“Polovina EU se protivi pregovorima sa Albanijom”

Makron: Procedure procesa proširenja se moraju promijeniti

Ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nije ni Sjeverna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika, upozorio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 19:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

U velikom intervjuu koji je dao britanskom magazinu Ekonomist on je govorio vrlo otvoreno o brojnim pitanjima, a dio intervjua odnosio se i na zapadni Balkan.

Makron je, govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, ustvrdio da se "polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

“Oni hoće da se to otvori sa Sjevernom Makedonijom. To je mala zemlja, promijenila je ime i to je zaista istorijsko ostvarenje. Nikome ne predstavlja opasnost. Realnost je da, ako pregovore ne otvorimo s Albanijom, izazvaćemo užasnu traumu cijelom regionu. Albanske zajednice su svuda. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizovati region. Stoga sam uvjeren da prvo treba reformisati naše procedure za članstvo jer one više nemaju dugoročnu svrhu. Nisu strateške. Nisu političke, previše su birokratske i nema vraćanja na prethodno stanje, a to pitanje se mora razmotriti”, rekao je Makron za Ekonomist.

U nastavku odgovora na pitanje novinara Ekonomista, on je ponovio da se procedure procesa proširenja moraju promijeniti i iznio nadu da se to može napraviti u roku od nekoliko mjeseci.

BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija pomenuti su u predzadnjem pitanju velikog intervjua koji je Makron dao ovom uglednom magazinu.
 

Komentari: 5

daki

07. 11. 2019 - 21:53

vidim da necete da objavljujete komentare o ovoj faci,mozda je i bolje,njega ni normalni Francuzi ne podnose-bakin kolac
Bodin

07. 11. 2019 - 23:34

Ne kaze se dzabe da treba prvo gledat u svoje dvoriste!Koliko dzihadista je iz Francuske poteklo,koliko teroristickih napada je bilo na tlu Francuske, u poredjenju sa Francuskom ispada Albanija evropska zemlja.Ako su teroristi toliki problem Francuska je prva zemlja koja mora da leti iz EU.Doce vam kolonije glave!
Darko

08. 11. 2019 - 01:04

Nije trebalo biti previše mudar pa shvatiti da je EU politički frankeštaj. To višeglavo političko čudovište nikad i nije imalo budućnosti. Ovih dana se samo odigrava logičko i prirodno odumiranje sad već exs EU. Izlaskom Britanije i formalno. Sve ostalo, pa i odbijanje Albanije i Makedonije je završni čin. Članstvo u šta? U nešto što ne postoji. Makron je samo imao hrabrosti da izjavi ono što svi vidimo"Car je go" ili jasnije EU je prošlost.
Herceg Novi

08. 11. 2019 - 10:30

Makron je spin koji Šalje Rusija, Makron je samo izaslanik jedne desne struje koja je malo dobila zaleta jer ih podržava Rusija. Ali sve ima svoj vijek. Čekamo da vidimo što će reći naša braća Slaveni, možemo mi napraviti uniju Slavenskih država, to bi bilo nešto najmoćnije što se desilo Evropi. Sve je moguće ako se Evropa krene raspadati, Engleska se nećka, da ih je bilo volja iskočili bi odavno.
@HN

08. 11. 2019 - 15:01

Dobra ideja samo BEZ DARKA, SPC I DARKOVOG DF-a! Jer ako sastave takvu uniju raspadnut će se prije nego oživi. Braća Slaveni hahahahah. Daj ne zanosi se utopijom.
Novi komentar