Evropsko ekipno šahovsko prvenstvo u Batumiju

Šahisti Crne Gore savladali Albaniju maksimalnim rezultatom

U osmom kolu Evropskog ekipnog šahovskog prvenstva u Batumiju naša reprezentacija je maksimalnim rezultatom savladala Albaniju.
Objavljeno: 02. 11. 2019 - 11:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Veoma je teško ostvariti ovakvu pobjedu ali večeras je svaki naš šut išao u gol protivnika. Sjajan meč naše reprezentacije. 

Đukić je nadigrao kolegu po tituli Eralda Dervišija u španskoj partiji. Kombinujući nastupe na daminoj i kraljevoj strani preuzeo je inicijativu koju je lijepom igrom doveo do čitavog poena. Najbolji albanski šahista doživljava teške trenutke na ovom prvenstvu – ovo mu je četvrti poraz iz isto toliko partija. 

Blagojević je crnim figurama iskoristio mlaku igru svog protivnika i rano ostvario bolju poziciju. Postepeno je pojačavao pritisak, osvojio pješaka pa prešao u dobijenu završnicu lakih figura. 

Kosić i Ashiku su odigrali veoma interesantnu partiju. Igrana je holandska odbrana, oba igrača su se rokirala na veliku stranu a pokrenuli pješake na kraljevoj strani. U pozicionoj borbi Kosić je bio  uspješniji i zasluženo pobjedio.

Luka Drašković je odlično tretirao kraljevu indijsku odbranu i prvi došao do aktivne igre. Sve svoje figure usmjerio je u napad na kraljevom krilu i došao do pobjede lijepim završnim taktičkim udarom.

U poslednjem, devetom kolu  naša reprezentacija igra protiv Belgije. To je protivnik po mjeri i šansa da se još jednom pobjedom popravi loš utisak.

Engleska i Rusija su igrali neriješeno: Adams je dobio Andrejkina, a Vitjugov Mek Šejna. Interesantno je da je Andrejkin propustio da reklamira remi trostrukim ponavljanjem pozicije u momentu kada je imao pješaka manje u topovskoj završnici. 

Ukrajina je iskoristila ovaj rezultat i visokom pobjedom protiv Njemačke se izjednačila po broju bodova sa Rusijom, a po dodatnim kriterijumima i preuzela vodjstvo. 

Hrvatska je sa 3-1 savladala Sloveniju i u poslednjem kolu se, na prvom stolu, sastaje sa Ukrajinom i bori  za medalju. 

U drugom meču koji će odrediti pobjednika igraju Rusija i Poljska.
 

Komentari: 0

Novi komentar