Vode se tumačenjem patrijarha Pavla

Mitropolija SPC: Krštenje transrodne osobe nije nikakva novost

Nakon što je objavljeno da je trans osoba Vuk Adžić kršten je uz blagoslov mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, oglasili su se iz Mitropolije crnogorsko primorske SPC.  
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 10:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pojasnili su se da se u ovakvim slučajevima vode tumačenjem patrijarha Pavla već decenijama, te da se Crkva susrijetala sa ovim problemom i ranije, kao da ovo nije nikakva novost, niti predstavlja neki navodni crkveni ”modernizam” i ”liberalizam” po mjeri gospodara ovoga svijeta, već, kako ističu, odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vrijeme.

Kako su naveli osjećaju, pastirsku odgovornost i obavezu da ukratko pojasne odnos Crkve prema takvim slučajevima.

“Po bogonadahnutom tumačenju Svetog Pisma, blaženopočivši Patrijarh Pavle svoje rasuđivanje započinje: ”muškarac i žena jednako su ljudska bića, ličnosti, stvoreni ‘po slici i prilici Božjoj’, te imaju istu vrijednost pred Bogom, kao što kaže Sveti apostol Pavle: Nema muško i žensko, nego su pred Njim jedno (Gal. 3, 28). Fiziološki, biološki, razlike dabome postoje, ali za cilj zbog koga je Bog stvorio muško i žensko jednako su potrebni i muškarci i žene…“ I još dodaje Patrijarh o Svetom Krštenju: ”Nesumnjivo su svi ovi blagodatni darovi krštenja jednako potrebni svakom ljudskom biću, bez obzira na njegovu polnu pripadnost, kako muškarcu tako i ženi, kako deci tako i uškopljenicima bilo da su se tako rodili, bilo da su ih ljudi uškopili (Mt. 19, 12).“ Patrijarh, nakon detaljne elaboracije tog pitanja, na kraju zaključuje da se, na osnovu potvrde medicinske ustanove, može u Matici krštenih konstatovati da je lice promijenilo pol i upisati mu drugo ime, time, dakle, prihvatajući medicinske razloge za takav postupak”, objašnjavaju iz Mitropolije SPC.

Dalje naglašavaju da slučajevi promjene pola iz opravdanih i vrlo specifičnih medicinskih razloga predstavljaju potpunu drugačiju stvarnost od propagande i pravdanja istopolnih odnosa, bezumne rodne ideologije i slično, kojima su, kako dodaju,  svjedoci posljednjih decenija, a koji su, bez ikakve sumnje, grijeh.

“Nikome, pa ni mladoj osobi koja je nesrećno izabrala da, pored obećanja da to neće činiti, javno progovori o svom zdravstvenom stanju i crkvenom statusu, vjerovatno izmanipulisana od nekoga, Sveto Krštenje ne može biti na spasenje, ako se ne odvoji od grijeha, koji se, između ostaloga, ogleda i u učešću u razornoj LGBT propagandi. Pradrevno je proročko svjedočanstvo: Zbog ovog grijeha Bog je kaznio grad Sodom pretvorivši ga (do danas) u Mrtvo more, zbog čega je i ovaj grijeh nazvan sodomski; dar polne ljubavi, dat muškom i ženskom za rađanje novog života, za produženje ljudskog roda, ovim grijehom pretvara ljudsko biće u ”mrtvo more”, rađa smrt, raščovječuje čovjeka, u vremenu i vječnosti. Otuda proglašavati za homofobe one koji su protiv sodomskog (i bilo kog drugog) grijeha, znači – greholjublje proglašavati za vrlinu, čovjekoubistvo za čovjekoljublje”, navode iz Mitropolije SPC.

Krštenje, kako ističu, upravo predstavlja novo rođenje ”vodom i Duhom” ljudskog bića, rođenje za besmrtnost i vječnost, kojim se pobjeđuje smrt i grijeh koji je rodio i rađa.

“Crkva se, u skladu sa crkvenim poretkom i čuvajući čistotu vjere i života po vjeri, uvijek i u svakom pojedinačnom slučaju stara o spasenju duše čovjekove, tješi one koji stradaju i priziva sve ljude na pokajanje, za razliku od većine medija i raznih propagandističkih organizacija i pojedinaca koji, rukovodeći se svojim interesima i koristeći se poluistinama, od najličnijih ljudskih osjećanja, problema, tragedija ili radosti, prave senzaciju i trgovinu”, napominju oni.

Komentari: 2

Sta je ovo?

07. 11. 2019 - 14:42

SAMO NEDAJ BOŽE DA UPISETE KOGA KAO CRNOGORCA OSTALO JE SVE OK KAKO BOG ZAPOVIJEDA
LUKA P

07. 11. 2019 - 14:50

Vrlo kreativno tumačenje! Prosto da ne povjeruješ od koga je.
Novi komentar