U Crnu Goru dolazi Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti

Kako do novih poslovnih prilika u zemlji i inostranstvu?

Uspjeh u poslovnom svijetu često zavisi od pouzdanih poslovnih informacija i efikasnog predstavljanja na tržištu. U Crnu Goru dolazi međunarodno priznati Bisnode sertifikat koji potvrđuje odlično poslovanje kompanija.
Objavljeno: 04. 11. 2019 - 11:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Učvrstite ugled svoje kompanije

Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti je međunarodno priznata potvrda uspješnosti kompanija. Trenutno je prisutan u 12 evropskih država, u budućnosti će se sertifikovanje sprovoditi u cijeloj grupi od 19 evropskih država u kojima je Bisnode prisutan. U međunarodnom okruženju sertifikovanje je već dobro uspostavljena, višegodišnja praksa, na taj način kompanije jačaju ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju.

Na osnovu čega se dodjeljuju Bisnode sertifikati bonitetne izvrsnosti?

Bisnode, partner svjetske mreže Dun & Bradstreet, koristi model ocjenjivanja koji čine četiri modula: demografski, finansijski, navike plaćanja i blokade.

Prilikom izračunavanja Bisnode bonitetne izvrsnosti u obzir se uzimaju sve javno dostupne informacije za sve crnogorske kompanije. Analizira se više od 300 varijabli, pomoću kojih metodologija Failure Score predviđa vjerovatnoću prestanka rada kompanije, insolventnost (stečaj, sudsko poravnanje, likvidaciju, preventivno restrukturiranje), ubrajanje na listu poreskih dužnika ili blokade TRR-a u sljedećih 12 mjeseci.

Na osnovu trenutnih informacija o poslovanju i podataka iz prethodnih godina, sertifikat važi za period od 12 mjeseci od dana izdavanja.

Više desetina statistički značajnih varijabli, provjerenih formula na osnovu finansijskih podataka, blokada, navika plaćanja i tužbi dokazuje sigurnost, konkurentnost, održivost, stabilnost, besprekornost i pouzdanost poslovnih subjekata.

 

bisnode

Vladimir Popović, Transfera d.o.o.   Stanica Levajac, Helios Srbija a.d.   Goran Maravić, City express d.o.o.

Koje kompanije u Crnoj Gori mogu da dobiju Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti? 

Pravo na međunarodni Bisnode sertifikat imaju sve kompanije koje ostvaruju standard bonitetne izvrsnosti, prema kojem se na osnovu ocjene izvrsnosti uspješni poslovni subjekti svrstavaju u visoku (A), višu (AA), najvišu (AAA) i Zlatnu kategoriju bonitetne izvrsnosti.

Na osnovu Bisnode analize crnogorskog tržišta, od oko 74 hiljade aktivnih kompanija, A sertifikat bonitetne izvrsnosti ostvaruje 2,16 % kompanija, AA 2,51 % kompanija, AAA 1,64 % kompanija i sertifikat Zlatne bonitetne izvrsnosti 1,08 % kompanija. Pomenuta ekskluzivna „šačica“ od 5.405 najboljih crnogorskih kompanija, koja predstavlja ukupno 7,4 % crnogorskog tržišta, godišnje ostvaruje prihod od 6,3 milijarde eura i zapošljava 76.465 ljudi.

Šta se trenutno događa u državama u koje Crna Gora najviše izvozi?

Među državama u koje Crna Gora najviše izvozi prednjače Srbija (26 %), Mađarska (13 %), Bosna i Hercegovina (8,6 %), Slovenija (7,8 %), Poljska (4,9 %) i Češka (4,8%). I u tim državama Bisnode ima višegodišnju tradiciju dodjeljivanja sertifikata bonitetne izvrsnosti, koji olakšava međunarodnu prepoznatljivost finansijski stabilnih kompanija. Na toj listi, prema procentu bonitetno izvrsnih kompanija najviše se ističu Slovenija i Mađarska, koje imaju čak po 24% bonitetno izvrsnih kompanija, slijedi Češka, koja ima 22,48%, Bosna i Hercegovina sa 5,01% i Srbija sa 4,74% bonitetno izvrsnih kompanija.

Uvoz u Srbiju će postati značajno lakši, s obzirom na to da Srbija planira brzu željezničku prugu između Beograda i Bara, kao i nadogradnju beogradskog aerodroma.

U Mađarskoj je za 2019. godinu prognozirana ekonomska rast za 4,1%, takođe vlada je najavila blaži proces plaćanja poreza.

Uprkos tome da se kreditno okruženje za privatni sektor u BiH popravlja, brojne kompanije još uvijek imaju probleme sa likvidnošću zato je prije sklapanja posla preporučljivo provjeriti da li je kompanija nosilac Bisnode sertifikata bonitetne izvrsnosti.

U Sloveniji je trenutno porez na kapitalnu dobit 19 %, a do 2022. godine bi mogao da se poveća na 22 %. Na slovenačkom tržištu se u narednim godinama može očekivati povećanje poslovnih prilika.

Češka centralna banka će ublažiti pooštravanje monetarne politike, a češka kruna će nakon toga ojačati. Osim toga, vlada je najavila program velikih ulaganja u javnu infrastrukturu.

To je samo dio informacija sa tržišta koja su značajna za izvoz Crne Gore.

Poznavanje i tumačenje pametnih podataka danas nas stavlja ispred konkurencije. Budući da izvrsnosti kompanije umnogome doprinose i naši poslovni partneri, važno je znati sa kakvim poslovnim subjektima sklapamo saradnju. Bisnode sertifikat, dakle, dokazuje uspješnost kompanija i istovremeno doprinosi njihovoj izvrsnosti. 

 

Komentari: 0

Novi komentar