Glavni izvor jonizujućeg zračenja u Crnoj Gori

Udisanje radona glavni uzročnik raka pluća kod nepušača

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) donijelo je niz mjera kako bi se umanjile posljedice uticaja radona - prirodnog, ali veoma opsanog gasa po zdravlje ljudi.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 13:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Na današnji dan, 7. novembar, kada se širom Evrope obilježava Dan radona, cilj je da se što više građana upozna sa činjenicom da udisanje rodona jeste prvi po važnosti uzročnik karcinoma pluća kod nepušača, a drugi kod pušača, prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije", navode iz MORT-a.

Podsjećaju da radon, kako u većini zemalja svijeta, pa i u Crnoj Gori, od svih izvora jonizujućeg zračenja prirodnog porijekla najviše doprinosi ozračivanju stanovništva.

Stoga je Vlada Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju realizovala nacionalni projekat "Mapiranje radona i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona".

Zahvaljujući tom projektu postoji procjena o tome kolika je radiološka opterećenost našeg stanovništva od uticaja gasa radona.

"Takođe, rezultati ovog nacionalnog projekta bili su osnov da se u Predlogu Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti, u potpunosti transponuje Direktiva o osnovnim sigurnosnim standardima, tj između ostalog i onaj njen dio koji se tiče zaštite zdravlja stanovništva od radona koji može da potiče kako iz vazduha, tako i iz u vode za piće", navode iz MORT-a.

Podsjećaju da je Crna Gora uticala da se izvrše izmjene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji objekata u smislu da osnovni zahtjevi za objekat, u dijelu koji se tiče zdravlja korisnika, budu takvi da se korisnik objekta mora zaštitii od eventualnog prisustva radioaktivnog gasa radona unutar objekta.

"U Crnoj Gori se sprovodi i Program zastite od radona s Akcionim planom za period 2019-2023. godina. Donošenjem ovog Programa doprinosi se ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta rada Vlade Crne Gore, koji se odnosi na dobrobit i zdravlje svih građana, što je istaknuto i u Srednjoročnom programu rada Vlade 2018-2020", kazali su iz MORT-a.

Komentari: 1

Roditelj

07. 11. 2019 - 16:19

Zasto nam rexcimo ne napravite mape da znamo dje da ne idemo, zamisli radona ima na nekom djecijem igralistu... Drzavo oces li radit svoj posao???
Novi komentar