Predsjednik Francuske za list Ekonomist

Makron: NATO je zahvatila moždana smrt, Evropa se mora probuditi

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je NATO u stanju "moždane smrti", u izjavi za nedeljnik Ekonomist, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 11:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a", rekao je Makron.

On je kazao da sada treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO-a, i ponovo se založio za jačanje evropske odbrane. Samit NATO-a treba da se održi u decembru u Londonu.

"Nema nikakve koordinacije strateške odluke SAD-a sa partnerima NATO-a i prisustvujemo agresiji koju vodi jedan drugi partner NATO-a, Turska, u zoni gdje su naši interesi u pitanju, bez koordinacije", rekao je Makron i dodao da to što se dogodilo predstavlja "ogroman problem za NATO.

Francuski šef države je pitao šta će biti sa članom pet Atlantske povelje koji predviđa vojnu solidarnost među članicama Alijanse ukoliko je jedna od njih napadnuta.

"Šta će sjutra predstavljati Član pet? Ako režim Bašara al Asada odluči da uzvrati Turskoj, da li ćemo se svi mi angažovati? To je pravo pitanje", rekao je Makron.

On je podsjetio da su se obavezali da se bore protiv Islamske države.

"Paradoks je da američka odluka i turska ofanziva u ta dva slučaja imaju isti rezultat: žrtvovanje Sirijskih demokratskih snaga, naših partnera na terenu koji su se borili protiv Daeša", ocijenio je francuski predsjednik nazivajući Islamsku državu po njenoj arapskoj skraćenici.

Sirijske demokratske snage, gdje su većinom kurdski borci, podržavala je međunarodna koalicija predvođena SAD-om u borbi protiv Islamske države u Siriji, do nedavne odluke o povlačenju Amerikanaca iz sjeveroistočnog dijela Sirije.

Makron smatra da je zbog ovoga još važnije sa jedne strane ojačati odbranu Evrope, da Evropa dobije stratešku autonomiju i kapacitet na vojnom planu i sa druge strane da se ponovo otvori strateški dijalog sa Rusijom, koji bi, kako je rekao, bio vođen "bez naivnosti" i koji bi duže trajao.

Evropa će nestati ako se ne bude smatrala svjetskom silom

On je izrazio je zabrinutost zbog "izuzetne krhkosti" Evrope koja će po njemu nestati ako sebe ne bude vidjela kao svjetsku silu.

"Ne mislim da dramatizujem stvari, pokušavam da budem razborit", rekao je Makron u intervjuu za nedjeljnik Ekonomist objavljen danas, ukazujući na tri velika rizika za Evropu.

Prvi je to što je Evropa zaboravila da bude zajednica, zatim odvajanje američke politike od evropskog projekta i jačanje snage Kine koja "jasno marginalizuje Evropu".

"Posljednjih 70 godina uspjeli smo da ostvarimo malo geopolitičko, istorijsko i civilizacijsko čudo - političku jednačinu bez hegemonije koja omogućuje mir. Ali danas nas niz pojava stavlja u situaciju na ivici ponora", rekao je Makron.

On takođe vidi da se EU iscrpljuje oko Bregzita.

Objašnjavajući prvu navedenu opasnost Makron je rekao da je Evropa zaboravila da je zajednica i počela postepeno da se vidi kao tržište "sa teologijom koja je bila proširenje".

On smatra da se tu radi o "dubokoj greški" jer je od 1990-ih Evropa smanjila "politički domet svog projekta".

Druga opasnost po njemu su SAD koje mada ostaju veliki saveznik EU, sada su okrenute drugdje, gledaju ka Kini i američkom kontinentu.

To je kako je rekao krenulo za vrijeme predsjednika Baraka Obame, ali sada prvi put jedan američki predsjednik, Donald Tramp, "ne dijeli ideju evropskog projekta, američka politika se odvaja od tog projekta".

I konačno je naveo da uspotavljanje nove ravnoteže u svijetu ide istovremeno sa nastankom, od prije 15 godina, jedne kineske sile koja stvara rizik bipolarizacije koja jasno marginalizuje Evropu.

I uz taj rizik dvije svjetske sile, SAD-a i Kine, dodaje se povratak autoritarnih snaga u susjedstvu Evrope koji je takođe vrlo duboko slabe, rekao je Makron navodeći Tursku i Rusiju.

Komentari: 14

no demision

07. 11. 2019 - 12:11

Ovaj bakin kolacic izgleda umije kriticki da razmislja . Kad pukne NATA ko ce das stiti od silnijeh neprijateljah koji su se polakomili na nase bogatsvo ?
briga nas

07. 11. 2019 - 12:25

mi cemo preci u ruski krevet ka i svaka postena
Kazuj Riki!

07. 11. 2019 - 15:39

To ti s pozicija istorijskog naslijedja koje bastinis jos od Kosova?
lolo

07. 11. 2019 - 12:13

I ovaj sa napoleonovim kompleksom. Dje Sarkozi, je li u aps?? O uobrazenju francuza ne treba premnogo razglabat, dosta je podatak da su Britaniju prilikom ulaska blokirali par puta :))) A ovi ih oslobadjali, bukvalno, dva puta za 30 godina. Kokotici, ka na amblem :))
Kakav lik

07. 11. 2019 - 12:57

Evo ,, Док је изводио вјежбу, Ф-16 са Мисаве је испалио уређај 5 километара од полигона Драугон, јуче увече. Узрок инцидента се истражује, а влада Јапана је јутрос упозната са свим детаљима IMA ČOVJEK PRAVO
Da, da ....

07. 11. 2019 - 13:19

Ovaj sa Merkelicom je clan EU korumpirane skalamerije i pojedinih tajnih kultova. Zamislite da je ovaj korumpirani paračik stao u zaštitu teokratskom režima u Iranu koji ugnjetava svoj narod, rastura terorizam širom svijeta i gradi atomsku bombu da unište svije. To vam je ovaj Parčik Makron i Mamica Merkelica, oni pustaju Hrišćanstvo nizvodu a glorifikuju Islamizaciju svijeta.
Dragan

07. 11. 2019 - 13:22

Lijep naslov. Lijepa vijest. Jedna nevolja manje, posebno malim narodima, a Bogami i svima koji žele slobodu.
parqliza po lijevoj strani

07. 11. 2019 - 14:52

A su nas uzeli znao sam da ce neko zlo da ih snadje i eto potrefio ih mozdani .
Памет у главу

07. 11. 2019 - 15:21

Еј Црногорци премјесише вас ко Панто питу не трчи се пред руду!
гнк

07. 11. 2019 - 17:29

Најмање што ЦГ мора да уради је да Макрона прогласи personom non grata. Ако ово није удар на Црну Гору, онда не знам шта је...? Исто то урадити и Трампу, који има сличне изјаве, као и Ердогану, који Турску води у директно непријатељство са Нато пактом куповином руског оружја. Значи 3 најјаче нато армије против нато-а. А самим тим против Црне Горе. Па зашто тако браћо?
Jos jedna igrica ovog PETLICA

07. 11. 2019 - 17:44

Ovaj tip misli da moze da preuzme vodjstvo Evrope of Njemacke I da izbaci Ameriku. A nas sve na Balkanu gleda kao gradjane drugog reda. Njemci I Amerikanci ce mu srediti ekonomiju kako treba, dzabe kreci.
siki

07. 11. 2019 - 18:17

Bakin kolacic upravlja Evropom,zato je i dosla dovde,jer su ovo neprirodne face
Djordje

07. 11. 2019 - 18:41

Zato je Milo jos uvijek ziv.
Alter Sovereign

08. 11. 2019 - 01:20

ne pusta cetnicic od admina moj komentar. znate li da cu vas napustiti ako budete istrajavali na banovanju..?
Novi komentar