U Cetinju i Podgorici

Ministarstvo kulture: Realizovan projekat MONET

Ministarstvo kulture je, u okviru realizacije IPA projekta MONET, u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti i Narodnim muzejom, organizovalo dva dvonedeljna programa razmjene, namijenjena umjetnicima iz Crne Gore, Italije i Albanije, koji su realizovani u Cetinju i u Podgoricu.
Objavljeno: 06. 11. 2019 - 11:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Program razmjene u Centru savremene umjetnosti podrazumijevao je učešće Franćesca di Tilla, Esmerilde Herovi, Franćeske Macine i Mirjane Marsenić Vujović, dok su u programu razmjene Narodnog muzeja učestvovali Manuel Ialonardi, Alesandro Vangi, Jelena Pavićević i Amir Džaković. Tokom programa obje grupe umjetnika proizvele su radove inspirisane kulturnom baštinom Crne Gore, koji će biti dio međunarodne izložbe čije je prikazivanje planirano u Crnoj Gori, Italiji i Albaniji“, kazali su iz Ministarstva kulture.

 

Oni navode da je u okviru realizacije IPA projekta MONET planirano održavanje sedam programa razmjene u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije, a uključene institucije su Narodni muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Fondacija Pino Pascali (Polignano a Mare, Pulja, Italija), Arheološki muzej Ribezzo (Brindisi, Pulja, Italija), ARATRO - Arhiv elektronske umjetnosti i laboratorija savremene umjetnosti Univerziteta Molize (Kampobaso, Molize, Italija), Nacionalna galerija umjetnosti Tirana (Tirana, Albanija) i Nacionalni muzej fotografije "Marubi" (Skadar, Albanija).

 

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.

„Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga.  Ministarstvo kulture je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće“, stoji se u saopštenju ministarstva.

Komentari: 0

Novi komentar