Danas izbori u Španiji, da li će se riješiti politička kriza?

 U Španiji se danas održavaju parlamentarni izbori, ali je neizvjesno da li će njhov rezultat donijeti rješenje političke krize.
Objavljeno: 10. 11. 2019 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako ocjenjuje evropski portal Politiko, nakon izbora moguće je da se premijer Španije Pedro Sančes i njegova Socijalistička partija suoče sa još većim izazovima nego do sada.

Prema predizbornim anketama, Socijalistička partija ponovo će pobijediti, ali sa manje ili istim brojem poslaničkih mjesta u parlamentu, odnosno sa oko 120 od 350, tako da neće imati većinu, prenosi Rojters.

Sančes se zbog toga suočava sa istim problemom, da uvjeri druge partije da ga podrže na funkciji premijera, što mu ranije nije polazilo za rukom.

Ranije bi socijalisti vjerovatno ušli u koaliciju sa ljevičarskim Podemosom, ali oni od aprilskih izbora nijesu u dobrim odnosima, a i svakako imaju male šanse da zajedno osvoje dovoljno mjesta da formiraju vladu.

Španskom političkom scenom dominiraju socijalisti i konzervativna Narodna partija (PP), ali su u proteklih nekoliko godina podijeljeni zbog finansijske krize i rasta popularnosti partije krajnje ljevice Podemos i desničarske Siudadanos.

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost, kao i to što je stranka krajnje desnice Voks prvi put ušla u nacionalni parlament na posljednjim izborima održanim u aprilu.

Komentari: 0

Novi komentar