Po uzoru na Crnu Goru: I Bosna i Hercegovina bi neradnu nedjelju

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović za Avaz je rekao da podržavaju slobodan dan nedjeljom, jer su trgovci najmanje plaćeni u BiH.
Objavljeno: 28. 10. 2019 - 07:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Njihova radna sedmica često traje i duže od 40 sati i za prekovremeni rad su rijetko plaćeni. Mi zagovaramo da treba uvesti princip neradne nedjelje i praznika i kod nas. Nažalost, kad je takav zahtjev u pitanju, mi tapkamo u mjestu", smatra Šatorović.

Zakon se odnosi na trgovine na malo i veliko, a usvojen je u julu. Protiv njega bili su veliki trgovački centri, koji su naveli da tokom vikenda imaju najveću zaradu i da bi im neradne nedjelje značajno smanjila prihode.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za „Avaz“ je rekao da takve zakone i odluke treba diktirati tržište.

"Nekim trgovcima se isplati da rade nedjeljom, a nekima ne. Onaj ko bude radio nedjeljom dužan je radnike dodatno plaćati. Inspekcija to, naravno, treba da kontroliše, ali ipak bi to tržište najbolje regulisalo. Kome se isplati, neka radi, kome ne, neka zatvori radnju. Ne treba zabranjivati, samo prepustiti da odluče oni kojima je isplativo", kaže Smailbegović.

Primjera radi, Hrvatska je prije nekoliko godina uvela isti zakon, ali je ukinut nakon pola godine. Pobunili su se trgovci iz turističkih gradova jer, kako su tada naveli, najviše profita imaju vikendima, kada je najviše turista.

 

Komentari: 0

Novi komentar