Nacrt Strateškog plana razvoja Podgorice

Glavni grad gradi fabriku vode “Ljeskovac” vrijednu 3,5 miliona eura

Glavni grad planira da na bazi privatno-javnog partnerstva izgradi fabriku za flaširanje vode “Ljeskovac” vrijednu 3,5 miliona eura. Fabrika bi bila izgrađena na jednom od vodoizvorišta Mareze.
Objavljeno: 06. 11. 2019 - 10:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za projekat je, kako saznaje Portal Analitika, već izrađen predlog preliminarne studije izvodljivosti u okviru prioriteta za povećanje investicija i broja novih crnogorskih proizvoda.

“Radi valorizacije prirodnog bogatstva Glavnog grada u kvalitetnoj vodi za piće, planirana je izgradnja fabrike za flaširanje vode za piće na vodoizvorištu Mareza. Francuska kompanija „Veolia i Vodovod i kanalizacija izvršili su analizu vodoizvorišta „Ljeskovac” sa aspekta mogućnosti flaširanja  vode za piće”, piše u Nacrtu strateškog plana razvoja Podgorice do 2024.

Takođe, izvršen je uvid u postojeću dokumentaciju o vodoizvorištu Mareza i izvoru  „Ljeskovac”.

Ovaj projekat se godinama nazad našao u svim planskim dokumentima gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

“Analiziran je kvalitet voda, topografske i geološke karte i druga  dokumentacija i utvrđena potreba obezbjeđenja detaljnijih podloga u cilju  definisanja podzemnog porijekla vode kao i sprovođenja mjerne kampanje u vidu  postavljanja pluviometrijskih stanica u okruženju vodoizvorišta koje bi  obezbijedile podatke o protoku i varijacijama protoka izvora Ljeskovac”, podsjeća se u Nacrtu plana.

Takođe je utvrđena potreba sprovođenja jednogodišnje mjerne kampanje  kva liteta i kapaciteta vode izvora Ljeskovac u vidu dnevnih prostih analiza i  kompletnih analiza za sva četiri godišnja doba.

Prema planu, fabrika će biti puštena u rad 2023. godine.

Podsjetimo, Portal Analitika je juče objavila, a što su prenijeli brojni mediji, da Glavni grad planira uvođenje gradske kartice.

Komentari: 8

fff29

06. 11. 2019 - 10:25

ne treba nama nova fabrika vode, nego da ove knjazmiloše, akvavive, vodevode i ostalo smeće upakovano u plastiku zabranimo. Počevši od kafića, restorana, benzinskih pumpi, domaćinstava i prodavnica!
Fakat

06. 11. 2019 - 12:31

Dzabe nam nova voda kad na rafovima nema nasih voda, akvaviva, knjaz milos i rosa je u svakoj prodavnici i u svakom gradu, to treba mijenjati. Imamo odlicne nase vode, bar toga nam ne fali...
!!!

06. 11. 2019 - 14:10

Coca cola ucjenjuje kupce njenih proizvoda da moraju da kupuju ono smece od Rose,Voda-vode i jos budibogsnama voda.A ugovor odobrili i min.Simovic i bili bogato nagradjeni.Da li je rekla-kazala uglavnom radi se o stanu u Bg.A ja citav zivot zaokruzujem tamo dje pise DPS i punim gu..cu takvima.Zao mi je sto se ne mogu potpisati punim imenom i prezimenom a bas me interesuje hocete li vi objaviti komentar.Pozdrav i never more.
Miki

06. 11. 2019 - 16:24

Aqva Čelebic e kuku do vjeka
A nasa voda

06. 11. 2019 - 17:04

A da li su pomisli da treba uloziti u postojenja na Marezi sa svaki put kad oadne kap kise ne kupujemo vodu? Ili da ove odvode po gradu srede, bez obzira na veliku kisu, ne bismo morali da plivamo svaki cas ulicama. Kakvi biznismeni, nerade na podizanju kvaliteta zivoa gradjana, vec samo o kvalitetu svog zivota
Nenad

06. 11. 2019 - 21:30

Vodoizvorište Mareza ima ograničen kapacitet a i često se, poput dana kao što je današnji, voda zamuti ili zagadi. Mislim da bi pametnije bilo fabriku vode podići na nekom od reni bunara na Starom Aerodromu. Tu vode na hvali a i ema zamućenja. Uz to se pitam zašto bi ta fabrika bila "privatno javno partnerstvo". Kome će te dati koncesiju i učiniti ga bogatim. Ne treba prodavati državne resurse jer po ocjeni vodećih svjetskih stručnjaka sredinu narednog vijeka će obilježiti ratovi za vodene resurse. Drugim riječima svijetu će hvaliti voda za piće. Ova vlast želi da resurs svih građana države da u ruke nekom svom igraču. To je moguće samo u državama u kojim žive ljudi bez svog mišlljenja. Sramota!
Ljubitelj tutuša

06. 11. 2019 - 22:20

Izvorište Mareza je dar sa neba za Podgoricu. Zamućivanje vode se redovno događa sa velikim padavinama - tada se izvorište enormno proširi na okolinu oko njega i ne može se u pptpunosti sačuvati od spoljnih izvora. Zato je plac oko izvorišta ogroman... Bunari na obodima su zlatna vrijedni ali recimo u danima sa ovakvim padavinama, bunari na Starom Aerodromu i iza Konika znaju biti djelimično zagađeni izlivanjem septičkih jama u blizini. Dakle, mrka kapa...
Matan

07. 11. 2019 - 00:52

Tačno je da će voda postati najtraženiji "proizvod". Izgradnja fabrike DA, partnerstvo NEEEE!!! Zbog zamućenja zašto Mareza, kad imamo uvijek čiste vode na izvorištima regionalnog vodovoda? Nije mi jasno koji stručnjak predloži ime Ljeskovac. Teško bi ga i mi zapamtili a kamoli okruženje. Ponavljam, to je nestajući resurs kojeg će kupovati mnoge zemlje svijeta, pa i ime treba prilagoditi da bude kratko i lako za zapamtiti i izgovoriti!
Novi komentar