Čile

Uznemirujuće scene: Snimak zapaljenih policajki obišao svijet

Dvije policijske službenice teško su povrijeđene tokom višednevnih protesta i sukoba koji haraju Čileom. Video snimak policajki u plamenu obišao je svijet.
Objavljeno: 06. 11. 2019 - 19:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Demonstranti su bacajući Molotovljeve koktele zapalili jednu policajku. Na snimku se vidi agonija povrijeđene žene dok kolege pokušavaju da joj pomognu gaseći buktinju protivpožarnim aparatom i rukama.

Do incidenta je došlo nedaleko stanice metroa Bakviedano, a policija se sa demonstrantima obračunavala suzavcem i vodenim topovima.

Povrijeđene policajke stare su 20 i 25 godina i obe su pripadnice specijalne policije u gradu Santjago. Njih je u bolnici obišao ministar unutrašnjih poslova Gonzalo Blumel, osudivši napad.

“Ovo je čisto nasilje koje nema veze sa legitimnim zahtjevima demonstranata. Bio je to čin kukavičluka i agresije usmjeren prema policajkama koje su radile na osiguravanju mira svojih sugrađana”, naveo je on.

Novinari koji su se zatekli na mjestu događaja izvijestili su kako je policija, vidjevši zapaljene koleginice, intenzivirala svoje aktivnosti. Počeli su da pucaju na demonstrante gumenim mecima i pojačali upotrebu suzavca.

U dvonedjeljnim sukobima demonstranata (koji su na ulice izašli zbog povećanja cijene javnog prevoza) s policijom dosad je povrijeđeno više od 800 policajaca i oko 1650 demonstranata.

 

Komentari: 0

Novi komentar