IZETBEGOVIĆ: BiH neće u NATO, ako to neće Srbi i Srpska

Predsjednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da BiH neće ući u NATO, ako to ne žele Srbi i Republika Srpska.
Objavljeno: 01. 11. 2019 - 08:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

"U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO - neće se ići u NATO", rekao je Izetbegović za RTRS.

Međtim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka.

"Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Čovicem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe - da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati", istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

"Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takodje, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izadjemo iz ove situacije, pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina", istakao je Izetbegović.

Komentari: 0

Novi komentar