Reagovanje povodom obraćanja Anke Chalmers

Opšta bolnica Bar: Zakašnjela reakcija osmišljeni plan degradacije zdravstvenog sistema

Iz Opšte bolnice Bar odgovorili su na obraćanje Anke Chalmers u kojem je izrazila nezadovoljstvo tretmanom njene majke tokom liječenja u toj zdravstvenoj ustanovi.
Objavljeno: 08. 11. 2019 - 12:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nije bilo primjedbi pacijentkinje tokom liječenja

"Povodom obraćanja Anke Chalmers u vezi sa liječenjem i tretmanom njene majke, pacijentkinje N.N., i generalnim stanjem i uslovima liječenja i boravka pacijenata u Opštoj bolnici Bar, potvrđujemo da je pomenuta pacijetkinja N.N. bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Bar, u više navrata 2019. kao i prethodnih godina, u vremenskom trajanju svake pojedinačne hospitalizacije od 2-4 nedjelje, starosti 82 godine, sa brojnim komorbiditetima, a čijem liječenju su zaposleni u Opštoj bolnici Bar bili u potpunosti posvećeni, u skladu sa svim profesionalnim, etičkim i zakonskim normama za rad ljekara i medicinskog osoblja", kazali su iz opšte bolnice u Baru.

U saopštenju se navodi da dugotrajan boravak pacijentkinje u bolnici tokom septembra i oktobra ove godine (od 09.09.2019. godine do 02.10.2019. godine), nije bio neophodan i postojali su uslovi za nastavak kućne njege, ali je, kako su kazali, osoblje bolnice uvažilo specifičnost situacije (samostalno življenje 82-godišnje osobe, bez članova porodice, u stambenoj zgradi), pa je menadžment bolnice izlazio u susret i zadržavao pacijentkinju na Internom odjeljenju duže, sa prema njihovim riječima etičkim i profesionalnim uvjerenjem da će dodatni boravak u bolnici pomoći postizanju što boljeg zdravstvenog stanja pacijentkinje.

„Od značaja je i podatak da tokom boravka pacijentkinje u OB Bar, menadžment bolnice, kao ni zaštitnik prava pacijenata nisu primili nijednu primjedbu na liječenje pacijentkinje, niti od nje same, niti od gospođe Chalmers. Takođe, nismo bili obaviješteni da je gospođa Chalmers tokom posjeta svojoj majci snimala bolnički prostor i pacijente u njemu. Ono što je za nas kao medicinske profesionalce najvažnije, jeste da je pacijentkinja oporavljena napustila Opštu bolnicu Bar“, istakli su iz te zdravstvene ustanove.

Nema osnova za senzacionalizam

„Opšta bolnica Bar finansira svoj rad u skladu sa budžetski opredijeljenim sredstvima, i time obezbjeđujemo neophodna sredstva za njegu pacijenata, ljekove, medicinska sredstva i nemedicinski potrošni materijal. Osoblje bolnice ulaže maksimalne napore da se higijena u objektu održava redovno, a imajući u vidu starost objekta, kvarovi se povremeno dešavaju, na šta menadžment odmah reaguje kako ne bi bio ugrožen kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite i njege pacijenata“, naglasili su i poručili da u kontinuitetu rade na poboljšanju uslova boravka za pacijente u bolnici.

Kao primjer dobre prakse, naveli su rezultat saradnje Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomije kroz projekat energetske efikasnosti, u kojem je za Opštu bolnicu Bar opredijeljeno 1,2 miliona eura, a koji je ovih dana počeo sa realizacijom.

„Završetkom radova prostor bolnice će biti značajno unaprijeđen u funkcionalnom smislu“, kazali su iz Opšte bolnice Bar.

Takođe, podsjećaju da je Vlada iz kapitalnog budžeta kroz nabavku savremene opreme uložila u Opštu bolnicu Bar oko 320 hiljada eura.

„Iz svega gore navedenog jasno je da nema osnova za senzacionalistički pristup i poređenje barske bolnice sa ratom zahvaćenim područjima od strane člana porodice čija zakašnjela reakcija upućuje na osmišljeni plan degradacije crnogorskog zdravstvenog sistema iz samo njoj znanih razloga“, zaključili su.

Pozitivne kritike stranih državljana

Kao dokaz da postoje i oni koji su prijatno iznenađeni kvalitetom usluge u barskoj bolnici proslijedili su nam obraćanje stranog dražavljanina ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću.

 „Ministre danas sam bio u barskoj bolnici radi pregleda odmah su me primili u Hitnoj. Ono što sam danas video to bi nam i EU zavideli. Takva usluga takva pažnja prema pacijentima ne samo prema meni nego i prema dugima .

Oni iz barske Bolnice zaslužuju javnu pohvalu jer ni u EU ne daju ovakvu uslugu kao sto sam ja danas video u bolnici u Baru, u Hitnoj. Daj Bože da se podigne plata zdrastvenim radnicima jer zaslužuju.

Želim vam lijep dana. Hvala još jednom,

Qemal Beg Bushati“

Komentari: 2

Baranin

08. 11. 2019 - 13:16

Zgrada i inventar barske bolnice je zastidje drzave Crne Gore...Sramno je da se onakav objekat zove bolnicom.Svaka cast pozrtvovanim ljekarima ali je bolnicka zgrada za nivo bolnica od prije 100godina.
GOST

08. 11. 2019 - 13:21

Samo kratko gospodja bi dok je u englesku da joj cuvaju majku.
Novi komentar