Oglasio se i Peter Handke. Šta kaže o pasošu?

Nobelovac Peter Handke u izjavi za beogradske medije objasnio "slučaj pasoša SRJ" zbog kog mu prijeti oduzimanje austrijskog državljanstva.
Objavljeno: 08. 11. 2019 - 09:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao", rekao je za "Večernje novosti" Handke.

On je to rekao povodom pisanja istraživački sajt "Itercept" da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je provjeru ovog slučaja.

"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, prije uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom vjerovatnoćom to nije bio slučaj.

 

Komentari: 3

stripovi & trikovi

09. 11. 2019 - 18:03

Obistini će se beogradska priča da imaju nobelovca,ako nempgu nobelovca kao srbina mogu iz drugog naroda.Srpska umjetnost i kultura nema šanse ni u čemu ali može preko drugih naroda i zemalja.Nele karajlić je nesto i steko dok je bio u Sarajevu a sada u Beogradu nema ideje ni za pijace.
Sova

10. 11. 2019 - 09:51

Nama nabijaju na nos zbog propisa da ne dozvoljavamo dvojno državljanstvo, a u Austriji je to normalno. Niko se ne buni.
Мирослав Ђукић

13. 11. 2019 - 10:08

Јадни ви! Јадни ваши носеви!
Novi komentar