Anka Čalmers ogorčena, pismo na 15 strana

Britanka pisala Hrapoviću: Stanje u barskoj bolnici gore je nego u Siriji i Iraku!

Anka Čalmers, Britanka porijeklom iz Bara, pisala je ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću ogorčena stanjem u barskoj bolnici.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 11:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je navela u pismu na 15 strana, sa stanjem u barskoj bolnici upoznala se nedavno jer je tu boravila njena majka.

Kako kaže, nakon traumatičnog iskustva odlučila je da majku prebaci u neku privatnu ustanovu gdje će za novac dobiti njegu koju bi trebalo da dobije i u državnoj ustanovi bez plaćanja.

Naime, kako navodi u pismu, Hrapoviću želi da prenese ''užas zbog liječenja pacijenata, stanja higijene, a i manjka zaposlenih'' u barskoj bolnici.

Nered, zalihe i higijena

''Opšte odjeljenje ima 60 kreveta na dva sprata. Opšti nered opasan je po zdravlje i zahtijevaju urgentnu pažnju jer nije dobar po pacijente, medicinsko osoblje i porodice. Osoblje koje je zaduženo za čušćenje čisti stalno; međutim, zarđali nameštaj, obojene stare pločice nije moguće očistiti, malter koji pada sa zidova i plafona. Pokušala sam da očistim podne pločice iza noćnog ormarića moje majke, ali je to jednostavno nemoguće i nijedna količina sredstva za dezinfekciju neće pomoći. Kad uđete u odjeljenje, čini se da nije očišćeno godinama, pa biste razmotrili mogućnost da obezbijedite svom osoblju malter, malo boje nove pločice, pa će moći da obavljaju svoj posao bez problema''- napisala je ona u pismu.

''Stanje toaleta i tuša je užasno, neupotrebljivo i nije dostupno za invalidska kolica, osim toga tu su polomljena svjetla, tuš glave, ručke na vratima. Očigledno je da je odjeljenje posljednji put bilo renovirano nakon zemljotresa 1978''- navodi ona u pismu.

Osim toga, veliku zamjerku ima na higijenu, ali i na privatnost pacijenata.

''Fali čistih čaršafa, jastuka, ćebadi i svih posteljina za koje biste očekivali da se nađu tu u dvadeset prvom vijeku u evropskoj zemlji koja želi da bude dio EU. Oko kreveta nema zavjesa, pa se pacijenti čiste ili njeguju druge pacijente i osoblje naočigled svih drugih u sobi. Ovo potpuno zanemaruje etničku pripadnost, njihovu religiju i kulturu. Za većinu, kao na primjer moju majku od 82 godine ovo izlaganje je u osnovi nepristojno. Nedostatak zavjesa oko kreveta veći je nedostatak od posteljine. Zamislite, gospodine Hrapoviću kako biste se osjećali, kad bi se presvlačili pred očima osoblja, posjetilaca, drugih pacijenata i prijatelja. Da li mislite da biste gospodine ministre mogli da zadržite svoje dostojanstvo u ovim okolnostima''- pita  ona.

Kako dalje dodaje, na odjeljenju mašine za pranje veša tada nijesu radile, pa ni čiste posteljine nije bilo, ali ni dugmadi za hitne slučajeve pored bolničkih kreveta.

''Tokom jedne od mojih čestih „posjeta“ odjeljenju, bilo je u toku haotično čišćenje, (čak su se pojavili i čisti čaršafi), pokušaj da se odjeljenje predstavi u punom sjaju. Zašto? Jer je dolazio neki direktor.

Od nas koji smo bili u posjeti, traženo je da budemo u hodniku. 

Na stolicama u hodniku je sjedio muškarac.  Pored njega su slomljeni kotlovi i drugi krupni predmeti koji su prekriveni prašinom i nevjerovatno - bačeni usred bolnice. Gospodin nije odavao utisak da je pacijent, što se i pokazalo. Shvatila sam da je iz SZO ili neke organizacije iz EU. Prišla sam mu i pitala za njegovu ulogu i on je rekao da je on monitor SZO. Malo smo ćaskali o stanju u bolnici i nivou osoblja gdje sam prokomentarisala da je osoblje poput u Siriji i Iraku, na šta je njegov odgovor bio da je osoblje u Siriji i Iraku bolje od medicinskih sestara kojima ima opšte odeljenje barske bolnice. Čestitam, ministre Hrapoviću, što ste uspjeli da uspostavite  jednu od najgorih zdravstvenih usluga u Evropi koju porede sa ratom razorenim zemljama. Kakvo dostignuće''- navela je ona u pismu.

Dodaje da je ogroman problem i nedostatak medicinskog osoblja.

''Moja majka i svi drugi pacijenti na odeljenju lišeni su prava na zdravstvenu zaštitu. Nezadovoljna sam što ne obezbjeđujete dovoljno medicinskog osoblja, zbog toga kršite svako nacionalno i međunarodno pravo, prema kojem je vaše ministarstvo obavezno i dovodite u opasnost živote pacijenata. Postoji samo jedan dežurni ljekar noću koji pokriva odjeljenje od 60 kreveta a istovremeno radi i na urgentnom odjeljenju.

Htjela bih da vas pitam šta se dešava ako dežurni ljekar mora da se pozabavi hitnim slučajem, a istovremeno pacijentu treba hitna intervencija na odjeljenju?

Kome treba da ode doktor? Dovodite svoje ljekare u situaciju da oni moraju da biraju ko će živjeti ili ko će umrijeti''- kaže ona pa objašnjava situaciju u kojoj se našla njena majka.

''Ima 82 godine i ima dijabetes, srčane probleme, artritis i nepravilan krvni pritisak i demenciju. U krevetu je, ima kateter i lošeg je zdravlja i nema privatnosti, lišena je dostojanstva, i prisiljena je, tako bolesna da svjedoči kako drugi umiru pored nje. Da li smatrate da su pacijenti koji gledaju kako drugi pacijent umire prihvatljivi?

Jednom prilikom bila je jedna medicinska sestra za 30 pacijenata od kojih je oko 20 bilo nepokretno. Pacijenti leže u svojim izmetima jer nema dovoljno osoblja. Ovo nije neobična pojava, gospodine Hrapoviću. Pacijenti uključujući moju majku nijesu se kupali, hranili ili redovno presvlačili zbog opasnog nedostatka sestara.

Moja majka je primljena u bolnicu 9. septembra bila je potpuno zanemarena do 26. septembra, kada sam stigla  iz Velike Britanije. U nedjelju, 1. oktobra, nivo šećera moje majke opao je opasno nisko i ona se obilno znojila, upadala u komu i zahtijevala hitnu akciju, da nisam bila prisutna u tom trenutku moja majka bi umrla. Moja majka je bila u sobi 2, a medicinska sestra je imala intevenciju na kraju hodnika u sobi 9 sa vrlo nasilnim pacijentom.

Morala sam trčati po sobama da pronađem medicinsku sestru. Odmah je otrčala niz hodnik i pozvala dežurnog ljekara. Da nijesam bila tu moja majka bi tada umrla. Još jedna od užasnih situacija kojoj sam svjedočila je da pacijenti dijele bocu sa kiseonikom. Dijele! U bolnici gospodine Hrapoviću''- navela je Britanka između ostalog u pismu.

Ona je zahtijevala hitan inspekcijski nadzor, te da o rezultatima nadzora, ako je moguće, bude i obaviještena.
 

Komentari: 24

Gost

07. 11. 2019 - 11:45

Svaka cast sve ste u pravu,medjutim ko je vama dozvoli da se setate po bolnici kao inspektor,ja mislim da u Engleskoj ne bi smjeli bas da setate po bolnici i vrsite kontrolu prostorija
ka monako ali kako

07. 11. 2019 - 12:02

A ne mora setat dosta je daprodje kroz hodnik bilo koje drzavne ustanove i vidi izmucena lica narodna koja cekaju milost . Sta ti mislis koji je to sok za jednu osobu iz uredjenih zemalja ?
Klostridija

07. 11. 2019 - 16:53

Bravo u pravu si. Sve je super. Samo treba sci da zažmurimo i natr.imo se.
A što ne pođeš

07. 11. 2019 - 11:47

u Monako da vidiš kako je tek tamo.
Audi

07. 11. 2019 - 12:17

Odoše pare građana Crne Gore na službena putovanja,službenavozila( koja svaka šuša vozi),zapošljavanje glasača po državnim i opštinskim službama... pa je normalno da para NEMA za ljekare, bolnice, škole...
mada

07. 11. 2019 - 12:22

Dosta Barana je bilo u Siriji pa je donekle i normalno da lici na tamosnje bolnice .
Komsija

07. 11. 2019 - 13:00

Okle ovo sada a Hrapovic se fali po cio dan.
Nick

07. 11. 2019 - 13:03

Da nije ovo Moskovljanka.. prije mi se čini..
Žuga

07. 11. 2019 - 13:30

Kada bi se sad nasao neki dobrotvor da renovira kompletnu bolnicu od A do Š , za svoj novac , 99% bi bio odbijen. Jer je bolje da to plati drzava. A sto mislite zbog čega ????
Hmmm

07. 11. 2019 - 13:53

ili Beograđanka. Čalmers mi zvuči kao staro srpsko prezime.
Bodin

07. 11. 2019 - 16:36

[email protected] sve u politici zena dobro zbori!Ja sam iz Bara i mogu ti rec iz prve ruke da je Anka cak bila blaga u ovom tekstu.Bolnica je u uzasnom stanju,osoblja nema dovoljno a i to sto ima nije kvalitetno.Umrla je djevojcica od 5 godina na rutinskoj operaciji njihovom greskom i niko nije kaznjen.Drug mi je davno dobio hepatitis upravo u tu bolnicu.Znam za slucaj kad su dobijali pseudonomas bakteriju a ona opstaje na mjestima sa ocajnom higijenom.
Ksenija Petrovic

07. 11. 2019 - 13:43

E moja drugarice nije samo u Barskoj bolnici haotično stanje ,nego u vecinu bolnica u Crnoj Gori .Evo mojeg primjera :Bila sam u Risan kod neurologa Kad sam otišla prijavila sam se na šalter i dobila broj Čekala sam i čekala ali nikako da me prozovu.Primijetila sam da se tu nešto dešava ,dok nije jedna žena skočila sa solice i uperila prstom u jednu ženu i rekla joj je kao ona može da uđe nije ni prozvana a došla je poslije nje .Sve bih to zanemarila da se i mene to isto nije dogodilo Higijeničarka dolazi sa papirima sa dvije žene i bez pardona hoce da uđe prije mene koja sam bila na redu da uđem kod doktora .Onda sam ja reagovala i rekla kakav je to javašluk i bezobrazluk da ulazi preko reda i bez broja .Ona je mene rekla da ima pravo da uvede koga ona hoce jer radi 30 g u bolnici Tu smo se posvađale i rekla joj kakve ima veze to što radi 30g u bolnici Tako da sam došla bolnici u osam sati a kuci sam došla u četri sata Tamo nema nikakvog reda ni discipline
Baranka

07. 11. 2019 - 14:45

Bolnica nam je Bog u pomoć. No što vrijedi pričat. Teško onome ko je slab. Majka mi je skoro bila na liječenje. Sve se mora donhet od kuće. I pored toga što je prljavo, neuredno, pored svih muka je i opljačkana. Rečeno joje da je to tu normalna pojava, da je ta žena poznati lopov, i da krade kroz bolnicu.
VEZIR SULEJMAN

07. 11. 2019 - 14:46

Uzalud pregalaštvo,Hrapovića,Zorice Kovačević i njima sličnih entuzijasta.NEMA PARA!!!Ali zato,svaka zamjenica,trećeg sekretara,pomoćnikovog pomoćnika,MN ili CG,tablice,sa sve gorivom,servisom,registracijom.Pa na plažu,pa na skijanje,u trgovinu,đecu u školu,itd.Mobilni plaćen,reprezentacija,dnevnice,službena putovanja.Ovoliki i ovakav,državni aparat,ni SAD,ne mogu izdržat.E moj premijeru.Prevelik je ovo zalogaj za tebe.Ne možeš bagri ništa,predao si se.Mala je CG,sve se vidi...
Sta je ovo?

07. 11. 2019 - 14:48

NA ŽABLJAKU JE ŽENA LEŽALA DVA SATA NA ULICI SA TEŠKIM LOMOM RUKE DOK NIJE DOSLA VATROGASNA SA NOSILIMA
Bob rock

07. 11. 2019 - 15:06

Sta se buni ova ženetina, nek procita alana forda pa ce vidjet da ovoga ima i tamo.
Petar

07. 11. 2019 - 16:52

E moja draga gospođo, lako je tebi, ti si to okusila sad jednom, spletom nesrećnih okolnosti, ali jednom i nikad više. Kako je nama koji MORAMO da živimo tu i posjećujemo te i takve ustanove jer drugog izbora NEMAMO. Nije to samo u toj ustanovi, nego u SVAKOJ u CG. Apsolutno svakoj. Ko nema para da se liječi po Evropi i veza i vezica da ga helikopterom prebacaju za Austriju, Švajcarsku, Njemačku itd, mi ostali možemo samo da se prekrstimo i aj zdra'o. Stopa kancera, stopa smrti od kardivaskularnih bolesti naročito kod mladih, pa čak i AIDS (čijih je slučaja mnogo na ovoliko malo stanovnika). Plus, da ne spominjemo to da ako te gripa dohvati - bogami, uspjeh je ako preživiš. Koliko naroda pomre od obične gripe i iz čista mira zbog mahom neadekvatnog liječenja i što - nikom ništa. Sjutra samo naslov u novine "preminuo taj i taj, imao je neku hroničnu bolest, nije to od gripa". UŽASNO, BOLNO, TRAGIČNO, SRCEPARAJUĆE, RAZDIRAJUĆE.
Jozef K.

07. 11. 2019 - 16:58

Gospodjo Anka, plaćaju li vas Rusi da pričate ovako protiv Crne Gore?
A Python

08. 11. 2019 - 03:33

zalosno je ali sve istinito i mi kao strani drzavljani smo morali boravit 4dana jer mi je sin povrijedio glavu dosavsi u bolnicu sa glavo koja lipce krv prva remarka je bila zasto niste bili u hitnu pomoc po nalog pa onda ovdje sasili su mi djetetu glavu sreca pa se ne vidi jer ima gustu kosu kada je dr vidio sta su uradili djetetu zaprepastio se neki dr Licina a onda su me ubedjivali da mi naplate za 4 dana prezivljavanja trazili su da platim 1000e a da mi napisu da sam platila 2000 kako bi ja uzela svajcarskom osiguranje pare kada sam nazvala svoje osiguranje u svajcarskoj stupili su u kontak i moj racun je bio 112e koje mi je naravno vratilo osiguranje znaci sluze se i kradjom gde moze da im upali ali za sopstveni dzep ne za bolnicu ToT TAKO ako se nekom desi iz svajcarske ne smiju nas taxat kako taxaju ruse placamo gotovinski ali po drzavnim cijenama a ne kako im se cefne strana osiguranja imaju dogovor da platimo samo 20%skuplje od normalne cijene za gradjane CG
Frajla

08. 11. 2019 - 09:08

Sve tako i na internom odjeljenju Bolnice u Kotoru. Wc-i su kao iz horor filma. Nacelnici ovog odjeljenja imaju jednu dodatnu jezivu crtu odredivsi sobu 13 za sobu u koju smijestaju pacijente za koje smatraju da su otpisani tj.umiru. Mozete misliti kakvu njegu uopste dobijaju. Morbidno, zar ne?
Tigar

08. 11. 2019 - 11:46

Sve je istina gospodjo , ako ne i gora. Ove velike patriote sto brane ovakvo stanje nisu ni za bolje. Dabogda im majke i ocevi bili tu pa da vide kako je. Kambodza im nije ravna. Blagi uzas . Koliko se svi gadju milionima dje ste da renovirate bolnicu . Neka sviu skupstini daju mjesecnu platu kao prilog pa bi se renovirala bolnica dovela u pristojno stanje
starobaranka

08. 11. 2019 - 14:12

nevjerovatno.
23119

08. 11. 2019 - 14:34

Montenegro is advertising and promoting Porto Montenegro worthy of millions of dollars but their medical facilities along the sea shore are horrendous. I experienced Bolnica Bar first hand. Animal hospitals are better within the Europe than this hospital. Very sad and all I hear is how Montenegro wants to join European Union and expand tourism. Shame on you how these poor sick people are without advanced medicine. Fix you hospital first. People go there yo die. It is one way street.
Dragana

08. 11. 2019 - 15:08

Poštovana gospođo Čalmers, Vi ste doživljeli ono što mi proživljavamo svaki dan. Toliko drskosti, nevaspitanja, bezobrazluka i uličarskog ponašanja malo gdje može da se doživi kao u barskoj bolnici.Kako prema pacijentima tako i prema članovima njihovih porodica, koji moraju „bdjeti“ nad njima 24 časa, ukoliko žele da im član porodice "preživi". Prljavština kojom odiše bolnica se i ne primijeti od brige za člana porodice i "borbe" koju morate voditi sa svima, počevši od medicinskih sestara, tehničara, pa do ljekara. Njihovoj oholosti nema granica. O njima, draga gospođo, bi se mogao napisati dobar roman ili snimiti horor film koji bi na svim prestižnim filmskim festivalima dobio "oskara"ili "zlatnu palmu" , za užas koji se tamo doživljava.Ali, u svojoj oholosti oni ne vide da je život nepredvidljiv. Da od bolesti i smrti niko ne može biti izuzet.Pa čak ni „oni“. Ja iskreno želim da se i oni ili članovi njihovih porodica jednog lijepog dana nadju u našoj koži. Što prije ,
Novi komentar