Ko je i odakle poslao kovertu s četničkim simbolom i metkom u Parlament BiH

Koverta koja je juče ujutro stigla na adresu Parlamenta BiH poslata je iz mjesta Orašac u Srbiji, a u njoj se nalazio metak kalibra 7,65 milimetara, zamotan u jedan tufer, saznaje „Avaz“.

Objavljeno: 07. 11. 2019 - 19:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Informacija o poslatoj koverti potvrđen je iz policijskih agencija, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, a istragu je preuzelo i Tužilaštvo BiH.

Zloglasni bajrak

U koverti je bila i napisana poruka „S vjerom u Boga, sloboda ili smrt“ i u njoj se nalazila fotografija mrtvačke glave, s dva krsta.

Riječ je o simbolu koji koriste članovi Ravnogorskog pokreta, ali i navijači Partizana iz Beograda.

Ovaj simbol, s mrtvačkim glavama, koristili su i četnici predvođeni svojim zloglasnim vojvodom Dražom Mihailovićem.

Radi se o zastavama s lobanjom i dvije butne kosti ispod nje.

Natpis "Sloboda ili smrt" i "S vjerom u Boga, za kralja i otadžbinu" u stvari je četnički bajrak, koji su pripadnici ovog pokreta koristili u borbama, pretežno u Sandžaku, BiH i na Kosovu.

Avaz saznaje da je SIPA juče odmah po dojavi izuzela ovu kovertu, a KDZ pregled sve pošte koja je juče stigla na adresu Parlamenta obavili su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji i osiguravaju ovaj objekt.

Prema nezvaničnim informacijama, ista koverta navodno je upućena i na adresu jedne institucije u Sandžaku, ali se takvi navodi još provjeravaju.

Gavrilo Princip

Iako je na koverti poštanska markica s datumom 30. oktobar 2019. godine, na kojoj je, indikativno, slika Gavrila Principa, na prvoj strani napisano je ime pošiljaoca i mjesto Orašac (Šumadija). Ime pošiljaoca na koverti je Đorđe Petrović, što je asocijacija na Đorđa Karađorđa Petrovića (Crni Đorđe). On je bio vođa Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva i osnivač dinastije Karađorđević.

- Sada je sve poslato na vještačenje. Obavijestili smo tužioca i tužilaštva. Vidjećemo šta će istraga pokazati i šta je motiv - kaže Avazov izvor iz jedne policijske agencije.

Nije naznačen primalac

Iako je kao adresa primaoca naveden Parlament BiH, Trg BiH 1, na koverti nije naznačeno kome je tačno trebalo da stigne u ruke i šta je motiv.

Komentari: 3

Senad

07. 11. 2019 - 19:53

Fašisti ne miruju!
GRAĐANSKI

07. 11. 2019 - 20:21

Vala je Đoko bio ''velji'' vođa - poslije 400 godinah nampanulo im je (Srbaljima) da dignu malo bune i iza toga - ajd u aljine!
ZA ZGRAĐANSKOG

08. 11. 2019 - 14:51

Znaš li avetu avetni šta je kralj Nikola rekao serdaru Jolu ,,Oćeš li Srbijace tui da učiš junaštvu?A serdar Jole je odgovorio,,NE VALA IMAJU ONI TOGA DOVOLJNO!!!!!!BEZ DA IM JA ZBORI!A ŠTO NEMAJU SRBIJANCI -NEMAJU B- i S- KA ŠTO SI TI !!!!!!!!!!!!!!!!
Novi komentar