Vukanović: Zabrinjava savremeni oblik fašističkog diskursa u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje i ove godine, poziva na šire društveno obilježavanje 9. novembra kao Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije i kao na dan podsjećanja na tragične događaje i milione žrtava fašizma i nacizma, saopštio je savjetnik na programima Miloš Vukanović. 
Objavljeno: 09. 11. 2019 - 09:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Protok vremena, zaborav i sve veća društvena relativizacija, kako zločina iz Drugog svjetskog rata, tako i iz posljednjih sukoba na Balkanu, doprinosi rastućem trendu fašizacije crnogorskog društva. A opravdavanje zločina i zaborav ekstremističkih elemenata koji su doveli do užasa tih vremena utiču na njihovo oživljavanje i širenje u našem društvu, koje ne pokazuje još dovoljnu nespremnost na svim nivoima da im se suprotstavi.  

Podsjećanje na užase koje su proizveli nacizam i fašizam, između ostalog i genocid Holokausta, trebalo bi da nas opomene i doprinese većem stepenu osjetljivosti na nepravdu, nasilje i kršenje ljudskih prava sa kojima se Crna Gora i danas suočava.

Elementi koji su obilježje fašizma i nacizama i koji su gurnuli Evropu u propasti poput mržnje, nasilja, diskriminacije, stigmatizacije i predrasuda prema različitim manjinskim grupama (kao što su LGBT osobe, Romi, osobe sa invaliditetom i etničke grupe), mizoginija, religiozni (ideološki) fanatizam, manipulacija retradicionalizacijom društva, sve prisutniji govor mržnje u medijima, tendencija da se kritičari vlasti predstavljaju kao strani plaćenici i “državni neprijatelji”, te njihovo disciplinovanje putem etiketiranja i medijskih kampanja, a sve u cilju zaštite stečene vlasti i privilegija kako vlasti tako i dijelova opozicija, predstavljaju savremeni oblik fašističkog diskursa u crnogorskom društvu koji zabrinjava", navodi Vukanović. 

Kako kaže, oni koji u svojoj kratkovidosti i interesima, čak i sa skupštinske govornice, doprinose ovakvom diskursu očigledno nijesu svijesni dubokih posljedica koje on ostavlja.

"Pohvalno je često isticanje antifašističkih vrijednosti na kojima se temelji savremena Crna Gora i što u njenoj istoriji nije bilo antisemitizma.

Međutim, dugogodišnji izazovi sa kojima se suočava naše društvo smanjuju njegovu otpornost na aveti koji su nas u XX vijeku mnogo puta gurnuli u ambis međunacionalne i međuvjerske mržnje. Iako Crna Gora ulaže velika sredstva u obnovu i očuvanje antifašističkog naslijeđa, ukazujemo na nedovoljno očuvanje antifašizma na lokalnom nivou i neadekvatnu zastupljenost u obrazovnom sistemu. 

Obilježavanjem 9. novembra odajemo čast svim građanima Crne Gore koji su dali život braneći ideale antifašizma, ali i ukazujemo na prijetnje temeljima na kojima je naša država zasnovana. Naime, prijetnje toleranciji, razumijevanju, poštovanju i multikulturalnom skladu su prijetnja tkanju koje veže našu zemlju, ojačava njenu demokratizaciju i osigurava progres", navodi on. 

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije obilježava se širom Evrope 9. novembra u spomen na "Kristalnu noć" (njem. Kristalnacht), događaj iz novembra 1938. u nacističkoj Njemačkoj, koji se dogodio u okviru sistemskog progona Jevreja, kasnije nazvanog Holokaust.

Komentari: 4

milo

09. 11. 2019 - 10:16

posalji ovo bojvodi i DFu
NE

09. 11. 2019 - 15:34

nego Ranku i SDP, jer su u koaliciji sa njima.
Mišo

09. 11. 2019 - 11:00

Nije dobro za Crnu Goru da ne obradi domaći fašizam iz perioda ww2. Srbija od prvoga dana ima spreman program istrebljenja Bošnjaka sa teritorije koju "oni" smatraju svojom (velika srbija). Već krajem 1941. je krenulo i sprovođenje tog programa koje je odnelo preko 100.000 bošnjačkih civila (prema nekim bošnjačkim istoričarima 200.000). U okviru priprema je smenjen u Londonu general Dušan Simović a za predsenika vlade izabran poznati srpski fašista Slobodan Jovanović. On je, kako piše prof. Đorđe Stanković, već od 1936. godine u srpskom kulturnom klubu crtao mape etnički čiste srbije, pa je prema tom programu i vodio četnike u realizaciju. Srpska elita je počinila genocid u ww2, kao što je i 1995. u BiH. To mora da se objasni građanima CG, a imaće koristi i ostali iz regiona. Znači, program + realizacija (stanje na terenu) = genocid. Istoričari moraju to da konstatuju, ukoliko ja ne grešim.
NK

09. 11. 2019 - 13:58

Ne grešiš, nego Amfilohija sa DF-m propagira izopačenu istoriju. Kako je krenulo uspjet će jer vlada ne radi na objavljivanju istine. Vlast im je omilila ko jeb.. antifašizam.
Novi komentar