trebalo da budu zasnovane na određenim taktičkim principima, ne mogu a da se ne citiram ser Vinstona Čerčila (Winston Churcill) koji je prilikom svog intervjua za BBC datog 1. oktobra mjeseca 1939. godine rekao:
„Ne mogu Vam predvidjeti akcije Rusije. To je zagonetka umotana u misteriju unutar enigme. Međutim, mozda postoji ključ. Taj ključ je ruski nacionalni interes. Ne može biti u skladu sa ruskim sigurnosnim interesima da se Njemačka posadi na obali Crnog mora ili da pokori balkanske zemlje ili da podredi sebi slovenske narode Jugoistočne Evrope. To bi bilo u suprotnosti istorijskih životnih interesa Rusije.“
Čini se da ova izjava Čerčila je aktuelna i da ni danas ne bi dodao slovo na svoju izjavu.
Ukupno posmatrajući rusku vanjsku politiku prema Balkanu kroz gore opisani dokument čitalac stiče utisak da ruska strategija nije nista vise do skup strogih instrukcija i akcionih koraka ka sprovođenju iste. Ono sto čudi i svakako zabrinjava, jeste da se ruski vanjskopolitički diskurs nije ni za jotu promijenio od onog hladnoratovskog.

Ovakav stav može proizvesti kontra efekat koji je već u nekim državama Balkana izazvao anti rusku klimu jer uz sve poteškoće koje ima Evropska unija za zemlje Balkana, evropski put nema alternativu. Dakle, Rusija na Balkanu ne traži partnere ili populistički „prijatelje“ Rusije, već vazale koji će bezrezervno sprovoditi trenutne ili dugoročne interese Rusije.

(Autor je specijalist Vanjske politike i diplomacije na zagrebačkom Sveučilištu)
 

Komentari: 44

Putnik Namernik

25. 10. 2019 - 01:49

Da bog da živeli u interesantnim vremenima....
Miko

25. 10. 2019 - 07:29

Vjerovatno u nasem ministarstvu nisu ni culi za ovo.
Тотo

25. 10. 2019 - 08:03

Ми набавили С400,
Fizičar iz Botuna

25. 10. 2019 - 08:35

E, to će vas spasiti
Zaro

25. 10. 2019 - 08:58

Spasit će ih ko' '99!
Slepi tOTICE

25. 10. 2019 - 10:58

Širenje medijskog pristupa na Balkanu. Rusija kao zemlja ljuckih prava. Rusija kao zemlja koja se bori protiv korupcije. Rusija u kojoj nema organizovanog državnog kriminala itd ..... ..... . Hahahahahahaha nazdravlje vam Rusija zemljaci ili ti ga kompadri!!!!!!!!
UPRAVO TO

25. 10. 2019 - 15:11

Ovo je kljucno.
Тотo

25. 10. 2019 - 14:06

Па нека покушају као '99. као што су покушали на Криму, тако ће да покушају.
^

25. 10. 2019 - 16:43

Koliko godina imas crni Toto. Znam te kao Brdjanina sa polemika negdje krajem 90-ih ili 2000. 20 godina kasnije si regresirao. pamet ti je ka u poganog djeteta od 7 godina. Dje ti je zrelost, mudrost ?
Mudrost

25. 10. 2019 - 16:36

U bolnicama u Srbiji pacijenti donose svoj WC papir, a smrtnost od sepse je na nivou zemalja treceg svijeta … Isplati se za S 400, 500, 600. Ovome se raduju Rusi i budale iz Srbije i CG
Mudrost

25. 10. 2019 - 16:40

Jesi l i se zapitao oce li vam Rusi poklonit opremu za bolnice, kompjutere za skole, naciniti puteve jeftino bratski ? Uvalice vam hardver da se armira vojna baza tj odskocna daska za destabilizovanje Evrope sto ces ti i tvoji potomci osjetit. Da ti neko ponudi da odes u Njemacku i vozis BMW zivis u demokratiji bez korupcije (kad bi sto znao radit) poletio bi navi cas. Nema bezobrazluka do dinarskog srpstva. Vi ste bre turska raja po pomati, ponajvise. Ostavi naciju , to nije kljucno
Kleopatra

25. 10. 2019 - 10:39

Jasno je da je Rusija protiv sirenja NATO saveza, zato se i okrenula protiv CG kad mu je i ona ptistupila.
pub111

25. 10. 2019 - 10:41

Rusija vidi da im slabi uticaj koji su imali na Balkanu, zato su zadnjih godina preduzimali razne mjere kako bi tome stali na put.
vazali

25. 10. 2019 - 15:25

Rusija ima iskustva prethodnih ratova kada su vazalne zemljice i njihova teritorija koristene za napad na nju . Sjetimo sesamo koliko je janjicara islo ispred Hitlerovih trupa kao sto cevsjutra mozda Montenegrini-zeljenasi . Prvo idu vazali a za njima okupatorska vojska ako bi se koji dvoumio da ga likvidiraju .
Politikolog

25. 10. 2019 - 10:43

Ne mozemo da zanemarimo uticaj Rusije i njihove namjere prema Balkanu, vidjeli smo 2016.god da je prijetnja itekako stvarna.
Djekna

25. 10. 2019 - 11:20

Gore mi drzave od ove Rusije nema, u sve se mijesa svima. Umjesto da se o sebi malo povela racuna. Polako ce izumrijeti kako je krenula
Zvezdasica

25. 10. 2019 - 11:21

Sa ovom Rusijom ne treba imati nikakvog posla
Da

25. 10. 2019 - 11:38

Rusija Vladimira Putina ne ostavlja svoje prijatelje primer su.. Siirija i Venecuela. A,cije interese brane vojnici Crne Gore u Avganistanu i Iraku pitam one cija se lapica pali na prekidac iz...
Ej Da

25. 10. 2019 - 12:23

Šta se ne vučeš u zemlje RAJA, Venecuela, Irak, Serbija, Iran, Avganistan kad je tamo supr dobro?
Bodin

25. 10. 2019 - 16:30

Rusija Vladimira Putina ne ostavlja svoju luku u Siriji koja im je strateski vazna a da je nemaju tamo vidio bi koliki bi bili prijatelji sirijcima.
Liberal

25. 10. 2019 - 12:08

Pozdrav za ruse i ove njihove janjicare sto se kod nas zovu opozicija
Bar_pamti

25. 10. 2019 - 12:09

Polako se rusija gura crnu goru,pogotovo po pitanju klerofašizma. Eto u rusiji biju narod po ulica ako burku stave a ne koga drugog a ovi amfilohijevi ratnici bi da ukino crnogorstvo
Staljin

04. 11. 2019 - 08:14

A ti bi burku da nosiš a pa ne može to bay srbskoj zemlji u tursku idi pa to nosi
Koviljka tomic

25. 10. 2019 - 12:12

Rusija je odavno bacila oko na Crnu Goru to je ocigledno, jer joj odgovara njen geopoliticki polozaj i zato je i pokusala 2016. godine da preko drzavnog udara preusmjeri tok CG u njenu korist.
Jednostavno i tacno

25. 10. 2019 - 15:46

Crnogorke imaju daleko zdraviji razum no muskarci.
Cipsy

25. 10. 2019 - 12:24

Kad bi se Rusija umijesala na Balkanu tek onda Balkan bi bio pod sapom Rusije i nidje ne bi krenuli sa jedne tacke.
DonjiKokoti

25. 10. 2019 - 12:25

Kad bi se Rusija okrenula sebi narod bi im bio zadovoljniji a ne sto se bakcu drugim drzavama.
StevanPG

25. 10. 2019 - 12:27

To sto misli Rusija moze macku o rep da okaci, ne mogu oni kao sto su mogli prije nikako, i sad zemlje sa ZB gledaju evropske integracije.
Тотo

25. 10. 2019 - 14:07

Извини, а где ти живиш?
-

25. 10. 2019 - 16:16

U Smederevu, ka' i ti. Nijesi ga sreo ?
Aladin

25. 10. 2019 - 12:29

Ovoj taktici samo se opozicija kod nas moze obradovati ne bi li koji dolar vise za sebe ugrabili.
Freeman

25. 10. 2019 - 14:10

Kakvi vazali,mi smo ravnopravni partner SAD-a !.
Bibi netanjahu

25. 10. 2019 - 14:48

Jeste li se prepali NATO dukljani? Neka ste,i treba
Cinjenice

25. 10. 2019 - 15:02

- Rusi emigriraju na Zapad trazeci bolji zivot, I dan danas nesmanjeno - Prosjecna plata u Rusiji je oko $600 - Rusija je na vrhu liste korumpiranih zemalja u svijetu - Rusija nikad nije imala demokratiju a danas nije ni za jotu bliza - Rusija drzi pod okupacijom djlove 4 drzave trnutno - Rusija nikom dobar zivot nije donijela ali ratove jeste
ZA CG bitno

25. 10. 2019 - 15:07

Rusija je jasno rekla da Crnu Goru vidi kao dio Srbije , a Crnogorce kao dio Srba. Njima je u interesu da upakuju Crnu Goru u Srbiju i poklope i jedne i druge. KOJI SU ruski saveznici u Evropi osim Srbije ? ZASTO sa njima ne zele ni njihovi prvi susjedi nego traze zastitu EU i NATO ? Nije li ocigledno iz istorije i trnutnog odnosa Rusije prema njima. Da li im je Rusija donijela dobar zivot ? Pogledajte primjer pribaltickih drzava. Danas imaju standard iznad ruskog, o demokratiji da ne govorimo
Evropa je nas kontinent

25. 10. 2019 - 15:10

29 NATO drzava i vecina u EU. Na drugoj strani Srbija pristajkuje za krpiguzima ko sto su i oni sami. Ako je Srbija dio Azije - mi Nismo. Srbi narocito iz CG i lice na azijsko pleme, otuda bliskost
S 400 i Srbi iz CG

25. 10. 2019 - 15:18

Srbadija iz CG presretna. "Srbija dobila rusko oruzje". O blago njima ! Bice novih masakara, novog placa, razaranja i mizerije. Oni koji su ovo shvatili vec su van Srbije i zive ko ljudi ali ne u "majci Rusiji" . Srbi su mudri kad im pozadina odlucuje. Evo oruzja za festu vaskolikog paranoicnog, mentalno poremecenog srpstva iz Crne Gore. A na protestima traze "demokratiju", traze dobar zivot, nisu za korupciju, … i kao primjer za ove kvalitete uzimaju RUSIJU. Nije ni bitno ko je za koga nego se odbraniti od mentalne poremecenosti od destruktivnosti i negativnosti. U ovom momentu ko malo gdje u svijetu ovo je prisutno medju Srbima iz Crne Gore.
Statistike

25. 10. 2019 - 15:25

*** bar sest puta vise Rusa napusti zemlju nego sto se javno objavi .Rosstat procjenjuje da je bar 377,000 Rusa napustilo drzavu u 2017. Prema podacima u zemljama gdje su otisli ova cifra je 6 puta veca. *** Prema podacima UN Rusija je TRECA drzava po broju ljudi koji zive van Rusije , iza Indije i Meksika — 10.6 million
odozgo

25. 10. 2019 - 15:33

Pogledajte malo stvari sa distance ignorisuci dnevnu propaganda, alternativne cinjenice, dimne zavjese, perfidno skretanje fokusa, apinovanja. Rusija je zemlje koja nika nije pruzala demokratiju tj slobodu svojim gradjanima. Rusija je uvijek bila autokratska, i siromasna u prosjeku. Rusija je bila korumpirana ali vjerovatno nikad kao sad u novijem vremenu. Ljudo ODLAZE iz Rusije zbog ovoga na ZAPAD !!! Ne dozvolite da vas obmanjuju jer se to moze obiti o glavu samo vama. Ovakva drzava ne moze nista dobro nikom donijeti u iole duzem vremenu.
CISTA LOGIKA

25. 10. 2019 - 15:37

Da li biste otisli da zivite u Rusiju ili na drugoj strani u neku razvijenu drzavu EU ili Ameriku ? Znamo sta statistike govore kako o ruskim tako i o srpskim emigracijama. Od koga se uci demokratija i ekonomija koji vode do boljeg zivota? Pa aod zemalja koje to vec imaju , a ne one koje to nikad nisu uspjele ostvariti. Dakle zasto bi neko isao ka Rusiji? Iz kojeg interesa ? Za Crnu Goru dodatni razlog - RUSI NE ZELE NITI Crnogorski NAROD niti suverenu drzavu. Njima treba srpski okrug a sve zajedno kao svoju GUBERNIJU !
Samo slijediti logiku interesa

25. 10. 2019 - 15:56

Jeste li primjetili da oni ne porede sebe sa alternativom (EU, Amerika) i kazu "Mi mozemo Balkanu donijeti bolji standard, visi nivo demokratije, manju korupciju !" Ne ! Oni govore o emotivnoj sklonosti pravoslavnog stanovnistva prema Rusiji. Oni govore o svom geostrateskom polozaju u Evropi (preko Balkana). Zasto neko ocekuje od ovakvih ciljeva altruizam, pomoc? Od koga pomoc? Od onoga kojem stanovnistvo napusta zemlju zbog loseg zivota i korupcije? ALOOOO LJUDI ! Ja pretpostavljam da jos uvijek duboko u Srbima iz CG , postoji zatomljena mrva zdravog razuma, koju treba pokrenuti odozdo na gore ?
Pitanja za Rusiju

25. 10. 2019 - 16:08

Kako u dobrobit unije sa Rusijom nisu ubjedili svoje direktne susjede : Norvesku, Finsku, Ukrajinu, Kazakstan, Polljsku, Gruziju, Latviju, Estoniju, Azerbejdzan, Litvaniju. Zasto misle da smo mi ludi da ne prepoznajemo svoje interese ? Pa nije ovo 18-ti vijek !
Definitivno

25. 10. 2019 - 20:17

To je sustinsko pitanje.
Мирослав Ђукић

31. 10. 2019 - 10:59

Ово је пример како мали Перица разуме страну политику. Русија је давно раскрстила са хладним ратом: Нема СССР-а, Варшавског пакта, социјализма, државне идеологије... Са друге стране, САД су задржале и даље "развиле" НАТО, идеологију либерализма, "људских права" и сл. Матрица Вашингтона је она иста она као и за време Никсона или Трумана. Око вазала, ноторно је да су Вашингтону потребни само вазали, а не суверене земље савезнице.
Novi komentar