Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD

Palmer: Srbiji sankcije ako nabavi ruske raketne sisteme

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer, izrazio je zabrinutost SAD-a zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji i zaprijetio sankcijama ako Beograd nabavi ruske raketne sisteme.
Objavljeno: 02. 11. 2019 - 15:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija traži specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svjesni toga", rekao je Palmer u intervjuu makedonskoj televiziji Alsat M.

Američki diplomata je to rekao odgovarajući na pitanja kakav je stav SAD-a povodom nedavno održane vojne vježbe srpske i ruske vojske "Slovenski štit" i prisustva raketnog sistema S-400 u Beogradu.

Palmer je istakao da je upravo Amerika najveći vojni partner Srbije, u čemu značanju ulogu ima Nacionalna garda Ohaja, ali da to ne znači da Beograd ne treba da sarađuje i pravi vojno partnerstvo sa Rusijom.

Na nedavno održanoj vojnoj vježbi srpske i ruske vojske pod nazvom "Slovenski štit 2019" prvi put je van teritorije Rusije bio prikazan raketni sistem S-400.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao juče novinarima da Srbija nema S-400, ali da nju "više ne mogu da ponižavaju kako su to činili od 2000. do 2012. godine, a na njihovu žalost, Srbija je danas mnogo uspješnija".

Komentari: 2

PgSu

02. 11. 2019 - 19:18

Od ovakvih samo prijetnje i užasi po cijelome svijetu stižu, dokle?
Mio

03. 11. 2019 - 14:41

Izgleda da stara nostalgija srpska se budi da bude vojna sila Balkana I povrati one teritorije koje im fali za VELIKU SRBIJU! Mozda ipak tu Srbiju treba razoruzavati I tako bi postala 2 evropska zemlja bez armije posle Islanda koji dobrovoljno nema armiju ali ovde bez soile nista srbi su barbarski narod dok AV svi mi znamo ko je on bio pre NATO Udara na fasisticku Srbiju!
Novi komentar