BERANE: Konzervirani ostaci drevnog grada Tumba

Ostaci drevnog Tumba, grada kod Berana konzervirani su tokom druge faze arheoloških radova na lokalitetu koji će dogodine biti i turistički valorizovan. Kamene kule i bedemi sa vrijednim arheološkim predmetima veliko su kulturno - istorijsko blago Polimskog kraja.
Objavljeno: 27. 10. 2019 - 06:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pod zemljom milenijumima skrivani ostaci Tumba grada otkrivani su slojevito gotovo godinu i po. Tokom radova arheolozi Polimskog muzeja zatekli su nekoliko terenskih nivoa i bedeme koji su već konzervirani. Na obroncima Donje Ržanice kod Berana niklo je arhitektonsko nalazište sa najstarijim tragovima naseljavanja.

Istraživači su na prostoru Tumbarica spojili kulu visoku 3 metra i bedeme ispod kojih je tokom radova pronadjeno preko 300 vrijednih predmeta.

Konzervacija i restauracija radi se specijalnim materijalima kako bi se u potpunosti sačuvala i zaštitila autentičnost nalazišta za koje arheolozi kažu da će postati turistički atraktivno mjesto. Da bi Tumba grad bio pristupačan posjetiocima radiće se uredjenje i prilaza i lokaliteta.

Prvobitna forma Tumba grada sa vrijednim ostacima tek treba da bude prezentovana na pravi način. Zato arheolozi i konzervatori nastavljaju radove i već dogodine očekuju turističku valorizaciju Tumbarica.

Pažljivo se planiraju dalja zaštita, istraživanja i uredjenja nalazišta koje svjedoči o nekadašnjem životu na prostoru današnjih Berana i koja pored turističkih imaju i naučni značaj. Zato se IPA projekat "Od hrišćanskih antikviteta do bogatijeg turizma" koji zajedno sprovode eparhija budimljansko- nikšićka i Polimski muzej sa blizu 500 hiljada eura finansira iz evropskih fondova.

Komentari: 5

Abu khabir muavija

27. 10. 2019 - 07:55

Poslednji pasus garantuje da se radi o srpskom utvrđenju starom bar 5000 godina.
Hahahaha

27. 10. 2019 - 09:16

Na "pakovanju" u "srpski" korpus se počelo i prije završetka radova! Angažovani su najznačajnije srpski, đedolozi i babolozi, gatare! Šef tima je Mlatija Blebećković!
@

27. 10. 2019 - 09:41

SRPSKOM HRISCANSKOM UTVRDJENJU STAROM 5000 GOD.ISPRAVKA
Herceg Novi

27. 10. 2019 - 09:26

Da ođe su sigurno prasrbi tkz amebe Srbi živjeli!
Već vidim - Savina Tumba

27. 10. 2019 - 13:29

Jer, kad se Sava vratio iz Jerusalima tuda je prolazio ...
Novi komentar