Nema odgovora

Kipar odbija izručenje nikšićkog Pink Pantera

Iako je crnogorsko Ministarstvo pravde u julu ove godine, skoro godinu nakon hapšenja, zatražilo od kiparskih vlasti izručenje Nikšićanina Radovana Jelušića, člana grupe Pink Panter još uvijek nije stigao odgovor od te države da li će do izručenja doći, potvrdila je za Dan portparolka tog ministarstva.
Objavljeno: 28. 10. 2019 - 07:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Četrdesetosmogodišnji Jelušić, koji se nalazio u bjekstvu, uhapšen je u martu 2018. godine u Španiji po potjernici Nacionalnog biroa Interpola. Tu informaci ju tada je potvrdio pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije MUP-a Crne Gore Enis Baković.

Član poznate kriminalne bande odavno je poznat crnogorskoj policiji i pravosuđu jer je hapšen i u Rimu 2010. godine, a dvije godine kasnije izručen je Crnoj Gori, zbog krađe skupocjenog nakita u Tokiju. Njegovo hapšenje pozdravio je i izvršni direktor Interpola Žan-Mišel Lubuten, koji je tada rekao da je pao mozak ozloglašene bande.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici 2015. godine, kojim je predsjedavao sudija Predrag Tabaš, osudilo je Jelušića na šest godina i osam meseci zatvora zbog pljaČke zlatare 2007. godine, odakle je zajedno sa Podgoričaninom Rifatom Hadžiahmetovićem ukrao nakit vrijedan 1,7 miliona eura, kao i zbog falsifikovanja pasoša.

Prihvaćena je novčana garancija od 101.000 eura da se ukine pritvor Jelušiću i on je u avgustu 2015. godine napustio zatvor u Spužu nakon tri godine provedene u pritvoru, a potom je pobjegao iz zemlje. Prethodnom presudom Jelušić je bio osuđen na sedam godina i dva mjeseca zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud.

Inače, članovi grupe koja je učestvovala u krađi nakita u Tokiju sredinom decembra 2009. u Beogradu su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Troje optuženih za učešće u krađi nakita vrijednog oko 19,3 miliona eura u japanskom glavnom gradu Tokiju osuđeni su u ponovljenom postupku zbog pljačke zlatare uz upotrebu sile. Grupi je ponovo suđeno nakon što je Vrhovni sud Srbije krajem oktobra 2008. prihvatio žalbe državnog tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, te ukinuo prvostepenu presudu, izrečenu u oktobru 2007.

Troje osuđenih u medijima je povezivano s međunarodnom kriminalnom grupom Pink Panter, ali je u obrazloženju presude navedeno da nema dokaza da su oni pripadali organizovanoj zločinačkoj grupi, kako je navedeno u optužnici.

Komentari: 2

neka ga tamo

28. 10. 2019 - 10:25

Ako ga nama izruce postavice ga za vr`ovnog sudiju .
Freeman

28. 10. 2019 - 11:12

Je li ono Kipar pripada EU ?.Čudno ,ako je Crna Gora lider u regionu !.
Novi komentar