Usvojene odluka o taksama, u DPS-u i SD-u smatraju da su previsoke

Za baštu od 100 kvadrata u Tuzima mjesečna taksa 700 eura

Većina u parlamentu Tuzi donijela je odluku o administrativnim i komunalnim taksama, iako su odbornici DPS-a bili protov, a SD uzdržan smatrajući da su previsoke i da će biti biznis barijera, piše Dan.
Objavljeno: 06. 11. 2019 - 07:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tako ugostitelji za zatvorenu baštu po kvadratu plaćaju sedam eura, a kada je u pitanju bašta otvorenog tipa četiri eura. Halil Duković (DPS) smatra da takse treba da budu stimulativne i da taj ko misli da će od njih napuniti budžet grdno se vara.

“Lokal koji ima baštu od 100 kvadrata treba da plati 700 eura, što je za godinu dana 8.000 eura. Za poljanu tražite 700 eura. U Podgorici će za te pare uzeti opremljen lokal. I administrativne takse smo mogli spustiti”, kaže Duković.

Smailj Čunmuljaj (Građanska inicijativa) kaže da se sad kafa pije u objektima za koje je taksa četiri eura, jer zatvorenih bašta nemaju.

“Nemamo mi lokale kao Podgorica, što ste se uhvatili za sedam eura”, upitao je Čunmuljaj.

Elvir Kajošaj (DPS) smatra da je su takse biznis barijera i da vlast nadomještava predizborna obećanja da će dovesti investitore iz Albanije, kojih nema. On smatra da će se u Tuzima plaćati takse kao u Budvi. Senad Giljaj (Albanska alternativa) kaže da se građani ne smiju plašiti plaćanja jer će im se sve što daju u budžet i vratiti. Samir Adžović (SD) pitao je šta su ostali privremeni objekti, jer taj termin otvara prostora za malverzcije. Mirza Pepić (DPS) kaže da treba stimulisati građane da ulažu, a da ova odluka nije na toj pozciji.

Emin Hadži, sekretar za finansije Opštine, nema sumnju da treba da se prikupljaju sredstva za budžet.

“Predlog je bio da takse budu veće. U centru Tuzi imamo preko 15 kladionica. Cilj nam je bio da njima takse povećamo duplo da nam omladina tu ne provodi vrijeme, ali nije moglo”, kaže Hadži.

Simon Ivezaj (DPS) smatra da takse treba smanjiti 50 odsto i tako podržati razvoj biznisa.

Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine, tvrdi da takse nijesu promijenjene u odnosu na one koje su na snazi uz ocjenu i da su duplo veće imali bi interesovanja za taj biznis.

“Sve ovo su takse koje je Skupština usvojila u decembru 2018. godine i svi ste tada glasali za. Recite jednu taksu koja je izmijenjena sada. Pokušali smo izmjene, ali nijesmo dobili saglasnost Ministarstva finansija”, navodi Đeljošaj.

Usvojene su i dvije odluke o poljoprivredi, jedna za poljske štete i druga o finansiranju ove oblasti iz budžeta. Halil Duković pitao je zbog čega su preskočene elementarne nepogode.

“Podsjećam da svaka krava ima tablicu, a mi smo obuhvatili one koje naprave štetu, a ne znamo čije su, pa će opština na tender da ih prodaje. Gdje ćemo sa njima? Štetu pričine samo elementarne nepogode, a mi smo to odlukom preskočili”, navodi Duković.

Štjefan Camaj (Demokrate) ističe da Opština ne može da pokriva troškove usled elementarnih nepogoda.

Skupština je razriješila skupštinu FK Dečić i članovi Komisije za raspodjelu sredstava NVO.

Komentari: 0

Novi komentar