Republikanci traže svjedočenje uzbunjivača

Tramp obećao drugi trankript razgovora sa Zelenskim

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je u subotu da će Bijela kuća u utorak vjerovatno objaviti transkript drugog telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Voldomirom Zelenskim.
Objavljeno: 09. 11. 2019 - 20:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Tramp obecao drugi trankript razgovora sa Zelenskim
Foto: Doug Mills/The New York Times

"Imamo još jedan transkript koji je veoma važan," rekao je Tramp novinarima u vazduhoplovnoj bazi Endruz prije odlaska u posjetu Taskalusi, u držvavi Alabama, prenosi Rojters.

On je rekao da će dati drugi transkript novinarima jer je imao dva razgovora s predsjednikom Ukrajine.

Prethodno je jedan transkript objavljen u petak.

Istražitelji su objavili stotine stranica svjedočenja Fione Hil, bivše savjetnice Bijele kuće za Rusiju i potpukovnika Aleksandra Vindmena iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Predsjednik SAD-a je tada rekao da nije zabrinut i da ne misli da će mu ono što je objavljeno nanijeti štetu.

"Nisam zabrinut ni zbog čega, svjedočenja su sva bila dobra. Uglavnom nisam čuo za te ljude. Nemam pojma ko su. Bilo je nekih finih ljudi. Neki su moji protivnici. Izgleda niko ništa ne zna iz prve ruke. Ali važna je samo jedna stvar - transkript, a transkript je savršen" rekao je Donald Tramp novinarima u petak.

Podsjetimo, istraga o opozivu Donalda Trampa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa, pošto je anonimni uzbunjivač prijavio da je predsjednik SAD-a u razgovoru sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim zloupotrijebio položaj i ugrozio nacionalnu bezbjednost time što je obustavio isplatu vojne pomoći Kijevu dok Zelenski ne pokrene istragu o poslovanju sina demokrate Džozefa Bajdena u Ukrajini.

Rezolucija kojom se odobrava istraga opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa usvojena je u Predstavničkom domu Kongresa 31. oktobra.

Republikanci su u subotu zatražili da sin bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i uzbunjivač čija je žalba pokrenula istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa budu pozvani da svjedoče na javnim raspravama koje počinju sljedeće nedjelje.

Demokrate, koje kontrolišu američki Predstavnički dom, vjerovatno će odbiti pojavljivanje Hantera Bajdena i neidentifikovanog uzbunjivača na saslušanjima koja bi trebalo da počnu u srijedu, prenosi Rojters. Devin Nunjes, najviše pozicionirani republikanac u Obavještajnom komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD, uključio je Bajdena mlađeg i uzbunjivača u listu predloženih svjedoka u pismu koje je poslao predsjedniku Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, Adam Šifu, objavljenom na više mjesta na internetu.

Nunjes je u pismu naveo da su demokrate sprovele "lažni proces opoziva". Nunjes je takođe optužio Šifa da je izmišljao dokaze kako bi telefonski poziv, koji je ključan za istragu, prikazao "u lošem svjetlu".

Bajden je, inače, vodeći kandidat demokrata koji će se suprotstaviti Trampovoj kandidaturi za reizbor sljedeće godine.

Komentari: 0

Novi komentar