Institut za javno zdravlje

U ugroženim područjima moguće zarazne bolesti, evo šta treba raditi

Institut za javno zdravlje izdao je juče preporuke stanovništvu u poplavama ugroženim područjima u cilju očuvanja zdravlja i sprječavanju pojave crijevnih zaraznih bolesti.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Povećana količina padavina, povišeni vodostaji i izlivanje površinskih vodotokova i vodnih  površi na sa sobom  nose rizik od  ugrožavanja zdravlja  ljudi i javljanja zaraznih bolesti”, upozoravaju iz Instituta.

Navode da zbog poplava često dolazi do prekida snabdijevanja  higijenski ispravnom vodom za piće dok se  ošteće njem vodovodnih i kanalizacionih mreža javlja mogućnost zagađenja vode za piće.

“Čime se stvaraju uslovi za širenje brojnih crijevnih, parazitarnih, kožnih i drugih zaraznih bolesti”, objašnjavaju iz Instuta, dodajući da dolazi do neadekvatnog uklanjanja čvrstog otpada, uključujući  izlivanje kanalizacije i otpadnih voda

“Povećava se broj glodara što za vrije me poplava predstavlja veliki rizik za zdravlje. Takođe, postoji velika je opasnost od  povređivanja i izlaganja oštećenoj infrastrukturi”, piše u tekstu.

Institut preporučuje da je potrebno je pratiti informativne emisije i vremensku prognozu na svim medijima posebno lokalnim, kao i eventualna up ozorenja od strane službe za vanredne situacije

Voda za piće može da bude zagađena u područjima sklonim plavljenju, pa se zbog toga preporučuje da u slučaju pojave zamućanja vode ili promjene boje, voda ne koristi za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu, dok se ne ispita da je bezbjedna za konzumaciju.

Treba redovno pratiti informacije koje daju preduzeća za vodovod i kanalizaciju.

U slučaju da se vodosnabdijevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni vodovodi i sl.), preporuka  je da se voda ne koristi do dobijanja laboratorijska potvrde o higijenskoj ispravnosti. Do tada treba koristiti flaširanu vodu

“U izuzetnim situacijama, voda bez fizičkih nečistoća se može koristiti nakonprokuvavanja tako što se nakon postignute temperature ključanja ostavi da ključa još 10 minuta kako bi se uništile bakterije. Pooštravanje održavanja lične higijene je imperativ uz često pranje ruku sapun om i higijenski ispravnom vodom (prije jela, nakon upotrebe  toaleta, nakon čišćenja otpada i nakon rukovanja  artiklima koji su došli u kontakt sa poplavnom ili kanalizacionom vodom)”, kažu iz Instituta.

Posebno treba obratiti pažnju na čistoću ruku kod djece, kao i pranje i dezinfekciju dječjih igračaka.

Pranje i dezinficiranje dječijih igračaka držanjem u trajanju od dvije minute u rastvoru od deset  litara vode i 1,5 šoljice hlornog rastvora za kućnu upotrebu.

Za pranje suđa, zuba, lica, ruku, namirnica za pripremu, ne smije se koristiti neprokuvana i  nedezinfikovana voda, već treba koristiti samo prokuvanu i dezinfikovanu vodu.

Maloj djeci u pogledu namirica treba davati industrijski pripremljenu hranu, a u slučajevima kućne pripreme koristiti prokuvanu vodu.

Potrebno je i bacanje hrane koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom i sve kvarljive hrane  koja je stajala duže od 4 sata na visokoj temperaturi.

Preporučuje se čišćenje neoštećenih limenki, radnih površina, obuće i odjeće.

U slučaju javljanja mučnine, povraćanja, slabosti, proliva, povišene tjelesne temperature treba obavezno tražiti ljekarsku pomoć .

Komentari: 0

Novi komentar