Konsultativno saslušanje pred Odboru za ekonomiju

Radunović: Nijesmo u mogućnosti da radikalno povećamo zarade

– Crna Gora jedina je država u regionu koja nema neoporezivi dio zarade  saopštio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, na konsultativnom saslušanju ministra finansija, predstavnika Privredne komore (PKCG) i Unije poslodavaca (UPCG) pred Odborom za ekonomiju, finansije i budžet, u vezi poreskog opterećenja na rad.
Objavljeno: 08. 11. 2019 - 15:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
Radunovic: Nijesmo u mogucnosti da radikalno povecamo zarade
Foto: Portal Analitika

Konjević je, u obrazlozenju inicijative za saslušanje, naveo da smanjenje poreza na zarade preporučuju stručnjaci Svjetske banke. On je ocijenio da bi smanjenje opterećenja na zarade trebalo sprovoditi fazno.

– U prvoj godini sprovođenja ovakve odluke moglo bi biti negativnih efekata po budžet, ali čini se da ima prostora za takvo nešto – da se zakonski predvidi nivo smanjenja koje ne bi opteretilo budžet – naveo je Konjević.

– Direktnu korist imali bi poslodavci i 140.000 zaposlenih. Mislim da PKCG i UPCG mogu izvršiti pritisak na sva pravna lica da se poštuju propisi u ovoj oblasti – smatra Konjević.

Ministar finansija, Darko Radunović, rekao je da su u njegovom resoru radili materijale na osnovu bruto zarada zaposlenih u Crnoj Gori.

– Poresko opterećenje na bruto zarade u Crnoj Gori je 38 odsto. Ne smatram da je ova oblast zapuštena i da se mi time ne bavimo. U Švajcarskoj opterećenje na bruto zarade iznosi 21 odsto, a u Mađarskoj 54. Kad su u pitanju ljekari, postoji opšti konsenzus da njihove zarade treba povećati, što vazi i za prosvjetu, a i jedno i drugo nije predviđeno projekcijama budžeta za 2020. godinu. Nijesmo u mogućnosti da radikalno povećavamo zarade, a ako bude viška prihoda u budžetu po osnovu, npr, ekonomskog državljanstva, možemo uraditi rebalans. Mislim da bismo sredinom naredne godine mogli nešto uraditi po ovom pitanju – rekao je ministar.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubovć, kazao je da ima nešto drugačije podatke od Radunovića, po kojima je poresko opterećenje na bruto zarade 41,3 odsto.

– Ako se ukine krizni porez krajem ove ili početkom naredne godine, neto zarade će se povećati devet odsto – naglasio je on.

Branka Vuksanovic iz UPCG saopštila je da Crna Gora ima 98,9 odsto malih preduzeća.

– Ne možemo ići u radikalne promjene, niti prepisivati regulativu iz Srbije ili Hrvatske. Ukupan trošak poslodavca u Crnoj Gori iznosi 61 odsto u korist zaposlenog i 39 odsto u korist države. U Srbiji je odnos 64 naprema 36 kad su u pitanju male zarade. Na zarade veće od 500 eura, u Srbiji je odnos 62 naprema 38. Hrvatska ima 69 u korist zaposlenog, 31 odsto u korist države na sve zarade. Ako ne bude smanjivanja opterećenja na zarade, neće biti prelaska iz neformalne ekonomije u formalnu – upozorila je Vuksanović.

Komentari: 1

zakula crnogorac

09. 11. 2019 - 08:38

obavezno smanjiti poreze na zarade i UKINUTI KRIZNI POREZ da bi zaposleni makar malo osjetili boljitak,sto se tice ZDRAVSTVA mislim da se mora njima OSJETNO POVECATI PLATE ,jer oni to zasluzuju .neko malo povecanje za ZDRAVSTVO je nedopustivo,jer se bojim da ce mnogi DOKTORI I MED SESTRE,otici.moramo znati DA DOKTORI ZA RAZLIKU OD SVIH DRUGIH FAKULTETA IMAJU U SVOM SKOLOVANJU BAR TRI DRUGA FAKULTETA,TO SE MORA CIJENITI.SRECNO CRNA GORO!!!
Novi komentar