Niš

Mladić izboden zbog antifašističke majice optužen za „učešće u tuči“

Student Uroš Janjić (25) izboden je u junu na niškom Keju kola srpskih sestara, a istom prilikom napadnut je i njegov drug Đorđi Georgiev, i to zbog majice sa antifašističkim natpisom, koju je Uroš te večeri nosio. Napadnuti Georgiev, koji je tada zadobio lakše povrede i u čitavom slučaju zapravo je žrtva, dobio je krivičnu prijavu zbog "učešća u tuči".
Objavljeno: 02. 11. 2019 - 16:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Dobio sam krivičnu prijavu, stigla je prošlog mjeseca. Ništa još ne znam, ali mi je čudno zašto sam tretiran isto kao i napadači“, kratko je potvrdio Georgiev.

Uroš Janjić, koji je 21. juna dva uboda sječivom u tijelo od kojih je jedan probio plućnu maramicu, zbog čega je došlo do izlivanja krvi u pluća, kaže da na sudu treba da se pojavi početkom decembra.

„Tužiteljka ima pet identičnih izjava tih momaka da smo mi napali njih, i naše dvije da su oni napali nas. Kako ne uzme u obzir da smo nas dvojica pozvali policiju? Dispečerski poziv nije uključen u dokaze“, objašnjava Janjić.

On naglašava da se u osnovi slučaja ignoriše činjenica da su on i njegov prijatelj napadnuti zbog antifašističke majice.

„Onaj ko se protivi antifašizmu je - što? Fašista“, ukazuje Uroš na motiv napada, dodajući da jedan je od petorice napadača organima poznat od ranije, dok drugu četvoricu na sudu predstavljaju kao uzorne studente, iako su u pitanju momci bliski ektremnodesničarskim idejama

urosjanjic3

Majica zbog koje je napadnut Janjić

Podsjetimo, na Keju kola Srpskih sestara u centru Niša, kod spomenika slikarki Nadeždi Petrović, oko jedan sat iza ponoći, napadnut je Uroš Janjić iz Negotina, student Elektronskog fakulteta u Nišu. Povod napada bila je majica sa antifašističkim obilježjem, koju je Uroš nosio, a napadači mu tražili da skine. Došlo je do sukoba u kome je Janjić zadobio dva uboda sječivom u tijelo, a od kojih je jedan probio plućnu maramicu, te je došlo do izlivanja krvi u pluća.

Njegov drug bio je lakše povrijeđen.

„Nijesam član nikakve organizacije već samo pojedinac koji gaji antifašistička i lijevo orijentisana uvjerenja uz osudu upotrebe nasilja“, poručio je Uroš tada.

U znak podrške Urošu i uopšteno borbi protiv fašizma, Nišlije su nekoliko dana kasnije organizovale protestnu šetnju, ali su fašisti remetili taj skup, uzvikujući "Živela velika Srbija", "Živeo Nedić" i "Živeo Ljotić, prijetili su i pokazivali nacistički pozdrav.

Komentari: 0

Novi komentar