Meteorolog Dragan Burić saopštio

Najkišniji novembarski dan u Podgorici od 1949.

Tokom prethodna dva dana Crnu Goru je zahvatilo jako nevrijeme sa obilnim padavina i olujnim udarima južnog vjetra. Najviše kiše bilo je u Podgorici, Kolašinu, Šavniku i na Žabljaku, saopštio je Portalu RTCG meteorolog Dragan Burić.
Objavljeno: 04. 11. 2019 - 14:37 Promjenite veličinu teksta: A A A
Najkisniji novembarski dan u Podgorici od 1949.
Ilustracija

U Podgorici je, kako navodi, tokom prethodna dva dana pala veća količina kiše od prosjek za cio mjesec.

„Naime, prosječna količina padavina u glavnom gradu za novembar je blizu 240 milimetara, a od subote veče do 13h danas palo je preko 290 mm kiše. U Podgorici je oboren i dnevni rekord padavina za novembar. Od 7 sati juče do 7 sati jutros, dakle za 24 časa, u Podgorici je izmjeren 161 mm kiše, što predstavlja apsolutni dnevni maksimum padavina za novembar od 1949. godine”, naveo je Burić.

Zbog obilnih padavina, vodostaji rijeka i jezera Jadranskog sliva bilježe nagli porast.

„Prema podacima našeg Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na Hidrološkoj stanici (HS) Podgorica (u gradu) vodostaj Morače od 7h juče do 7h danas porastao je za oko 900 cm (9 m), a vodostaj Skadarskog jezera na HS Plavnica za oko 30 cm”, navodi Burić.

Nestabilno i narednih dana

Sjutra popodne, tokom noći između utorka i srijede i u srijedu prijepodne nova kišna serija i jak južni vjetar.

U centralnim, južni i zapadnim krajevima Crne Gore moguće umjerene do obilne količine padavina i povremeno olujni udari južnog vjetra.

„U srijedu poslijepodne očekuje se slabljenje procesa, ali će se zadržati nestabilno vrijeme i narednih dana, mada sa osjetno manje padavina”, zaključio je Burić.

Komentari: 0

Novi komentar