„Ne postoji pravno pravilo“

Sekulović: Nije zabranjeno mijenjati izborne zakone u godini izbora

Advokat Sergej Sekulović kazao je da u Crnoj Gori ne postoji pravno pravilo koje zabranjuje da se izborni zakoni mijenjaju u godini izbora.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sekulovic: Nije zabranjeno mijenjati izborne zakone u godini izbora
Foto: Anadolija

„To pitanje više je u sferi dobrih demokratskih praksi. Potreba stabilnog izbornog zakonodavstva zahtijevala bi da u godini izbora ipak ne bude nikakve promjene u izbornim zakonima, već da postoje jasna pravila. Međutim, gledano s formalno-pravne strane, i da određena zakonodavna rješenja istrpe izmjene i u toku izborne godine, to ne bi moglo biti napadnuto iz, na primjer, pozicije ustavnosti pred Ustavnim sudom, jer pravno pravilo – odnosno zabrana – u tom smislu ne postoji“, pojasnio je Sekulović za Portal Analitika.

Podsjetimo, pridruženi član Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, Dragan Koprivica (CDT), predložio je da se rad Odbora, koji ističe 15. novembra, produži do 31. decembra, dok je Genci Nimanbegu (Forca) saopštio da bi optimalan rok trebalo da bude do proljećnjeg zasjedanja parlamenta.

Iz vladajućeg DPS-a poručili su da izborni zakoni moraju biti usvojeni do kraja godine.

Komentari: 3

Joksim 019812

07. 11. 2019 - 18:05

Da lije vama gos.Sekuloviću svoja Nevenka Ćurović?
Besmislica

08. 11. 2019 - 01:07

Baš bih volio vidjeti te "pametne" stranke koje će izaći na izbore u godini u kojoj se mijenjaju izborni zakoni. Tačno je da nije zabranjeno, ali je izlazak opozicije na takve izbore isto što i politička eutanazija.
Janica Matova Beograd

08. 11. 2019 - 06:56

Ovaj se razumije u pravo kao Mara u krivog Sebastijana.Sa ovim brkovima kao kora od slanine ne uilva naročito povjerenje.Niđe izričito u Zakonu ne piše "ne kradi",ali nije u skladu sa zakonom i pdliježe sankcijama.Svaki naormalan čovjeg ima urođeni osjećaj da to nije pošteno ali mnogi u Crnoj Gori misle da je korisno!
Novi komentar