Milijarderi iz kompanije Lego izgubili 150 miliona dolara za jedan dan

Milijarderi koji stoje iza proizvođača dječijih igračaka Lego su samo u jednom danu izgubili 150 miliona dolara nakon jedne promašene investicije, piše Bloomberg.
Objavljeno: 07. 11. 2019 - 23:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kompanija Kirkbi porodice Kirka Kristiansena posjeduje udjel u kompaniji Lego vrijedan blizu 16 milijardi dolara, a vrijednost tog udjela je u srijedu pala za blizu 150 miliona dolara.

Okidač je bila kompanija ISS u kojoj Kirkbi, kako piše Bloomberg, ima blizu 15 posto udjela. Tržišna vrijednost te kompanije za pružanje usluga čišćenja opala je za 20 posto.

Predstavnici kompanije Kirkbi, kako navodi Bloomberg, nisu željeli davati komentar.

Milijarderi Lega ostali su odani ISS-u uprkos nagomilavanju kamata u toj kompaniji, koje trenutno čine blizu 7,5 posto njenog glavnog kapitala.

Izvršni direktor ISS-a Jeff Gravenhorst ranije je kazao kako želi ciljati samo na najveće klijente i riješiti se manjih, a očigledno ga je takva strategija koštala.

U srijedu je rekao da njegova strategija još uvijek ima smisla, ali priznao je da je bio "previše ambiciozan" u svom pristupu.

Glavni izvršni direktor ISS-a Jeff Gravenhorst je kazao kako mu je "izuzetno žao", budući je ulagače pokušao uvjeriti da će "2020. godina biti dobra".

U četvrtak su dionice ISS-a nastavile kliziti. Sveukupno ove godine, investitori na ISS-u vidjeli su pad njihovog udjela gotovo četvrtinu.

Gravenhorst je također priznao da najnoviji pad - drugi od augusta - dovodi u pitanje njegov status izvršnog direktora.

Komentari: 0

Novi komentar