Dragulji istorije

Pismo Sv. Petra Cetinjskog ruskom caru: Nazione montenegrina

Na današnji dan, 8. novembra 1813. godine, mitropolit Petar I Petrović Njegoš je u Dobroti napisao pismo ruskom caru Aleksandru I, u kome opisuje protekle vojne akcije i traži zaštitu Rusije.
Objavljeno: 08. 11. 2019 - 10:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

U pismu na talijanskom jeziku mitropolit Petar I nekoliko puta navodi etnonim Montenegrini (Crnogorci), a daje i sintagmu "nazione montenegrina" (crnogorska nacija), koja ima i paralelno značenje "crnogorski narod".

Pismo je objavljeno u prvom tomu knjige "Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. - 1814." Dokumenta u toj knjizi su sabrana u dva toma, ispisana su iz raznih arhiva i iz vremena su ujedinjenja od prije 205/206 godina. Zbirku dokumenata je obradilo i priredilo dvadesetak naučnih radnika, a predśednik i potpredśednik redakcije su bili dva Srbina - akademik Slavko Mijušković i prof. dr Jovan Bojović. Zbirka je uglavnom bila nepoznata široj javnosti dok je portal Montenegrina nije objavio na internetu i od tada je ova zbirka dokumenata dostupna i široj javnosti. U zbirci je objavljeno skoro 800 dokumenata i ne postoji nijedan jedini u kojem se Srbi pominju na teritoriji Boke i Crne Gore. Među dokumentima na italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, u zbirci je dat i priličan broj ćiriličnih dokumenata koja su, dakle, pisali naši ljudi, tako da ne može biti zabune - u svijesti Crnogoraca i Bokelja srpska narodnost na teritoriji današnje Crne Gore, tada - ne postoji.

To je savršeno razumljivo, jer je Njegošev učitelj Simeon Milutinovič Sarajlija, osoba koja je importovala srpstvo na ove prostore, tek 1827. godine stigao u Boku i Crnu Goru, pa nije moguće da dokumenta navode da u Boki žive Srbi po narodnosti, prije nego što je u Boku Simo dohodio. 

Odlukom Bečkog kongresa, koji je trajao od septembra 1814. do 9. juna 1815. godine, poništena je odluka o ujedinjenju Boke i Crne Gore, Boka je dodijeljena Austriji, pod čijom je vlašću ostala do 1918. godine.

Srpski popovi iz Boke očajnički se bore da ugrade Bokeljima prezir prema Crnoj Gori, u čemu dobrim dijelom i uspijevaju, a najvažnije im je da Bokelji ništa iz svoje prošlosti ne saznaju.

Tako brojni Bokelji nikada nijesu ni čuli da su u oslobođenju H. Novog 1687. godine učestvovali Crnogorci, mnogi nikada nijesu čuli za ujedinjenje Boke i Crne Gore 1813. godine.

Prije bi srpski popovi iz Boke skinuli mantije, nego svojim vjernicima pokazali pismo Sv. Petra Cetinjskog ruskom caru, koje je pred vama:

str-137

str-138-a

str-139-a

str-140

 

Komentari: 47

Očigledno

08. 11. 2019 - 11:23

U poslanici Belicama, iz Manastira Stanjevići, 20. decembra 1807, Petar Prvi, uz ostalo kaže: „… Ja mislim, da nijesu ovi Ozrinići u to djelo sdogovornici i ništa više ne žalim nego sramni glas, koji po svijetu ide, da Crnogorci pomagaju Turcima klati i daviti hristijane. U Vrijeme, kada je Bog sojedinio srpski narod, da se od turskog jarma oslobodi… Ali se nadam da ostali Crnogorci neće to ime i sramotu na sebe nositi nego da će biti što i ostali pošteni junaci srbski, koji su sebe oslobodili, pak idu da i druge Srblje pomognu osloboditi…“ („Zapisi“, 1935).
Sima - prvi Srbin u CG

08. 11. 2019 - 11:42

No, kad je Sima Milutinović stigao na Cetinje u jesen 1827. godine, Petar I je Jeremiji Gagiću pisao da je Sarajlija jedini Srbin u Crnoj Gori: "Ja ne znam bi li se ikakav drugi Serbin soglasio živjeti u Cernoj Gori, kako što je naš ljubazni Milutinović soglasan."
Serdar Krsto

08. 11. 2019 - 11:43

U poslanici "Belicama".....xa xa xa Ajde Pope obusi mantiju i vrati se pomalo tamo "gde" si raspoređen da obavljaš rabotu za koju te zadužio Risto.
@Ocigledno

08. 11. 2019 - 12:12

Ja se osjecam Srbinom ali ne i Srbijancem. Moja crkva je ona Petra I i II a ne ova Irinejeva. Moj glavni grad je Podgorica a prijestonica Cetinje, ne Beograd. Dakle Srbin u svojoj drzavi Crnoj Gori. I sto vi hocete, da postanem Srbijanac da bi Srbija izasla na more?
AFŽ

08. 11. 2019 - 22:13

To bi bila ista priča kao kada bi Katalonac kazao: "Ja sam Španjolac, ali nijesam Španac!" Ne gađaj se "buvama" leba ti!
Njeguš

08. 11. 2019 - 13:36

Što je tu očigledno? Da u poslanici "Belicama", imate li kopiju te poslanice "Belicama", neki dokaz ili samo praznu priču, legendu ili mit?
Gost

08. 11. 2019 - 16:41

Jak mi je taj identitet koji moze jedan nebitni Sima da poništi.
GRAĐANSKI

09. 11. 2019 - 06:43

"Mene je udivitelno što ova tisuća cekinah ne ide pravo Cernogorskomu nako Slaveno-serbskomu narodu! Može bit neka pulitičeska pričina tomu!" (Iz pisma Petra II Petrovića Njegoša ruskom konzulu (podmetaču, srbaljskomu igraču i prevarantu) J.M.Gagiću u Dubrovnik - Jefto Milović: Pisma P. II P. Njegoša) P.S. Ovđe naš Svetac nedvosmisleno zbori o nacionu i jasno glasno reaguje na znavenu mu ''igranku'' (što ga je moralo debelo upozorit da onoj ološi i bitangi od Sime M. nikad ne pušti da kroka učini po tlu Crne Gore, a ne da mu dozvoli što mu je dozvolio: da nas Simino ''učenije'' dan danji nesretnje podijeli i nagrdi - dokaz su i ovizi ''raznizi'' komentari) - dok u svim ostalijema vladičinim citatima je očito (i) njegovo srbaljstvo poistovjećivanje sa ''srbaljskom'' vjerom (vjeropispoviješću)!!! P.S. Primjerice radi: Čuješ, molim ti se: ''Srbska Nova godina''!
Hermes

09. 11. 2019 - 09:09

Nikakvo čudo da postoji i "Srpska" Nova godina, jer "nebeskom narodu i pripada da bude Gospodar Vremena! Samo oni žive u tom i takvom vremenu i liše njih nema ni kukavice! Otuda je logično da ih vascijeli svijet ne razumije, jer živi u drugom, paralelnom vremenu!
Za Ocigledno

09. 11. 2019 - 13:20

,, Zapisi,, 1935. Hahahahahaha Evo DOKUMENTOVANOG ZAPIAS POPE. Vladika Vasilije Petrović Njegoš u svojoj ,,Istoriji o Černoj Gori,, Objavljeno u Moskvi 1754 godine kaže. Crnogorci od svojih saveznika Srba, turskih podanika, bjehu ostavljeni, a pored toga Turcima yajedno na Crnogorce pođoše u rat Hercegovci, kojima Turci nikad ne dozvoljavahu da nose oružje osim kada idu u rat protiv Crne Gore
ZA Očigledno

09. 11. 2019 - 13:30

(,, Zapis" 1935 ) Hahahahaha EVO DOKUMENTOVANOG ZAPIDA POPE. Vladika Vasilije Petrović Njegoš u svojoj ,,Istoriji o Černoj Gori,, Objavljeno u Moskvi 1754 godine kaže. Crnogorci od svojih saveznika Srba, turskih podanika, bjehu ostavljeni, a pored toga Turcima zajedno na Crnogorce pođoše u rat Hercegovci, kojima Turci nikad ne dozvoljavahu da nose oružje osim kada idu u rat protiv Crne Gore
Očigledno

08. 11. 2019 - 11:25

Prva generacija učenika cetinjske gimnazije, ukupno šesnaest, upisana je 1880. godine. Sačuvane su matične knjige iz te i narednih godina, nalaze se, ne u Arhivu CG, već u zgradi Gimnazije, kod sekretara. Svim učenicima je upisano ime, ime oca, prezime i u posebnim rubrikama vjera: pravoslavna, narodnost :srpska. Od teze „pravoslavlje jednako srpstvo odustali su i najneznaveniji lokalni šoveni
Ljubitelj tutuša

08. 11. 2019 - 12:20

Vaš citat "očigledno" dokazuje da je virus srpstva već bio proširen crnogorskom prosvjetom kojom su gospodarili bilo srbi bilo odnarođeni Crnogorci školovani i indoktrinirani, kao danas recimo Risto Radović, u Srbiji... Na srpstvu u CG lično je insistirao i knjaz/ kralj Nikola, naivni i alapljivi crnogorski vladar, navučen na tanki led slave od strane Rusa i srba... A i Garašaninov plan je bio vrlo živ što se najbolje moglo viđeti kroz brojne molbe ambasadora Srbije na Cetinju koji je tražio od CG vlade da u Srbiju šalje svoju omladinu na školovanje o trošku Srbije... I tako "školovane" su ih slali nazad u Crnu Goru sa koferima bombi...
koliko površnosti

08. 11. 2019 - 13:38

Je li bio neki đak iz " sveta srpska zemlja Palestina" P II Petrović Njegoš. To je doba najvećeg srbovanja kralja Nikole. VD Ministar Prosvjete Knjaževine je bio Glavni školski nadzornik Милан Костић српски професор, теолог, преводилац и ректор Цетињске богословије. Potom su Ministri Prosvjete bili takođe Srbi-izvanjci Jovan Pavlović 10 godina i Sima Popović do 1903g. Oni su pisali udžbenike i nastavne programe koji su Vam glavni argumenti za preobraćanje neobrazovanih Crnogoraca u Srbe.
CITAT

08. 11. 2019 - 11:36

I ranije vladike crnogorske su se dicele srpskim porijeklom posebno Sveti Petar Cetinjski koji je uspjevao da iz i onako skromnic crnogorskih mogucnosti skuplja priloge za Hilandar i Pecku patrijarsiju. Ovo je samo mali izvod iz Njegove poslanice Bajicema: ,,Ali se nadam, da ostali Crnogorci neće to ime i sramotu na sebe nositi, nego da će biti što i ostali pošteni junaci srbski koji su sebe oslobodili, pak idu da i druge Srblje pomognu
Očigledno

08. 11. 2019 - 11:51

зашто су окупљени људи на Цетињу, након прочитаног тог 92-гог члана законика поздравили садржај истог узвицима радости и зашто су у таквој атмосфери повадили ватрено оружје и шенлучили? Читање нити једног од осталих чланова Даниловог законика није изазвало такве реакције, такав поздрав.zakonik knjaza Danila 92 član:DEVEDESET DRUGO I ako u ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti do jedine srbske i nikakve druge vjere do jedine pravoslavne istočne, to opet svaki inoplemenik i inovjerac može slobodno živiti i onu slobodu i onu našu domaću pravicu uživati kako i svaki Crnogorac i Brđanin što uživa.
danilo s.

08. 11. 2019 - 12:20

Očigledno je da je vaš citat falsifikat (Medakovića)- Originalan tekst čl.92. je; „Iako u ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti i nikakve druge vjere do jedino pravoslavne istočne, to opet svaki inoplemenik i inovjerac može slobodno samo ako ima o čem u našoj zemlji slobodno živiti i onu slobodu i onu domaću našu pravicu uživati kako i svaki Crnogorac i Brđanin što uživa“.
Očigledno

08. 11. 2019 - 12:39

Него ако се све то своди на завјеру зашто су окупљени људи на Цетињу, након прочитаног тог 92-гог члана законика поздравили садржај истог узвицима радости и зашто су у таквој атмосфери повадили ватрено оружје и шенлучили? Читање нити једног од осталих чланова Даниловог законика није изазвало такве реакције, такав поздрав.
Da li je i ovo falsifikat?

08. 11. 2019 - 13:43

a da nam je ona ljepša, sloboda je resit’ mora; slobodi je kolijevka Nemanjina Crna Gora. Bez slobode što su ljudi? Čopor stoke na pasište! Grud Srbalja od slobode da udiše – tamjan ište.(KRALJ NIKOLA 1912)
BRĐANIN?

08. 11. 2019 - 13:44

Znači on je smatrao Brđane posebnom nacijom?????????
Podmećete u svakom komentaru

08. 11. 2019 - 13:20

Očigledno Originalni tekst pisan rukom Danila I Knjaza Crnogorskog, koji je državni sekretar Crne Gore M. Medaković odnio u Novi Sad i tekst Zakonika odštampan u štampariji D. Medakovića u Novom Sadu,sa više izmjena-falsifikata objavio je Srbin dr Jovan Bojović u disertaciji “ Zakonik knjaza Danila” Istorijski institut 1982g. U čl. 92 je dodato “ do jedine srpske” ( u Zakoniku nema pojma sa prefiksom srpski).
Matan

08. 11. 2019 - 12:19

Čuš, znao talijanski. Kad je pregovarao sa Francuzima oko Boke, francuski pregovarač je izvijestio Napoleona da je očekivao goštaka koji možda živi u pećini Crnogotskih gudura, a pojavio se produhovljeni gospodin koji je BESPREKORNO govorio francuski jezik. Pregovori su propali, Crnogorci su protjerali Francuze iz Boke! Kako je to odjeknulo Evropom, koliko je Napoleon bio šokiran porazom, veliki Puškin je napisao, Bože mili šta je ovo Napoleon pitao je, jel istina da to pleme ne boji se sile moje. Spomenik Puškinu sa cijelim tekstom na ruskom, izgrađen je usred Podgorice. Lako je provjeriti.
Gost

08. 11. 2019 - 13:09

Gdje vam je original pisma?
Pred tobom je!

08. 11. 2019 - 13:49

hahahaha
Gost

08. 11. 2019 - 15:19

Pročitaj ceo tekst za pocetak. Tekst se poziva na knjigu a ne na samo pismo.
doktor

08. 11. 2019 - 13:15

Sva stara istorija je cist srpski falsifikat. Encyclopedia Britannica takodje. Ruse da ne pominjem. Niko pojma nema, a ponajmanje crnogorski vladari i pesnici. Jedna teska visevekovna zabluda je ophrvala ovaj napaceni narod i vreme je za ISTINU. Srbija da plati ratnu stetu i da vrati hramove crnogoskom narodu. Iz knjiga proterati srpske lazi, jer Dobrica Cosic kaze da je to jedna lazovska nacija.
MEDICINSKA SESTRA

08. 11. 2019 - 14:24

Koju ratnu štetu i kome ?Javi se dok,na pregled...nešto ti nije dobro!!!!!
Primijarijus doktor

08. 11. 2019 - 14:36

Konačno si shvatio, doduše sporo ali nećeš zaboraviti.
ISTI SMO-ZNAČI BRAĆA

08. 11. 2019 - 14:41

M,Lalić ,,Ratna Sreća;LAŽI.LAŽI I SAMO LAŽI JER TI BEZ LAŽI OĐE NEMA ŽIVOTA --TO BAR VI PISMENI ZNATE...toliko od poznavaoca našeg naroda
Herceg Novi

08. 11. 2019 - 13:34

Ne vrijede stotine i hiljade originalnih dokumenata, ipak su Srbi nastali u laži i laž je ono čemu najviše vjeruju. Učili su ih da je istina opasna i da se za svaku istinu treba bar tri laži reći i to ponoviti 100 puta i tako laž postaje istina. Namazani su ti Srbi pogotovo ovi naši posrbljeni koji ne mogu sebi da oproste u dubini duše što napadaju svoju braću bez razloga a za cilj druge države... Eee tuge velike... ..."No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bunaparte; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi“.
MEDICINSKA SESTRA

08. 11. 2019 - 14:26

Zašto Knjaz Danilo navodi Crnogorce i Brđane -znaći smatrao je Brđane posebnom nacijom?TREBA SE POZABAVITI TIME
Podgorička...

08. 11. 2019 - 15:24

Nukleus slobodne teritorije pa kasnije administrativni okvir se zvao Crna Gora. Brda oko CG su cinjela plemena istog arbanaškog/ vlaškog porijekla sa podlovćenskim Crnogorcima. Kako ih je nosio ośećaj slobode, zajedništva i iste narodne pripadnosti tako su se zajedno i borili protiv osvajača. Kako se administrativni okvir širio tako su plemena/ Brda prilazili državi CG baštineći njeno ime nazivavši se po njoj. Jer je znano, a sa čim se Risto Radović i njegovi gurui iz beogradske patrijaršije ne slažu, da se narodi i nacije nazivaju po državama koje su stvorili, posebice s početkom 19 vijeka...
GRAĐANSKI

09. 11. 2019 - 06:21

SJAJNO! VRH SUŠTINE! HVALA VAM! OVO JE ONO ŠTO OVDAŠNJI NEŽNAVENI PO-SRBALJI MORAJU ZNATI!!!
MEDICINSKI BRAT

08. 11. 2019 - 16:15

Možda je pod Brđanima podrazumijevao Hrvate? Kuči su bili katolici.
Gajo

08. 11. 2019 - 16:27

Zato sto su brda bila pod turcima a stara Crna Gora je bila slobodna.
Тото

09. 11. 2019 - 07:49

Ко слободан, јадан не био?
GRAĐANSKI

09. 11. 2019 - 13:32

Muka na tebe - raba turskoga! Velja muka!
Kotor

08. 11. 2019 - 13:41

Kada je Sima Milutinović stigao na Cetinje u jesen 1827. godine, Petar I je Jeremiji Gagiću pisao da je Sima Sarajlija jedini Srbin u Crnoj Gori: "Ja ne znam bi li se ikakav drugi Serbin soglasio živjeti u Cernoj Gori, kako što je naš ljubazni Milutinović soglasan."
Freeman

08. 11. 2019 - 15:16

G. Ćosoviću i Vi i ja znamo da su tada svi Crnogorci bili Srbi i svi Srbi Crnogorci.Sve ostalo su manipulacije.
SINDON

08. 11. 2019 - 17:24

Bravo Cosovicu Crnogorci nijesu nikakvi Srbijanci.
GRAĐANSKI

09. 11. 2019 - 06:47

Bistar li si Božja voljo! I u doba Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića - svi su bili Srbalji i obnuto! Grijeh si u Boga!
Profesor

08. 11. 2019 - 16:47

Toliko bahatosti, kao prije neki dan predstavnici Exita. Omalovazavaju nas, koriste nase resurse i pored toga laziraju istoriju a mi im dajemo novac... E to je problem naseg naroda sto nece da ulozi u domace umjetnike i vizionare nego je vazda neko iz Beograda pametniji i bolji. Kao da nismo svejsni da je jeda od najvecih umova Balkana upravo bio iz Crne Gore. Nikako da raskrstimo sa tim kompleksom nize vrijednosti...
Aco M

08. 11. 2019 - 18:37

Džabe sve,ovim avetinjama su svi srbi ,i tutankamon i transformersi.....
sfgfd

09. 11. 2019 - 04:43

Drustvo, vise od pola Srbije su Crnogorci, godinama doseljavani. Imigracija nije bila iz Srbije u CG, vec obratno. Drugim rijecima, Srbi danasnji su u stvari Crnogorci. Ovaj ostatak je mjesavina Madjara, Bugara i Rumuna.
Vitni Voren

09. 11. 2019 - 22:43

sfgfd - ISTINA JE TO, a to pokazuju i istrazivanja koja su radjena do fevedesetih godina - ima i previse dokaza. A naročito Njegosevih pisama koji o tome kazuju u prepisci sa knezom Milosem: u jednom turnusu, na primjer, Njegos salje u Srbiju 6000 PORODICA i pise knezu Milosu da ih naseli i krajeve " slicne Crnoj Gori" kako ne bi " poskapali". Takvih pisama ima koliko hocete...I u vrijeme Vladike Vasilija, vladike Petra Prvog...cak i ta preseljavanja u Rusiju svela su se na upucivanje u Malorusiju i stapanje sa srpskom nacijom u tom dijelu Rusije. Duga je to prica, i drugacija.
Montenegrinski puk

10. 11. 2019 - 00:13

A što je to Montenegrinski puk, koga je vladika Vasilije poslao u Petrograd? Монтенегринский полк je djelovai u Rusiji, vladika je pisao o njegovom polozaju...
Мирослав Ђукић

13. 11. 2019 - 09:26

Тако то изгледа кад се побркају бабе и жабе, нације и народи, јабуке и крушке... Испадне да је Свети Петар Цетињски био montenegrin, и истакнути члан дпс. Забавно, а помало и комично.
Novi komentar