Pododbor za poljoprivredu i ribarsto

Počeo izvoz vina u rinfuzu, preferencijalna kvota se koristi svega 22 odsto

Crna Gora je počela sa izvozom vina u rinfuzu, ali je uprskos rastu izvoza, nivo iskorišćenosti preferencijalne kvote za vino i dalje je na veoma niskom nivou, i iznosi svega 22%.
Objavljeno: 04. 11. 2019 - 10:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

To piše u Izvještaju sa XII sastanka pododbora za poljoprivredu i ribarstvo. Za manje upućene čitaoce Analitike, rinfuz predstavlja utovar robe u kojem se roba nalazi u rasutom stanju bez bilo kakvih omota, džakova, sanduka i slično.

Predstavnici Evropske komisije (DG AGRI), su, kako piše u dokumentu, konstatovali da trgovina osnovnim poljoprivrednim proizvodima u 2018. godini bilježi rast, kako u slučaju izvoza iz EU u Crnu Goru, tako i u slučaju uvoza iz Crne Gore.

Navedeno je, da je struktura izvoza slična kao i prethodnih godina, te da se iz EU u Crnu Goru i dalje najviše izvozi svježe svinjsko i goveđe meso, sir, voće i povrće, dok su na strani uvoza u EU najzastupljenija bila eterična ulja, vino i pečurke. Nivo iskorišćenosti preferencijalne kvote za vino i dalje je na veoma niskom nivou, odnosno iskorišćenost kvote iznosi svega 22%.

Takođe, iskazano je zadovoljstvo što ne postoje neslaganja u podacima te da su isti kompatibilni.

Crnogorska strana se složila sa konstatacijama u vezi sa trendovima i strukturom razmjene osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Iskazano je zadovoljstvo zbog kompatibilnosti podataka. Istaknuto je zadovoljstvo zbog rasta vrijednosti izvoza i navedeno da, između ostalih proizvoda i izvoz vina bilježi rast.

Takođe je napomenuto da je Crna Gora počela da izvozi i vina u rinfuzu i da koristi kvote iz ATM-a, što do sada nije bio slučaj.

Predstavnici Evropske komisije (DG TRADE) su istakli da trgovina prerađenim poljoprivrednim proizvodima u 2018. godini bilježi pad na strani izvoza iz EU, dok je uvoz iz Crne Gore u porastu.

“Neslaganja u podacima su manja nego prethodnih godina i nema velikih odstupanja, te da su neslaganja prisutna samo u slučaju izvoza cigareta. Najviše izvoženi proizvodi iz EU u Crnu Goru su razni proizvodi za ishranu, proizvodi na bazi žitarica, prerađevine od kakaoa, alkoholna pića, pivo. Sa druge strane, proizvodi uvezeni iz Crne Gore u EU su alkoholna pića, proizvodi od kakaoa, proizvodi na bazi žitarica”, poručuje se u Izvještaju.

Crnogorska strana je istakla da je i dalje prisutan izražen deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni prerađenim poljoprivrednim proizvodima, te da isti imaju manje učešće u odnosu na trgovinu osnovnim poljoprivrednim proizvodima.

Istovremeno, crnogorska strana se saglasila sa kolegama iz EK u pogledu kompatibilnosti podataka i strukture proizvoda koji su predmet međusobne trgovine i istakla da radi na provjeri podataka koji su neusaglašeni, što je i pohvaljeno od strane predstavnika EK. Istaknuto je da su Crnoj Gori glavni EU partneri u bilateralnoj trgovini Hrvatska, Italija i Njemačka.

Podsjetimo, Crna Gora je dobila dozvolu EU još 2015. godine da izvozi vino u rinfuzu.

Komentari: 2

Freeman

04. 11. 2019 - 12:01

Ko još izvozi vino u rinfuzi ?!.
bolje ikako no ...

04. 11. 2019 - 13:06

Nema avetnija Rusa da placaju 20 € flasu no rifuza po 0,50 € po l . A ja sam znao lijepo popit dok ne nadjose one stetne materije. Sad se ne sjecam kad sam vranac popio . Valjda kad su Rusi vratili kontigent .
Novi komentar