Njemačka vlada otvorena za raspravu o reformi pregovaračkih pravila

Njemačka vlada je otvorena za raspravu o konkretnim reformama koje bi poboljšale proces pristupanja zemalja Balkana Evropskoj uniji. To su za Pobjedu kazali u njemačkom saveznom ministarstvu vanjskih poslova.
Objavljeno: 03. 11. 2019 - 07:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mediji su nedavno objavili da bi zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice, Brisel na sljedećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao “servirati” nova pregovaračka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umjesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU. Tačnije, ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Na pitanje da li Njemačka, kao jedna od vodećih članica EU zagovara nova pregovaračka pravila o pristupanju zemalja kandidata Uniji, iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova poručuju da je zvanični Berlin “otvoren za raspravu o konkretnim prijedlozima reformi koje poboljšavaju proces pridruživanja i pružaju još veću podršku zemljama kandidatima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”.

“Njemačka vlada kao i velika većina zemalja članica EU jasno je podržala otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Žalimo što još nije postignut dogovor. Mi ćemo nastaviti da radimo na tome”, kazali su Pobjedi iz njemačkog ministrastva na čijem je čelu Hajko Mas.

Prema pisanju brojnih medija u regionu, dogovor o novim pravilima za zemlje kandidate trebalo bi da bude postignut u narednih šest mjeseci i usvojen na Evropskom savjetu u martu sljedeće godine. Nova rasprava i naknadno uvođenje novog modela moglo bi da pogodi državu koja je najdalje otišla u pregovorima – Crnu Goru. Tim prije, što još države -članice Evropske unije nijesu blizu definisanju konačnog modela.

Jedna od ideja je uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sistem Unije u toj oblasti, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica. Na primjer, kada završi pregovore u oblasti transporta, saobraćaja ili ekologije, država kandidat odmah bi imala pristup i svim fondovima EU, kao svaka druga članica.

I crnogorski predsjednik Milo Đukanović otkrio je da ima saznanja da se u određenim evropskim krugovima razmišlja o novom modelu pregovora sa zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, ali i poručio da nije fer mijenjati pravila igre tokom utakmice.

“Ova utakmica je počela 2003. godine Solunskim samitom, kada je EU jasno postavila platformu svoje politike proširenja na Zapadni Balkan. U odnosu na Crnu Goru ta platforma postavljena je 2012. godine. Nakon sedam godina u odnosu na Crnu Goru i 16 u odnosu na Zapadni Balkan, pokušavaju mijenjati pravila igre. Nefer. To se jedino tako može nazvati i u političkoj i u sportskoj terminologiji”, rekao je Đukanović u izjavi za medije, nakon obilježavanja Dana parlamentarizma.

Kazao je da Zapadni Balkan mora biti akter dogovora o tome kako se nastavlja proces proširenja.

“Možda u EU članice imaju privilegovan status u odnosu na kandidate, ali u Evropi čiji smo svi stanovnici valjda niko ne bi trebalo da ima privilegovan status. Svi smo Evropljani i svi valjda imamo pravo da razmišljamo o budućnosti našeg kontinenta. Zbog toga treba i da razgovaramo o tome kako će izgledati politika daljeg proširenja EU i da li će je uopšte biti”, naglasio je Đukanović.

On je nedavno sa ostalim zapadnobalkanskim liderima održao sastanak sa odlazećom šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, kada je kazao da nagovještaj revizije politike EU prema Zapadnom Balkanu nameće potrebu da lideri Balkana porazgovaraju o tome kako dalje.

“Ako vam neko nagovijesti da ta vrata EU više nijesu toliko otvorena, onda to valjda nameće potrebu da se nađemo i vidimo šta je dalja budućnost ovog regiona”, naveo je Đukanović.

 

Komentari: 5

Tara

03. 11. 2019 - 21:27

Predlog je fukarski!
Jok valah

04. 11. 2019 - 06:01

Taman , taman
EU korumpirana skalamerija!

04. 11. 2019 - 13:22

Merkelice! Dovela si i podrzala raznorazne propale korumpirane lidere u EU. Islamizirala si Evropu, ti sa Makronom i Obamom ste najvece zlo kojoj se desilo Evropi i svijetu od drugog svjetskog rata pa do danas.
Sto dalje od ove Skalamerije!

04. 11. 2019 - 18:24

Evo kako tretiraju Balkan ova korumpirana globalisticka stoka! Igra se utakmica po dogovorenim pravilima I onda jedan od sudija odluci da BITNO izmijeni pravila koja definitivno favorizuju domaci tim! Gost nema sanse da pobijedi! Jel to fer dame I gospodo?
Tara

05. 11. 2019 - 17:18

Zahvaljujuci antidrzavnicima..godinama trce do EU da bi nas klevetali i prljali nase ime!
Novi komentar