"Sankcije neopravdane i nepravedne"

Vučić odgovorio Palmeru: Na poniženje Srbije nikada nećemo pristati

Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne, rekao je Vučić
Objavljeno: 02. 11. 2019 - 19:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da izjava američkog izaslanika Metjua Palmera o riziku uvođenja sankcija zbog kupovine ruske vojne opreme govore o tome kako SAD tretiraju Srbiju.

"Nijesmo nabavili S-400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem. Ali i to vam govori kako nas tretiraju", rekao je Vučić za Novosti.

Prema njegovim riječima, SAD imaju različite aršine za različite zemlje, a kako je dodao eventualne sankcije bi bile "potpuno neopravdane i nepravedne".

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je u subotu zabrinutost SAD zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji i zaprijetio sankcijama ako Beograd nabavi ruske raketne sisteme.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija traži specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svjesni toga", rekao je Palmer makedonskoj televiziji Alsat M.

Vučića u ponedjeljak očekuje susret s Palmerom.

Iznenađen što je Palmer govorio samo o obavezama Srbije

Vučić je rekao i da ga je iznenadilo to što je Palmer prilikom posjeta Prištini i Skoplju govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova.

"Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne. Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO (Zajednica srpskih opština) što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora", rekao je Vučić za Večernje novosti.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da "smanje očekivanja" i da se potrude oko kompromisa, a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

"O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podsjeća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rješenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati", rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, uslovi za postojanje kosovskih taksa na robu iz Srbije su prestali da postoje 2006. godine, s potpisivanjem CEFTA.

Vučić je takodje rekao i da Srbija nikada nije pristala na to da odustane od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova.

"Podsjetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu željeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je nevjerovatno da i Palmer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju", izjavio je on.

Komentari: 16

Dirigent

02. 11. 2019 - 19:24

Vučić kao leptir sa silikonima.. totalni i....
stripovi & trikovi

02. 11. 2019 - 20:44

Sjeti sada kako si sa Šešeljem devedesetih demonstrativno sjedio kod beogradskog konja ,tražio rat i proljevanje krvi.Ni u snu se nije moglo zamisliti kakvo će poniženje Srbija doživjeti a kraj se ne nazire.
Bodin

02. 11. 2019 - 21:05

Sta sam vam rekao ljudi za s400 da ga nikad nece dobit.Amerikanci ne moraju ni sankcije da im uvode dovoljno je da zabrane transport s400 sistema preko NATO teritorije i Srbija ne moze dobiti naoruzanje.Cak i vazdusnim putem ne mogu da ga isporuce rusi jer moraju preko NATO vazdusnog prostora.Oni su im vec bili prije blokirali neku isporuku iz Rusije pa su im poslije dali propust.
Kako

03. 11. 2019 - 11:54

Bilo da bilo oni će taj sistem dobiti ,prije ili kasnijeProblem je u tome da NATO svakim danom slabia Rusija i Kina ,sve jači i jači,Da se ne ponovi istorija da Balkanski narodi brane propalo Rimsko carstvo
Sta je ovo?

02. 11. 2019 - 22:42

PONIŽENJE JE KAD PREMIJERKA VLADE NOSI AMBASADORU RUSIJE INTERVJU NA UVID
Molim pojasnite

03. 11. 2019 - 11:57

Kada JE TO NAŠ PREMIJER NOSIO INTERVJU NA UVID RUSKOM AMBASADORU?jA KOLIKO ZNAM NAŠ NOSI U AMERIČKU AMBASADU
Podgoričanin

02. 11. 2019 - 23:05

Neka se sjeti Vučić u kojoj je Kučkoj kući na Koniku odsjeo malo duže prije 15-tak godins,da odatle prati i vodi predizbornu kampanju Srpske radikalne stranke.Iz te kuće je distribuirana novina Velika Srbija
Vjerni CPC i CG

03. 11. 2019 - 00:39

Svasta se kod nas tada radilo, ali nece vise.
As123

03. 11. 2019 - 15:46

Ovaj je plakao na govore srpskih spvinista... Valjda su krenuli u obnovu Dusanovog carstva na celu sa Anom Brnabic pa malo digli nos.
Izabrali ste stranu

03. 11. 2019 - 20:54

Gospodo, izabrali ste Ruse. Niko vas ne moli da se prikljucite zapadnim alijansama. Potpuno legitiman izbor Srbije, ali da ne ocekuju naklonost ili zastitu Zapada. Jedina zemlja Evrope (ne racunajuci Bjelorusiju) koja je izabrala put satelita Rusije
=

04. 11. 2019 - 01:52

Čuš ponižena do balčaka petovjekovna turska raja/milet neće pristat na poniženje
Мирослав Ђукић

04. 11. 2019 - 08:47

Мени је отужно кад се проамерички компрадори са Балкана кобајаги супростављају америчким чиновницима и јавно глуме као тамо неке државнике. Није важно о којем се конкретно компрадору у датом случају ради, то је све обична спрдња! Дотични компрадор држи говор, повисује глас, колута очима, маше прстићима, подиже обрве, а онда све покорно изврши што му газда нареди. Такве представе се дају за урођеничку публику, да се обману они безнадежно наивни.
Nino

04. 11. 2019 - 10:02

Ђукићу , лошу страну си одабрао. Нека ти га, барјачи са јаничарском заставом 4 -СССС. Лоше су ти пролазиле СССС дивизије.
Мирослав Ђукић

04. 11. 2019 - 10:29

Nino, Моју страну су одабрали моји преци, одавно. Ја само усрдно корачам путем тим путем, Христовим. Он није лак, ту сте у праву. А то са дивизијама и јаничарима, то су Ваши, не моји, зато их и помињете, разумљиво је. Моји су они у Јасеновцу, Јадовном, Велици, они које су Ваши уморили...
Gubitnicka strana. OPET!

04. 11. 2019 - 18:03

Ne krijte se iza mucenickih zrtava iz Jasenovca i iz ostalih fabrika smrti nego dobro MUCNITE svojom glavom sto je dobro za srpstvo. Ovo boljku (povrsnost, lakovjernost, INACENJE) boluju I ostali balkanski narodi, manje vise I to je jedan od razloga sto vam razne imperije kroje zivot!
Мирослав Ђукић

05. 11. 2019 - 14:06

Gubitnicka strana, Не кријте се ни ви, глобалисти, иза антифашизма! Не припада вам. Ако прочитате мој коментар, видећете да сам се реферисао на беспризорну сервилност локалних режима. Власт једног народа мора деловати у интересу свог народа, а не у интересу страних центара моћи и личног богаћења. Политика је уметност могућег, а не беспоговорна сервилност и улизиштво. Но, Ви вероватно мислите да су компрадори са својом улизичком политиком у праву, а неспорно је даимате право да тако мислите. Само, за јавно изношење таквог става Вам нико на балкану неће приписати мудрост. Супротност од роба је слободан човек, а не инаџија, како Ви мислите!
Novi komentar