Direktor Uprave pomorske sigurnosti kaže da nijesu zvanično obaviješteni o izlivanju nafte

KOČAN: Koliko znamo nema ekološkog incidenta nakon što se nafta izlila u zaliv

Direktor Uprave pomorske sigurnosti, Safet Kočan je kazao da je čuo da se incident kada se izlila nafta u zalivu dogodio, ali i da navodno, zagađenja nema.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 21:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

“O incidentu nije obaviještena Uprava pomorske sigurnosti. Za događaj smo čuli iz medija, pa pozvali  inspektora sigurnosti i plovidbe, Željka Lompara i on nam je rekao da nema zagađenja i da do ekološkog incidenta nije došlo”, naveo je za naš portal  Kočan.

Vijesti su medjutim jutros objavile da se u moru vidi velika crna mrlja. Na lepetanskoj strani trajektnog prelaza juće je  došlo do incidenta, koji se dogodio prilikom ukrcavanja jednog šlepera na trajekt „Grbalj“. Ulazeći na brod šleper je zakačio rampu svojim rezervarom za gorivo i probio ga, a iz njega se na palubu razlila nafta.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, trajekt je odmah isplovio iz Lepetana, u Kamenarima je iskrcao sva vozila osim oštećenog šlepera, da bi opet isplovio i zaustavio se dalje od obale nakon čega je posada prala palubu. U ovom incidentu došlo je, takođe po nezvaničnim informacijama, i do izlivanja velike količine nafte u more.

Inspektor sigurnosti na moru Lučke kapetanije u Kotoru, Željko Lompar, saopštio je da su građani zvali inspekciju pitajući zašto trajekt pluta na moru, ali i da su potvrdili da do ekološkog incidenta u moru nije došlo.

- U kontaktu sa rukovodstvom kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog potvrđeno mi je da je došlo do probijanja rezervoara, ali da je iscurilo samo 4-5 litara nafte na trajekt, pa su, da bi sprječili razlivanje, naftu posuli piljevinom, odvezli trajekt na more kako bi pokupili naftu, očistili trajekt i uključili ga ponovo u saobraća - izjavio je Lompar.

Komentari: 3

fff29

08. 11. 2019 - 09:43

ništa to, samo su malo "plaknuli".... podnijeli su prijavu, ali izvan radnog vremena, i nije bila pečatirana.... blago nama sa ovom administracijom, kumovima i stručnjacima....
Grbalj

08. 11. 2019 - 10:11

Nema incidenta, da nisu ribe odma pojele naftu i pretvorile je u vazduh??
Freeman

08. 11. 2019 - 10:15

Da li ima ili nema ekološkog incidenta zavisi od toga čija je nafta !.
Novi komentar