Novi Zakon o radu

Lakše do otkaza, brojni slučajevi kad se ne mora voditi disciplinski postupak

Novi Zakon o radu, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, predviđa da će poslodavci moći mnogo lakše da otpuste zaposlene, uz postojanje brojnih slučajeva kad se ne mora voditi disciplinski postupak.
Objavljeno: 05. 11. 2019 - 12:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je saopštio predsjednik Privredne komore Clastimir Golubović nakon današnje posjete Nikšiću.

Golubović je, između ostalog, čestitao je Pivari Trebjesa na održivom poslovanju i rastu koji će zabilježiti i u ovoj godini.

Istakao je zalaganje Komore za unapređenje poslovnog ambijenta, naročito kroz uticaj na zakonska rješenja, među kojima se posebno izdvaja regulativa koja se odnosi na oblast rada, privredna društva i javne nabavke.

Poslodavci se, kaže Golubović, zalažu da Zakon o radu, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, omogući lakši otkaz ugovora o radu, a ocjenjuje da predloženo rješenje pravi kvalitativan iskorak u tom smjeru, jer predviđa brojne slučajeve kada je to moguće bez vođenja disciplinskog postupka.

Nacrtom zakona o radu koji je utvrdjen još prije tri godine, ali koji još nije dobio podršku Brisela, poslodavcima se izašlo u susret u dijelu koji se odnosi na lakše otpuštanje zaposlenog u slučaju kada postoji sumnja da se bolovanje zloupotrebljava. Nije tajna da mnogi, povlašćeni, posebno u državnim ustanovama, idu na bolovanje i kada treba i kad ne treba. Zbog toga je predviđeno da u roku od tri dana moraju dostaviti potvrdu ljekara, kako bi poslodavac, ako sumnja, mogao odmah da pokrene postupak pred komisijom i ispita da li je baš sve u redu sa bolovanjem.

Komentari: 4

Nick

05. 11. 2019 - 13:31

Da li se ovo može smatrati kao vele izdaja Crne Gore i interesa Crnogorskog naroda
Plavka

05. 11. 2019 - 14:48

Otkad su vam nacionalisti ubacili buve u mozak vi ne umijete drugacije da razmišljate nego u kategoriji naroda. Crnogorskom narodu pripadaju i radnici i kapitalisti, a otkaz dobijaju samo ... pogodi ko.
Anonimus

05. 11. 2019 - 15:52

A sto je sa zastarom vodjenja postupka za potrazivanja iz rada i po osnovu rada?Ta nas je norma iz starog zakona ojadila i izazvala ogromne troskove za drzavu jer su se zaposleni sad sjetili da im nesto nije placeno od 2008 god.
Radnik

05. 11. 2019 - 17:26

Los zakon zato ga Brisel ine odobrava prepisali najgore a ono dobro nisu ubacili kad te ostave bez psla nadoknade... A zakon o penzijama jos gori svi da rade do 67 i vise.ne usvajajte ga idu izbori
Novi komentar