Obilježena 30. godišnjica pada Berlinskog zida

Merkel pozvala Evropu da brani slobodu i demokratiju

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da brani "slobodu i demokratiju" koje su sve više i više na udaru.
Objavljeno: 09. 11. 2019 - 18:25 Promjenite veličinu teksta: A A A
Merkel pozvala Evropu da brani slobodu i demokratiju
Foto: EPA

"Vrijednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumijevaju se i uvijek ih treba braniti", rekla je Merkel na proslavi 30 godina od pada Berlinskog zida u crkvi Pomirenja.

Ta crkva je izgrađena na mjestu stare crkve koju je komunistička istočnonjemačka vlada srušila jer se nalazila na "ničijoj zemlji" između Istočnog i Zapadnog Berlina.

"U budućnosti je neophodno djelovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći", rekla je Merkel, i sama rođena u Istočnoj Njemačkoj.

0911angelamerkel

Ona je navela da to "važi i za istok i za zapad".

Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.

Sa Angelom Merkel su bili predsjednici Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj mjeri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.

Upozorenja na prijetnje demokratijama uputio je i njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer.

Komentari: 2

stripovi & trikovi

09. 11. 2019 - 20:23

EUROPA i njene vrjednosti pale su u BiH,htjeli priznati ili ne TO JE TO.Odgovrost pada na sve velike zemlje u EU te komšiska Srbija,CG i Hrvatska.EUROPO vrati list i ponovo pigledaj sve....
Da, da ....

10. 11. 2019 - 12:25

Globalisti nemaju i ne poštuju VRJEDNOSTI. Prvo ti negiraju, nacionalnu pripadnost tj. asimiliraju te, oduzmu ti vjerovanje u Boga i njegovog sina Hrista, politički te izopače to jest naprave da si POLITIČKI KOREKTAN. Što je ČOVJEK, politički korektan, bez nacionalnog identiteta i BEZ VJERE? To vam je omlatina kojom lako mogu manipulisat NE BIRANI OD NARODA POLITIČARI Ljevičari- Liberalglobalisti. Što dalje od EU skalamerije to bolje. Njihov ideolog Soroš je prikriveni đavo u ljuckoj koži
Novi komentar