Crnogorska nacionalna zajednica pokrenula inicijativu

Hitno otvoriti Crnogorski kuturni centar u Beogradu

Na sjednici glavnog Odbora Crnogorske nacionalne zajednice iz Beograda, održanoj dana 27.10.2019. godine, donesena je odluka o pokretanju inicijative za otvaranje Crnogorskog kulturnog centra u Beogradu.
Objavljeno: 29. 10. 2019 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ova odluka predstavlja jednu od neophodnih mjera za konsolidaciju crnogorske dijaspore u Srbiji. Zaključena je urgentnost potrebe osnovanja Crnogorskog kulturnog centra kao institucije koja bi radila na punoj afirmaciji crnogorske kulture, crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta, ali i na nacionalnom samoodržanju Crnogoraca“, navodi se u saopštenju CNZ-a koje je potpisao Mirko Zečević.

U saopštenju se upozorava na asimilaciju Crnogoraca u Srbiji.

„Niko dobronamjeran u Crnoj Gori, kao i u crnogorskoj dijaspori ne može ostati ravnodušnim pred činjenicom da je iz popisnih statistika stanovništva u  Srbiji nestalo  više od 100 000 Crnogoraca za posljednjih 30 godina“, upozoravaju iz CNZ-a.

Crnogorski kulturni centar će biti nukleus za uspostavljanje šire organizacijske mjere crnogorskih kulturnih centara i u drugim gradovima Srbije u kojima živi crnogorska populacija.

Na taj način, srazmjerno veliki intelektualni, kulturni i stvaralački potencijali, koje neosporno posjeduje crnogorska dijaspora u Srbiji dobili bi nove organizacijske oblike u kojima bi se u potpunosti mogli ispoljiti, ali i povratno djelovati na pospješivanje i afirmisanje kulture marične države Crne Gore, kako i Srbiji, tako i u regionu.

„Na sjednici je posebno istaknuto da je ovu inicijativu svojevremeno bio pokrenuo Savjet za saradnju sa iseljenicima, konkretno njegov Odbor za jačanje državnog i kulturnog identiteta i jednoglasno je usvojio na sjednici jula 2017. godine. Međutim, iako je od tada prošlo dosta vremena, odgovarajući organi države Crne Gore nijesu preduzimali mjere na njenoj realizaciji“, objašnjava Zečević.

Dijelom je i zbog toga nastala krajnje neobična situacija da novoizabrani “Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji” dođe u poziciju da oficijelno može raditi kako protiv interesa crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, tako i protiv državnih interesa Crne Gore.

Na sjednici je jednoglasno zaključeno da će Crnogorski kulturni centar sasvim izvjesno oko sebe okupiti najvitalniji dio crnogorske dijaspore u Srbiji.

 

Komentari: 20

Darko Novi Sad

29. 10. 2019 - 10:54

IDEJA KOJA MOŽE NA PRAVI NAČIN AFIRMISATI CRNOGORSKE NACIONALNE VRIJEDNOSTI..CNZ iz Beograda je jedno od rijetkih udruženja koje se zalagalo za obnovu države Crne Gore i sigurno Beograd ima najveći potencijal kulturni i intelektualni zajedno sa Novim Sadom .Dr, Milenko Perović je dobar izbor za predsjednika Savjeta za iseljenike i dobro je što je ovoga puta iz Srbije čovjek na čelu Savjeta jer tu je najveća asimilacija Crnogoraca.
Ćalasan

29. 10. 2019 - 15:43

Crnogorska država,zapravo,nema institut koji se bavi pitanjima parava pripadnika crnogorske nacionalne manjine u Regionu. Uprava za dijasporu i iseljenišvo taj posao ne radi. konkerno u Srbiji iseljeništvo i CNM su dva suprostavljena kolektiviteta. Neće niko da stvari postavi na pravo mjesto i da shvati da je za CG,veoma bitan značaj afirmacije i očuvanja identitetskih posebnosti Crnogoraca u SRbiji.. Naravno KC u Beogradu je samo jedan logistički preduslov da se počne sa pravim kvalitetnim radom u korist CNM i CG.
Navigator

29. 10. 2019 - 11:14

Vidjite nekako Djagu ne preskocite , namjestite da ga on otvori i još jedno 10 godina dok može do Madere da ode da i njega vodi iz nje , ima iskustva Ambasadu je odatle vodio ...
Urgentno

29. 10. 2019 - 11:21

Preko interneta kupim knjigu u Beogradu. S prodavcem dogovorim (po njegovom izboru) preuzimanje u jednoj zanatskoj radnji u najstrožem centru grada. Kad tamo jedan naročito krupni i još više ostrašćeni (iskolačenih očiju), veljesrbin Vasojević, kaže, ne postoje Crnogorci. Evo, rekoh, ja sam Crnogorac. Sad bih ti rekao, veli on, no ne smijem. Ne znam što je pod tim mislio? Pod hitno, ali zaista pod hitno država CG mora nešto preduzeti.
Sveto

29. 10. 2019 - 12:49

Tih GRMAJA ka taj Vasojević ima u svim strukturama Crne Gore. Sudstvo, policija, vlada nebilo je, itd .... ,
Milan B.

29. 10. 2019 - 11:26

Pozdravljamo jednu ovakvu ideju koja može na pravi način predstaviti prave crnogorske vrijednosti u Srbiji.Beograd je kulturni i politički centar Srbije ali i crnogorske dijaspore. Malo ima naroda sa toliko značajnih stvaralaca .slikara ,muzičara,književnika ,glumaca ,reditelja pjesnikakao što imaju Crnogorci u Srbiji posebno u Beogradu.Ovo je davno trebala da uradi Crna Gora da nas ne predstavljaju samo "raštan Crnogorci"!
Saša

29. 10. 2019 - 11:30

Pozovite Darka Šukovića DPS TV islijednika da napravi emisiju o tome.Sa onim njegovim grimasama,tikovima,podsmijavanjima,sa znanjem sa Wikipedije...garantujem da i oni koji su podnijeli zahtev tražiće da se odloži zahtev za neka druga vremena.
Saško

29. 10. 2019 - 14:57

Kakva bi to bila emisija kad bi zajedno bili Šuković, Sarapa, Marić, Antić, Raković... Mada, tebi samo ovaj prvi bode oči.
murko

29. 10. 2019 - 12:09

Kavcani i Skaljarci vec godina daju pecat crnogorskoj kulturnoj sceni u Srbiji. Beograd i Novi Sad su upoznati sa najnovijim stremljenjima. Malo je reci da su odusevljeni.
Bodin

29. 10. 2019 - 16:08

[email protected] zato kad je neki jak kriminalac iz Crne Gore kazu da je srbin a kad je neki obicni kriminalac onda je crnogorac.
Mihailo,Bgd

29. 10. 2019 - 14:52

CNZ iz Beograda više od 15 godina moli,objašnjava urgira kod najbitnijih faktora države CG da se formira CKC u Beogradu. I ništa. Akcije se više usmjeravaju na iseljeništvo Južne Amerike nego na CNM u Beogradu. Čak se parvi privid da Centar postoji samo da bi se skrenula pažnja sa ovog bitnog pitanja i za CNM u RS i za samu CG. Tako se kompromituje i nacionalni identitet Crnogoraca i svaka identitetska posebnost Crnogoraca u Srbiji.
Beranac Srbin

29. 10. 2019 - 16:19

Predlazem da otvorite ko mi srbi sto smo u Titograd otvorili srpsku kucu vi Crnogorci da otvorite u Beograd crnogorsku kucu a da Milo plati ko sto nama placa Vucić. Mislim da je to divno hvala!
Prki

30. 10. 2019 - 00:24

Kolko znam već ima Crnjogorska kuća u BGD, samo je slabo posjećena.
MARIJA B.

30. 10. 2019 - 07:01

@prki Ta navodno crnogorska kuca je kao"zabranjeni grad u Pekingu"Unutra postoji nekoliko kupatila .,bračni kreveti itd. Nije namijenjena za Kulturni centar čak je namjenski napravljena više za nekulturni centar.A čemu služi pitajte Đagu bivšeg ambasadora,on najbolje poznaje tajne te kuce.
Grbalj

29. 10. 2019 - 17:07

Bravo, podrška za ideju!
Guru

29. 10. 2019 - 21:47

Mirkasa postavite to je doktor
Maea Nikšić

29. 10. 2019 - 22:51

Bravo!Vrijeme je da se počnemo boriti za istinske vrijednosti.Ovakav stav nije samo crnogorski nego civilizacijski.
Somun

30. 10. 2019 - 11:30

Crnogorac i poslije sto godina iz Argentine, Tanzanije, Amerike, vrati se kao Crnogorac, a iz BG. poslije sto sati vrati se kao Veljesrbin.
Miljan Novi Sad

30. 10. 2019 - 13:46

[email protected] Nemamo se čim hvaliti nijesu se ni van Srbije pretrgli od patriotizma.Crnogorci u Srbiji su najviše iuzloženi pritiscima ,ali i tamo ima onih koji se bore za sopstveno dostojanstvo i svoja prava istina nije veliki broj.Jedna grupa Crnogoraca 2014 uspjela je da se izbori za status da je Srbija prizna kao naciju,ali ovi u Crnoj Gori nikada nijesu znali da to vrednuju ,čaknaprotiv svojim lošim radom sve su upropastili,
Crnogorac

31. 10. 2019 - 11:54

Mirko Zečević, višedecenijski crnogorski patriota i borac za crnogorsku nacionalnu i drzavnu emancipaciju od samog pocetka crnogorskog politickog i intelektualnog pokreta. Potencijal crnogorske zajednice u Beogradu je veliki, posebno intelektualni pa je jedna ovakva ideja vise nego opravdana.
Novi komentar