Spoljnopolitički analitičar iz Beograda Jakša Šćekić

Markon žrtvovao budućnost Balkana zbog sopstvenih političkih razloga, Crna Gora mirno da čeka rasplet

Spoljnopolitički analitičar iz Beograda Jakša Šćekić kaže za Dnevne novine da izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona već imaju negativan uticaj na proces integracija država Zapadnog Balkana, jer su Albanija i Sjeverna Makedonija "dobile crveno svijetlo, a Crna Gora i Srbija žuto".
Objavljeno: 08. 11. 2019 - 07:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjećamo, Makron je juče ocijenio da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

https://portalanalitika.me/clanak/350474/makron-nato-je-zahvatila-mozdana-smrt-evropa-se-mora-probuditi

https://portalanalitika.me/clanak/350519/zaharova-makron-je-u-pravu-nato-je-dozivio-mozdanu-smrt

"Surovo je od Makrona, koji je do nedavnog govorio o evropskoj budućnosti regiona, što je to uradio zbog sopstvenih političkih razloga. On bez ovakvog stava, makar je to njegova procjena, ne može da politički preživi predsjedničke izbore i novu erupciju bijesa žutih prsluka, i po principu "daleko od očiju, daleko od srca, on je budućnost našeg regiona žrtvovao zbog svoje političke budućnosti", kaže Šćekić.

Ovaj politički analitičar tvrdi da Makron to, u ovom trenutku, može da uradi zbog liderskog vakuuma u EU, jer Angela Merkel odlazi, a Makron želi da bude na čelu EU.

"Francuski predsjednik blokiranjem integracija Zapadnog Balkana na svojoj političkoj sceni dobija adut više, koji odgovara desnici u njegovoj zemlji, koja je sve snažnija. Naime, u percepciji ljudi koji žive u EU, pa i u Francuskoj, naš region je mjesto gdje se stvaraju problemi. I tako je već 30 godina. Problema je, proteklih godina, bilo i u Grčkoj, kada je ekonomija u pitanju, a političke krize su bile i u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. I kada neko prosječnom Evropljaninu kaže da dio EU treba da bude i Zapadni Balkan koji je bio sinonim problema, onda je razumljiva negativna reakcija. Na tu kartu igra Makron", kaže Šćekić.

Ovaj dugogodišnji novinar i urednik u domaćim i stranim medijima kaže da Makron pokušava da ublaži svoje izjave nudeći zemljama Zapadnog Balkana da kako ko završi pregovore dobije parče statusa u EU, odnosno da, na neki način, bude članica Unije bez prava glasa, odnosno članica drugog reda.

"Ne čudi me što se zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Crna Gora sada osjećaju prevarenim. Crna Gora je najdalje otišla u pregovorima i u reformama, a sada Makron pokušava da promijeni pravila. Potpuno razumijem državnike koji će reći da ne pristaju na takav stav Makrona i da će njihove države biti punopravne članice ili neće uopšte ući u EU. Mislim da Crna Gora može mirno da čeka rasplet situacije. Za nju nema povratka bez obzira na promjenljive stavove Francuske" kaže Šćekić.

 

Komentari: 20

Goran

08. 11. 2019 - 08:04

Nekada kulturna Francuska prezivljava teske trenutke ,na vlasti je neko ko ima izopačen pogled na svijet , jer i.ati babu za ženu u psihologiji se smatra za oboljenje
NEMAS ARGUMENATA

08. 11. 2019 - 08:58

A sto je Milo ceka do sada sto nije UBRZAOOOO REFORME AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Tebi kriv MARKON i njegova zena hahaha,
MOŽDA NE PRIJA ALI...

08. 11. 2019 - 10:02

Svi susjedni mediji prenose da je Makron sasuo kantu hladne vode na Srbiju i Crnu Goru,A Sandej tajms je još jednom prenio kako nas nema u EU ni 2030
NEMAS ARGUMENATA

08. 11. 2019 - 09:01

AFERE KOJE SMO IMALI IMAMO u samom vrhu nijesu preporuka Markonu i EU da nas prime no da nas stave zajedno u kos sa ostaloim BALKANSKOM BRACOM posto smo svi ISTI!NE ZASLUZUJEMO KAO NAROD drugi tretman
Rognelaže

08. 11. 2019 - 09:57

Ovakvi novinari i slijepima otvaraju oči! Sve što je rekao je apsolutna istina! Makron je potpuno moralno propao.
trosi se na

08. 11. 2019 - 13:35

A on je , kukala mu jadka , izabrao svoj nestanak a hoce Europu da spasi *
Mihailo,Bgd

08. 11. 2019 - 09:07

Uvijek je javno rečeno da sve što radi CG na planu evroatlanskih integracija radi zbog sbe a učinjeno je dosta. Može se biti evropski,moderan,bezbjedan i efikasan sa primenom evropskih pravila rada i ponašanja bez formalnog članstva. A i to će doći.
Freeman

08. 11. 2019 - 09:36

Gospodine Šćekiću ništa čudno da neko žrtvuje Balkan zbog svojih političkih interesa.G. Đukanović je žrtvovao normalan i pristojan život većine crnogorskih građana zbog svojih privatnih interesa,pa nije imao nikakve posledice.I bez EU Crna Gora je mogla do sada postati raj u Evropi,ali to nikako nije odgovaralo g. Đukanoviću i DPS-u.
Prijedlog

08. 11. 2019 - 09:57

U skladu sa dvojim postignućima u politici i ekonomiji, dotični gospodin treba da promijeni prezime u Mikron!
danilo s.

08. 11. 2019 - 10:29

CG više znače EU standardi, od EU članstva, Bez članstva možemo, bez standarda ne smijemo.
Šućo Kijamet, Plužine

08. 11. 2019 - 10:42

Treba nam alternativa nakon propasti evrointegracija da ne bismo bili lak plijen Srbije i Rusije. Najbolje da stupimo u federaciju sa Albanijom, Kosovom, našim dijelom BiH i Turskom. Kasnije se ovoj državi mogu priključiti Katar i Emirati.
sto fali

08. 11. 2019 - 11:17

kataru i emiratima para ko pleve slame tamo i SP u fudbalu ,nije losa ideja ai nasi e cure idu da rede tamo ,placu bolje no NJEMCI a sigurnije su zemlje za bezbednost, EU ZAKONI su samo dobri za ELITU,
OBAVEZNO

08. 11. 2019 - 14:45

Zalihe nafte u svijetskim okvirima nestaju za dvadesetak godina ...E toliko će trajati njihovo carstvo..poslije toga đe će tajnepismeni i neradni ološ da se dene ..LOŠE SE PIŠE TOM SVIJETU...Nema nafte ,nema para ,nema hljeba šta slijedi-PAKAO
Da, da ....

08. 11. 2019 - 18:09

Na seminaru Arapskih ekonomista u Riadu pitali su vodećeg ekonomistu S. Arabije što on misli o post-naftnoj eri. On odgovara POŠTO SMO SAMO NAUČILI DA SE MOLIMO PET PUTA DNEVNO, NIŠTA NIJESMO NAUČILI DA RADIMO NEGO DA PRAVIMO DJECU, AKO MISLIMO DA NASTAVIMO TIM ŽIVOTOM NAJBOLJE JE DA SE SELIMO SVI ZA EVROPU, SAD, KANADU I AUSTRALIJU I DA NASTAVIMO SA MOLJENEM I PORAVLJENEM DJECE A ONI DA MISLE O NAMA I DJECI.
Nafte jos,

08. 11. 2019 - 18:46

Bit ce za 1000,godina al ce se nova GORIVA mnogo prije uraditi ATERNATIVNA tako to ce da ih zahebe ,
murko

08. 11. 2019 - 13:17

Mi smo vec bili u Islamoazijskim integracija i pokazale su se kao dobra stvar. Zemlja je dozivela nevidje procvat, a srpski agresor je bio proteran.
Matan

08. 11. 2019 - 11:43

Iskompleksirani političar je svjestan da je na Evropskoj političkoj šahovskoj tabli mali Makron obični pion! Zato je je navedeni tekst tačan od riječi do riječi!
segrt. [email protected]

08. 11. 2019 - 13:46

Makron je samo jávno rekao to o čemu se u "staroj" Evropi u kuloarima prica unazad 10 ili 15 god. Svi ozbiljni polici analiticari sa obě straně Atlantik su pisali o tome dá novo nastalé drzave iz ex-YU západ hoce i zelí uvést u duznicko ropstvo a onda im diktirati sta ce ciniti. Cilj je ostvaren.
Мирослав Ђукић

08. 11. 2019 - 14:37

Ко је Маркон из наслова? Дође ли он нешто Макрону из текста? Шалим се, тражим правду за Макрона! Човек је рекао и урадио праву ствар!
Мирослав Ђукић

12. 11. 2019 - 15:09

Француска са овим нема везе. Макрон је чиновник Ротшилда. Он говори у име Ротшилда. То и Шћекић зна, него солира.
Novi komentar