Završen konkurs

Ko su kandidati koji žele u Stankovićevu fotelju

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, bivša poslanica SNP-a Danka Marković i profesor Blagota Mitrić kandidati su za prvog čovjeka Tužilaštva. Vukčevićeva je najbliža saradnica Milivoja Katnića, Markovićeva bliska saradnica gradonačelnika Berana a profesor Mitrić tvrdi da ispunjava uslove iako ima 74 godine...  
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vukčevićeva bliska Katnićeva saradnica: Ratni zločini ne smiju ostati nekažnjeni, izjavila je nedavno specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, kandidatkinja za VDT-a. Široj javnosti je poznata kao tužiteljka zadužena upravo za slučajeve ratnih zločina u kojima se nije proslavila, ali i u nekim od ključnih Specijalnog tužilaštva – od slučaja Marović do Atlas.

lidija-vukcevic

Vukčevićeva je zastupala optužnicu u slučaju “Deportacija”, koja je krajem 2012. godine okončana oslobađajućom presudom protiv devet bivših službenika MUP-a optuženih za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica vlastima Republike Srpske 1992. godine. Odgovornopst nije utvrdjena čak ni za nižerangirane službenike MUP-a koji su jedini bili obuhvaćeni optužnicom, iako je država prihvatila odgovornost 2008. godine i donijela odluku o sudskom poravnanju i isplatila oštećenima ukupnu odštetu u iznosu od 4,13 miliona eura. Dio javnosti tada je isticao da je Tužilaštvo loše odradilo posao i da punih 13 godina nije procesuiralo ovaj slučaj.

Lidija Vukčević je zastupala i optužnicu u predmetu “Morinj“ protiv šestorice bivših pripadnika rezervnog vojnog sastava JNA. Osudjeni su Ivo Manzelin, kuvar u logoru, Špiro Luičić tadašnji vojni policajac, stražar Boro Gligić i rezervni oficir Ivo Gojnić na ukupno 12 godina zatvora. Dvojica oslobodjenih pokrenuli su postupke zbog neosnovanog hapšenja i prevosnažnim presudama dobili ukupno 123 hiljada eura. Predstavnici nevladinog sektora i dio stručne javnosti isticao je da Tužilaštvo nije obuhvatilo sva krivična djela, posebno sistemsko mučenje i zlostavljanje, sve odgovorne a posebno nadredjene.

Svojevrsnu i značajnu pobjedu je ostvarila kada je ove godine Vlado Zmajević, optužen da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom rata na Kosovu 1999. godine, osuđen na 14 godina zatvora.

Zastupa Tužilaštvo protiv Nikšićanina Ranka Radulovića, zbog sumnji da je počinio ratne zločine na teritoriji BiH devedesetih godina. 

Lidija Vukčević je najbliža saradnica glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i zajedno sa njim vodi neke od aktuelnih slučajeva. Posebno je aktivna u slučaju Atlas. I ona i njen sadašnji šef Katnić su uvjereni da će lako dokazati sve što se odbjeglom biznismenu stavlja na teret – od zloupotrebe položaja do pranja novca u sofisticiranom slučaju e -comerca. Zastupa optužnicu i u slučaju pranja novca gdje se na optuženičkoj klupi nalazi i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

Lidija Vukčević je vodila i neke od takozvanih „budvanskih slučajeva“, potpisala jedan od sporazuma o priznanju krivice sa Svetozarom Marovićem, zastupala optužnicu za trajno oduzimanje njegove imovine. I pored potpisanog sporazuma, Marović je nedostupan crnogorskim državnim organima i zvanično je na liječenju u Beogradu.

Ona je, nakon što je sin bivšeg predsjednika državne zajednice, Miloš Marović, pravosnažno osudjen podnijela zahtjev da mu se odloži izdržavanje kazne na tri mjeseca kako bi platio oko 386 hiljada eura u budžet. Miloš Marović je u medjuvremenu otputovao u Beograd i dobio srpsko državljanstvo.

Prema podacima koje je objavila Vlada, prije dvije i po godine dobila je stan po povlašćenim uslovima od 75 kvadrata. Njena jednočlana porodica lani je imala 30 hiljada eura prihoda. Vukčević od marta 2017. otplaćuje potrošački kredit od 28.000 eura, sa ratom od 467 eura.

Markovićeva saradnica Šćekića: Na crtu će joj stati bivša poslanicu SNP-a Danka Marković. Oni koji je znaju, znaju je upravo po tom angažmanu, iako u Beranama kažu da je ozbiljna advokatica.

danka-markovic

Zaposlena je u opštini Berane i važi sa saradnicu gradonačelnika Dragoslava Dada Šćekića.

O motivima prijave na konkurs Marković je medijima kazala da joj “kao dugogodišnjem pravniku ambicije nisu da ima finkciju, već da podstakne prije svega mlade generacije da imaju hrabrosti da se suoče i suprotstave svim problemima koji opterećuju društvo”:

Mitrić tvrdi da ispunjava uslove: Najpoznatiji široj javnosti je prof. dr Blagota Mitrić, profesor u penziji, bivši sudija Ustavnog suda, koji se ne libi da javno iznese svoje mišljenje.

Nakon što smo objavili da ne ispunjava osnovne uslove. jer ima više od 67 godina sa koliko po sili zakona mora u penziju  i da nema pravosudni ispit, on je reagovao i rekao da se „granica od 67 godina odnosi na zaposlene i VDT-a, a ne na njegovu malenkost“, kao i da je korisnik starosne penzije, koji prema zakonu ima pravo da se zaposli i da po prestanku zaposlenja ima pravo na ponovno određivanje penzije, s tim što mu se isplata penzije obustavlja za vrijeme radnog odnosa.

0210blagotamitric

Navodi i da je položio pravosudni ispit u sada nepostojećoj državi i pred sada nepostojećim organom, pa je bilo nemoguće naći uvjerenje o tom ispitu, ali i da crnogorski zakoni omogućavaju da redovni profesor prava, čak i bez pravosudnog ispita, može biti biran i za sudiju Vrhovnog suda, a kamoli za VDT-a.

 Izbor VDT-a inače dolazi u trenutku kada Tužilaštvo potresa najveća afera u posljednjih godina – hapšenju sekretara Nenada Vujoševića i optužbama koje iznosi odbjegli biznismen Duško Knežević i kada aktuelni vršilac dužnosti VDT Ivica Stanković nema ni podršku vlade da ostane na tom mjestu.

Da bi VDT bio izabran u skupštini na prvom glasanju potrebno je obezbijediti dvotrećinsku većinu, odnosno glasove 54 poslanika. 

To znači da uz poslanike vladajuće koalicije novog tužioca treba da podrži još 12 poslanika opozicije. 

Ukoliko tužilac ne bude izabran u prvom glasanju, drugo se organizuje mjesec kasnije kada je potrebno obezbijediti tropetinsku većinu odnosno glasove 48 poslanika. 

Komentari: 10

Vlastimir

07. 11. 2019 - 07:36

U predmetu Deportacija isplaćena je odšteta policajci ma koji su bili hapšeni pa u istražnom zatvoru proveli 7/ 8 mjeseci a odgovornost za KD nije utvrđena zbog loše optužnice. Pojedini su primili odštetu od Drzave i po 80.000.e o čemu su mediji obaveštavati. Odgovornost tužilaca za štetu nije utvrđivanja.
Tara

07. 11. 2019 - 08:50

Ovaj Mitrovic je penzioner..sta on trazi--a ova zena???? Ja bih voljela nekog mladjeg i hitnijeg!
Freeman

07. 11. 2019 - 09:13

Ne sumnjam da bi ti voljela nekog mlađeg .
morava sava avala

07. 11. 2019 - 09:16

Ako bi voljela mladjega a ti trazi . Naravno ako mozes parirati ako ne okani se .
marica na ivici nerava

07. 11. 2019 - 09:13

Znaci Stanka su tiho i nekaznjeno povukli u mirovinu ?
Ćalasan

07. 11. 2019 - 11:03

Naravno uz stručnost za ovaj posao potrebna je i mudrost,iskustvo i patriotski osjećaj prema državi i građanima kojima služi. Nabubana stručnost bez ostalih kvaliteta je kontra produktivna... a mladost bez iskustva zna biti destruktivna..
Тотo

07. 11. 2019 - 11:18

Патриотизам према држави. То је још један плеоназам, осим оних које је набројао Душко Радовић: домаћи издајник, народна армија и поштена интелигенција.
TOTO,

07. 11. 2019 - 18:19

možda si ti višak a patriotizam prema državi nije.,jer je za državu glasalo recimo preko 55% građana i ona je po volji većine građana ali ne svakog građanina. Dakle jedan odnos je pream ustavnom poretku (državi sa malim d) a drugi prema slobodama i pravima građana koji žive u državi CG Tužilac mora biti i pravedan i pravičan! Misliš da je i to pleonazam. Vide,TOTO, da ti nešto drugo ne smeta?
Cotugno

07. 11. 2019 - 19:01

Narodna armija i poštena inteligencija nijesu pleonazmi. Armija može da bude i privatna u nekim značenjima a poštenje je moralna kategorija i nije jedniznačno povezano sa inteligencijom.
Boj se bije bije

07. 11. 2019 - 20:32

Kako se Toto pretvori u kosmopolitu i liberala kad je tema odnos prema Crnoj Gori. Pitajte ga nesto o Srbiji da vidite "patriotizam prema drzavi" u najmaloumnijem mogucem obliku.
Novi komentar