Izjava predsjednice Hrvatske uzburkala javnost

Grabar Kitarović: Svi znamo kakva smo poniženja doživljavali u Jugoslaviji

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je njen govor u Vašingtonu povodom priznanja Fondacije Fulbrajt koje joj je uručeno, u kojem je, između ostalog, pomenula da je živjela iza „gvozdene zavjese“, imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na tu jednu stvar „vrlo, vrlo površno“ i „nije dobro za ovo društvo“.
Objavljeno: 28. 10. 2019 - 14:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

– Čerčil je rekao da se „gvozdena zavjesa“ spustila od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestonice srednjeevropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio neko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan – izjavila je Grabar Kitarovićeva novinarima na premijeri filma o kapitenu Hajduka Ivanu Gudelju u Splitu.

Hrvatski portal Index ocijenio je u nedjelju da je netačna izjava hrvatske predsjednice prilikom uručenja nagrade američke Fondacije Fulbrajt, da je bila „djevojka rođena sa pogrešne strane Gvozdene zavjese“.

Portal je naveo da je ona to nekoliko puta ponovila na nekoliko različitih skupova i istakao da se Hrvatska u okviru Jugoslavije nalazila neko vrijeme iza Gvozdene zavjese, ali da nije tačno da se Grabar Kitarović rodila iza nje.

Index podsjeća da se pod tim terminom podrazumijeva imaginarna granica koja je dijelila Evropu na dva dijela, kapitalistički Zapad i socijalistički Istok i da je ona stvarno obuhvatala dio do Trsta, međutim, Jugoslavija se još 1948. godine odvojila od istočnog bloka i postala nezavisna od blokova i kasnije članica Pokreta nesvrstanih.

Pojašnjavajući svoj govor u subotu prilikom primanja nagrade Fulbrajt, ona je poručila da „niko ne treba da je uvjerava u život kakav nije bio“.

– Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenim pasošem, kakva ste poniženja doživljavali, šta je to značilo plaćati depozit. Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja lično, jer ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku – kazala je Grabar Kitarovićeva.
 

Komentari: 12

Nenad

28. 10. 2019 - 15:04

Neshvatljiva i neznavena i neistinita izjava. HRVATSKA nam je zaista NAJVEĆI prijatelj kojeg neizmjerno cijenim, ali gospođi Grabar Kitarović nemogu aminovat nešto što ne poznaje, čim daje ovakve izjave. Njena mržnja prema SFRJ i najjačem političaru 20-og vijeka TITU poznata je pa ne itreba da to svakodnevno potencira.
Za domacu upotrebu

28. 10. 2019 - 17:06

Politicari na podrucju bivse YU cesto daju idiotske izjave za domacu upotrebu jer hoce da dobiju glasove. Sve za glasove a vlast za nista.
Da

28. 10. 2019 - 17:15

Isto misljenje imam
daki

28. 10. 2019 - 15:08

Dobro se pobrkala,nadam se da ne koristi da ne smrce bijelo.Ponizenje sa yu pasosem???? Ja sam ga imao ,4.po otvorenosti prema svijetu bez viza
Tačno

28. 10. 2019 - 16:45

Slažem se. Jugoslavija jeste bila tamnica naroda, a srpskom narodu pride i nezajažljiva grobnica. Nikad više bilo kakvo jugoslovenstvo. NIKAD!
daki

28. 10. 2019 - 18:16

[email protected] Vama je i ovo tamnica,stalno vas neko ugnjetava,mislim da bi bilo bolje da sjednete i hladne glave razmislite> zasto imate problem sa svim komsijama da li mislite da ste sve vi u pravu???? Ako i dalje isto mislite onda imate zestoki problem a on je psihogene prirode i zove se manija gonjenja ili sizofrenija!!!
Rašo

28. 10. 2019 - 17:21

Jugoslavija na čelu sa Titom, bila je zemlja slobodnih gradjana koji su mogli putovati gdje su htjeli. Imali su siguran posao, zdravstvenu zaštitu, besplatno školstvo , dobijali stanove , i još mnoge druge privilegije.Crveni pasoš u tom vremenu bio je medju cijenjenim u svijetu. Tačno je da nijesi smio blatiti partiju i Tita, sve ostalo ti je bilo dozvoljeno. Takodje u tom vremenu nijesi smio da kradeš i uništavaš državnu imovinu. Danas u svim državama bivše Jugoslavije možeš da pljuješ i blatiš sve partije, partiski rukovodioci koji kradu, lažu, i prave koje kakve gluposti na sve vaše kritike se mnogo ne osvrću, oni rade po svom, a narod neka blati koga hoće. Možda je taj sistem imao nekih nedostataka, ali je bio mnogo bolji i povoljniji za običnog gradjanina.
malo si je pretjerala ko uvjek

28. 10. 2019 - 17:32

Ah , pa ja sam ja Jugo pasosem kao siromasan student proputovao cijelu Evropu do Portugala uzduz i poprijeko i slobodnije se kretao nego danas. Jes da su komunjare na granici kontrolirale da ne uneses kilo kahve i ne izneses devize ali ni danas nijesu mnogo bolji.
roki

28. 10. 2019 - 18:17

Izasao je clanak u Rijeci- nije ona nasa predsjednica- da je voljela pitu prezivala bi se PITAREVIC- HAHAHAHAHAHHAAHHAHAHHAA
ta zato je popularna

30. 10. 2019 - 11:28

Jerbo ne voli pitu.
ne voli pitu

30. 10. 2019 - 11:29

i marsala Titu
Ilija

28. 10. 2019 - 18:28

Ja sam kao pomorac sa crvenim pasošom prošao skoro SVE zemlje svijeta. Kakva poniženja gospođo Grabar??? Nikada i nigdje!!! Šengenska viza je mala maca u odnosu na vizu u tom crvenom i cijenjenom pasošu, gdje je u rubrici u koju državu putujete pisalo u SVE ZEMLJE SVIJETA a u rubrici broj putovanja pisalo BEZBROJ!!! Na stotine hiljada gastarbajtera je sa tim pasošom radilo po cijeloj Evropi, ulazilo, išlo kući za vrijeme odmora, praznika i vraćalo se na posao BEZ IKAKVIH PROBLEMA! Sramno od jedne predsjednice da ovakve neistine govori!
Novi komentar