INTERVJU: Dejan Jović, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti

„Mali Šengen“ može biti alternativa ako proširenje EU propadne

– Mislim da će se nastaviti retorika kao da će jednoga dana možda biti proširenja, ali da u dogledno vrijeme nije realno očekivati bilo kakvu konkretnu odluku o tome. Govori se o planovima za sljedeće desetljeće koji ne uključuju nijednu novu članicu. Ako Sjeverna Makedonija nakon Prespanskog sporazuma nije uspjela čak ni otvoriti pregovore, mislim da je to loš znak za proširenje – podvlači Jović.
Objavljeno: 11. 11. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
„Mali Sengen“ moze biti alternativa ako prosirenje EU propadne
Sandra Simunovic / Cropix; radio-dunav.com; Sanjin Strukic/PIXSELL; N1; srbi.hr

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Dejan Jović, kazao je da tzv. „mali Šengen“ – zona slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga koju će uspostaviti Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija – može državama Zapadnog Balkana biti alternativa ako ideja o proširenju EU propadne.

„Ako do toga dođe, treba sjesti za stol i realistički vidjeti što su sve alternative. Jedna od njih je, dakle, bliže povezivanje zemalja Zapadnog Balkana u okviru tog ʼmalog Šengenaʼ, odnosno mini EU. Druga bi bilo snažnije angažiranje vanjskih aktera – SAD-a ponovno, Rusije, Kine i eventualno Turske – u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu. Od tri mogućnosti – proširenja EU, ʼmini Šengenaʼ i ravnoteže moći vanjskih aktera – za mene osobno najbolje bi bilo proširenje. Ali, kao što vidite, to ne ide baš jednostavno“, rekao je Jović Portalu Analitika.

Govoreći o Crnoj Gori, Jović kaže da razumije logiku naše države da se ne povezuje sa zemljama regiona i da ima svoj put, ali da je pitanje hoće li imati uspjeha u tome.

„Da sam na mjestu crnogorskog rukovodstva, i dalje bih insistirao da je Crna Gora drugi slučaj i da tu nema rizika koji su povezani s ostalim zemljama. Crna Gora je mala država i veliko je pitanje može li ona promijeniti dominantne diskurse Francuske, Njemačke i ostalih članica EU. Treba nastaviti raditi i računati s tim da ovo neće biti tako jednostavno i tako brzo kao što se mislilo“, navodi naš sagovornik.

1111dejanjovic4

ANALITIKA: Francuski predsjednik, Emanuel Makron, stavio je prije skoro mjesec dana na samitu EU veto na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Šta, gospodine Joviću, predstavlja Makronov potez i kakva je poruka njime poslata ne samo Skoplju i Tirani, već Zapadnom Balkanu uopšte?

JOVIĆ: Mislim da Makronova odluka ima dvije dimenzije. S jedne strane, ona je rezultat želje Makrona i Francuske da pokažu da u sadašnjim okolnostima u Evropi – posebno ako dođe do Bregzita – Francuska želi imati daleko snažniju i možda čak i dominantnu ulogu. To što je odlučio da stavi veto zapravo je njegovo nastojanje da pokaže moć Francuske u okviru EU.

Druga dimenzija odnosi se na njegovu skeptičnost prema daljnjem proširenju i uvjerenost da bi ono moglo dovesti u pitanje integraciju, odnosno produbljenje odnosa unutar EU. Odluka da zaustavi proširenje ne samo na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, nego i na druge zemlje – na cijeli Zapadni Balkan – po mom mišljenju je pogrešna. Oduvijek sam zagovarao brzi ulazak svih zemalja Zapadnog Balkana u EU – doduše ne pojedinačno, već zajednički. Smatram da je Bregzit – znači, izlazak jedne zemlje iz EU – prilika da EU pokaže da ipak ima dovoljno drugih zemalja – posebno na Zapadnom Balkanu – koje žele ulazak u Uniju, i da im to i omogući.

ANALITIKA: Da li je Makronovom odlukom proširenje EU stavljeno ad acta?

JOVIĆ: Mislim da će se nastaviti retorika kao da će jednoga dana možda biti proširenja, ali da u dogledno vrijeme nije realno očekivati bilo kakvu konkretnu odluku o tome. Vidim da se sad u ovim novim diskursima govori o planovima za sljedeće desetljeće, koji ne uključuju nijednu novu članicu. Dakle, u tom smislu bio bih vrlo pesimističan. Ako Sjeverna Makedonija nakon Prespanskog sporazuma nije uspjela čak ni otvoriti pregovore, mislim da je to loš znak za proširenje.

ANALITIKA: Kako će to uticati na (unutrašnje) političke prilike u zemljama regiona i na njihove međusobne odnose?

JOVIĆ: Što duže zemlje čekaju na članstvo u EU – a posebno ako budu isključene iz tog procesa – one će biti u lošijem stanju. Pojaviće se ili ojačati autoritarni vođe i pokreti/partije, manje-više u svim zemljama. Nisam siguran da će doći do nekog sigurnosnog rizika i međusobnih sukoba, zato što na području Zapadnog Balkana još uvijek snažno djeluju SAD, posebno, rekao bih, u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, BiH i na Kosovu. Čak i kad bi postojala želja za obnovom neprijateljstava – a iskreno, to trenutno ne vidim – SAD ne bi dozvolile da se to dogodi. Dakle, ne mislim da će biti dramatičnih posljedica.

S druge strane, vidimo inicijativu o približavanju zemalja Zapadnog Balkana, u kojoj Crna Gora ne sudjeluje, ali sudjeluju sve druge zemlje, čak i Albanija. Pokušavaju se stvoriti novi mehanizmi ekonomske saradnje i bližih političkih odnosa. Vidjećemo hoće li to uspjeti.

1111dejanjovic5

ANALITIKA: Govorite o tzv. „malom Šengenu“?

JOVIĆ: Da. Sjeverna Makedonija nije zadovoljna s idejom o nekom rezervnom statusu; oni žele punopravno članstvo u EU. Crna Gora pretpostavlja da je najnaprednija i da joj bilo kakvo povezivanje s ostalim zemljama Zapadnog Balkana ne bi koristilo. Ukupno gledano, mislim da nijedna zemlja regiona nema dovoljno ohrabrenja da bi imala opravdana očekivanja da će uskoro ući u EU.

ANALITIKA: Može li „mali Šengen“ biti alternativa EU?

JOVIĆ: Mogao bi biti ako članstvo, odnosno ideja o proširenju EU, propadne. Ako do toga dođe, treba sjesti za stol i realistički vidjeti što su sve alternative. Postoji nekoliko mogućnosti. Jedna od njih je, dakle, bliže povezivanje zemalja Zapadnog Balkana u okviru tog ʼmalog Šengenaʼ, odnosno mini EU.

Druga bi bilo snažnije angažiranje vanjskih aktera – SAD-a ponovno, Rusije, Kine i eventualno Turske – u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu.

Od tri mogućnosti – proširenja EU, ʼmini Šengenaʼ i ravnoteže moći vanjskih aktera – za mene osobno najbolje bi bilo proširenje. Ali, kao što vidite, to ne ide baš jednostavno.

ANALITIKA: Čemu bi, u aktuelnim okolnostima, trebalo da se nada Crna Gora?

JOVIĆ: Potpuno razumijem crnogorsku logiku da se želi odlijepiti od Zapadnog Balkana i imati svoj samostalni put, zato što su odnosi EU s drugim zemljama regiona jako komplicirani. Pitanje je hoće li Crna Gora u tome uspjeti. Da sam na mjestu crnogorskog rukovodstva, i dalje bih insistirao da je Crna Gora drugi slučaj i da tu nema rizika koji su povezani s ostalim zemljama. Crna Gora je mala država i veliko je pitanje može li ona promijeniti dominantne diskurse Francuske, Njemačke i ostalih članica EU. Treba nastaviti raditi i računati s tim da ovo neće biti tako jednostavno i tako brzo kao što se mislilo.

ANALITIKA: Makron je u intervjuu Ekonomistu rekao da prije proširenja EU želi njenu reformu. Nije obznanio po kojem modelu, ali se spekuliše o Miteranovoj ideji tzv. koncentričnih krugova. Kako bi, po Vašem viđenju, EU mogla da izgleda u budućnosti?

JOVIĆ: Vidjećemo što je plan. S dosta velikim očekivanjem smo čekali da Junker objavi onaj svoj plan o Evropi, što je i uradio, pa od toga baš zapravo i nije bilo puno...

1111dejanjovic3

Mislim da je ideja o koncentričnim krugovima dobra jer bi omogućila da u EU budu primljene nove zemlje, a da im se onda postavljaju novi kriteriji kako bi se pomicale iz vanjskih krugova prema unutarnjim. Taj pristup bio bi mnogo bolji nego da ih se drži permanentno izvan EU i da se time hrani i pojačava osjećaj isključenosti i neravnopravnosti. Dakle, ako je to neka alternativa, onda bi trebalo ići s otvaranjem vrata barem za taj najširi krug – najudaljeniji od samog centra – za sadašnje zemlje kandidate.

Pitanje je koliko dugo će Makron insistirati da se ne započnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Još uvijek se nadam da se s nekom vrstom pritiska ili uvjeravanja otvore vrata njima. Ali, dalek je put od početka pregovora do njihovog završetka...

ANALITIKA: Pomenuli ste Rusiju, Kinu i Tursku i njihovo potencijalno veće prisustvo na Balkanu. Predstavljaju li one stvarnu opasnost ili su samo bauk za zastrašivanje?

JOVIĆ: To je pitanje političkog gledanja – za neku ljude su opasnost, za neke rješenje; ovisi o tome kako gledate na Zapad i na te zemlje. Mislim da je njihova prisutnost još uvijek relativno mala, posebno kad se radi o Rusiji i Turskoj. Kad se to usporedi s ekonomskom i političkom prisutnošću Zapada, tu nema usporedbe – one su daleko iza Zapada.

Ali, s druge strane, njihova prisutnost u simboličkom smislu je dosta velika i raste. U javnom mnjenju se pojavljuju proruski/proturski/prokineski stavovi, koji uglavnom jačaju zato što su u velikoj mjeri antiamerički, odnosno antizapadni/antievropski. Tako da u simboličkom smislu postoji veća percepcija njihove uloge.

Ako se EU ne želi ili ne može proširiti na Zapadni Balkan, ne bi se trebala čuditi da se tu pojavljuju drugi akteri; to je neizbježno. Ako ne želite pokriti neko područje svojom prisutnošću, naravno da će to napraviti drugi. I ja to očekujem – eventualno zatvaranje vrata EU jako će povećati prisustvo drugih, i zapravo ćemo imati Zapadni Balkan i postsovjetski prostor kao neku vrstu multipolarnog prostora, u kojem će biti više aktera koji će se pokušavati natjecati.

ANALITIKA: Kako ste doživjeli Makronovu ocjenu da je BiH „paklena mašina koja otkucava“ u regionu zbog džihadista povratnika? To je druga njegova izjava u desetak dana koja je podigla mnogo prašine, nakon one da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego „bande“ iz Ukrajine i Bugarske. Skuplja li Makron ovakvim izjavama poene uoči važnih lokalnih izbora u Francuskoj na proljeće?

JOVIĆ: Nevjerojatna je jedna stvar – Makron s jedne strane želi sebe prikazati kao lidera u evropskom kontekstu, a s druge više izgleda kao sljedbenik javnog mnjenja kad se radi o percepcijama Zapadnog Balkana. Nekako mi izgleda da nije dovoljno hrabar da vodi svoju politiku, nasuprot javnom mnjenju i predrasudama koje ono stvara o zemljama Zapadnog Balkana. Ja bih tako na to gledao.

1111dejanjovic1

Teško je komentirati izjave o sigurnosnim opasnostima u BiH, jer nemamo takav uvid u sigurnosne informacije iz obavještajnih i drugih izvora kakve ima on, tako da bih tu bio jako oprezan. Pitanje je koliko Zapad uopće dobro poznaje stvarnost na Zapadnom Balkanu, uključujući i BiH.

ANALITIKA: Dimitar Bečev nedavno je Makrona nazvao evropskim Trampom...

JOVIĆ: Pa, ne znam... Volim Bečeva i njegove analize, ali mislim da Makronova izjava o tome da je potrebno gledati na budućnost bez Amerike ili nasuprot Americi – ima nekog smisla. Uvijek mi se činilo da se EU mora emancipirati od SAD-a ako želi biti ozbiljan globalni akter, kao što se svojedobno emancipirala povlačenjem od Sovjetskog Saveza i Rusije. Mislim da je taj aspekt Makronove izjave sasvim relevantan i dobar. Samo je pitanje je li to moguće u postojećim okolnostima.

ANALITIKA: Kako gledate na to što se Angela Merkel distancirala od Makronove izjave da je NATO „u stanju moždane smrti“?

JOVIĆ: Postoji stav da u Evropi nema novih lidera. Mislim da je Makron svjestan činjenice da Merkel sigurno odlazi s funkcije, a da Britanija možda odlazi iz EU, i pokušava iskoristiti moment. U tom kontekstu promatram njegovu izjavu.

ANALITIKA: Može li se, na kraju, reći da je put Zapadnog Balkana u EU kolateralna šteta Bregzita?

JOVIĆ: Mislim da je takva ocjena malo pretjerana, zato što je Bregzit mogao biti jako velika šansa za Zapadni Balkan da je postojala politička volja u EU, jer jedan neuspjeh možete umanjiti drugim uspjehom, makar on i ne bio velik.

Mislim da je dobro što Bregzit nije razbio EU; on je više rizičan po samu Veliku Britaniju, njeno jedinstvo i budućnost, nego za samu EU. Zemlje EU drže se zajedno po pitanju Bregzita, i to je spriječilo nove bregzite. Tako da ne bih direktno povezivao te dvije situacije.

Komentari: 29

Nick

11. 11. 2019 - 00:37

To bi bila prevara nevidjenih razmjera.. a mi bi bili zadovoljni kao neko kuce kome bace saku granula kad zele da ga umire
Tara

11. 11. 2019 - 18:33

Naravno ,to bi bila prevara.. Sve ove komentare od prof.pa do drugih..treba baciti u Kos.. Mi smo mala zemlja..mozemo da uzivamo ..Niposto sa Srbijom i Albanijom..to bi bila omca oko grla.. Sve ove drzavice,,bila ona HR..Serbija ,,Albanija su ljubomorni na CG..pa bi zeljeli da se plijena docepaju.. Drugo,Tutska isto zeli u EU..to nece nikad biti..ali ona dobiva redovno veliku kolicinu novca od EU..za razne projekte..
OBAVEZNO

11. 11. 2019 - 20:44

Da se dočepaju plijena ..kakvog?????Šta lupaš osobo?????Šta mi to imamo što njima treba -apsolutno mišta ...
Što imamo?

11. 11. 2019 - 22:26

Nešto više od 200km obale na Jadranu, zbog čega su Srbija i Rusija spremni na sve
dobro misliš

12. 11. 2019 - 21:16

Ove lude glave što pišu ovakve gluposti nijesu ni zavirili u ekonomski bilans Srbije ..ona ju u SUFICITU prema SVIM OKOLNIM ZEMLJAMA..Tako da vam ovi zli komentari ne vrijede dvije pare
Mihailo,Bgd

19. 11. 2019 - 16:32

"Mali šengen" je mrtvo rođena inicijativa. Parokratski škart i ništa više.
USA

11. 11. 2019 - 02:57

Crna Gora jedino sa USA može napraviti neku uniju, sa ovim ođe ništa ne treba imati.
Putnik Namernik

11. 11. 2019 - 18:33

Bravo.za ovaj komentar! USA vas oberučke prihvata! NATO to sam ja. E viva vero Montenegro!
Мирослав Ђукић

14. 11. 2019 - 12:43

А што не са Албанијом?
Свети дух

11. 11. 2019 - 06:24

Нека твоја Хрватска изађе из ЕУ и придружи се Србији! Фала ти на приганице!
Građanin

11. 11. 2019 - 07:53

Hvala, nama to ne treba!. I neka batale mediji afirmaciju ovog suludog koncepta! Nego ne čudi me kod ovog stanovništva da sve prođe, jer opvo nijesu građani nego stanovništvo.
Janica Matova Beograd

11. 11. 2019 - 07:39

Najbolji komentar svega što se dešava sa EU je JEDNOG KOMENTATOTRA "FALA IM NA PRIGANICE"! To je ujedno i najbolja analiza svega što se dešava sa balkanskim i velikosrpskim igarijama đe se Crnoj Gori ponovo kuje "sjekira među uši",ako se ne odbranimo!
lolo

11. 11. 2019 - 07:54

Ne znam pkle vam ovaj Jovic ali sad je vrijeme da CG pokaze malo vise ambicije i da upali diplomatiju. Ne moze sa pred otvaranje zadnjega poglavlja mijenjat pravila nikako, pricam za CG za ostale kako oce. Na tome treba insistirat! Ni po velicini ni po bilo kojemu parametru CG ne moze da naudi EU i zato treba da nas prime a ovi ostali neka prave carinske unije !!!
Anna

11. 11. 2019 - 08:48

Potpuno se slazem, s tim sto IPAK treba da uradimo vise po pitanju poglavlja 23 i 24. Ona nas najvise koce, jer kao da nema dovoljno volje s nase strane da se uradi vise. Tu se EU presla sa Bugarskom i Rumunijom, s nama nece. A mi, ako ne uradimo vise kada je rijec o tim poglavljima, a i ne samo o njima, bojim se da necemo nikad u Uniju
Mi ćemo

11. 11. 2019 - 09:16

Preko veze u EVROAFRO INTEGRACIJE
Očigledno

11. 11. 2019 - 09:13

nIJE Sandej Tajms slučajno naveo da nas nema ni 2030u EU..LJUDI URAZUMITE SE
Herceg Novi

11. 11. 2019 - 09:47

Neka nas nema, bolje ovako nego opet sa Srbijom u tugu i žalost.
daki

11. 11. 2019 - 09:24

Svako udruzivanje je dobro, ali za CGoru,to bi bio kraj i mora i dalje da nade nacine da ude u EU,prvenstveno zbog turizma,jer ako u skoroj buducnosti ne budemo imali zapadne goste ,od ovih iz okruzenja i dalje cemo raditi 2 mjeseca
indirekt

11. 11. 2019 - 13:16

Najbolj da unidjemo u Kroaciju i time u EU. Treba napisat zamolnicu Kovindi .
Realista

11. 11. 2019 - 09:26

Ovaj dogovor može samo da odgovara državama koje imaju preko dva miliona stanovnika a to su Makedonija - 2,1 milion, Albanija - 2,8 i Srbija 8,6 miliona. Broj nezaposlenih u Srbije je veći nego broj svih stanovnika u Crnoj Gori... Zamislite da dobiju nisto pravo kao i mi koji imamo licnu kartu u Crnoj Gori... Crna Gora sa ovim ne dobija ništa. Tražiti savez sa malim državama Evrope: Luksemburg, Monako, Lihtenštajn, San Marino itd.
SKYDOG

11. 11. 2019 - 09:58

Postovani, Ovo je takozvano izmisljanje tople vode. Regionalno vec odavno, od 2006 vazi CEFTA sporazum o slobodnom kretanju roba i usluga. Slobodno kretanje ljudi Crna Gora ima regulosano bilateralno sa vecinom clanica. Sa ostatkom to moze nastaviti bilateralno ili multilateralno. U svakom drugom slucaju, ovo je vracanje Crne Gore 10 god. unazad i stavljanje na neopravdani standby dok ostali, prvenstveno Srbija, ne pristignu sa otvaranjem pregovora. Znaci, maskirana klauzula balansa. Odgovara svima osim Crnoj Gori !!!
xy

11. 11. 2019 - 10:56

Moj naklon Putinu, Vučiću, Dodiku i Mandiću. Napravili su fenomenalan rezultat. Nije lako "odraditi" da velika evropska regija kao što je dobar deo Balkana, ostane da prdi u srednjem veku, zbog pokvarenoh i sebičnih inbteresa Rusije. Nadam se da će, posle izbora 2020. Crna Gora imati snage da se barem Mandiću i DF-u oduži za ovaj istorijski uspeh neofašista.
Crnogorac

11. 11. 2019 - 11:40

Nema od toga ništa,to Crnoj Gori ne odgovara nikako.
Zoran V. Raičević - Toronto

11. 11. 2019 - 13:07

Što jedan glasač na prošlim izborima reče: lako ćemo ako pobijedi opozicija pa ne uđemo u EU, nego šta ćemo ako vlast opet pobijedi, pa ne uđemo u EU!
ma Zoki bre

11. 11. 2019 - 13:35

Svi znaju da smo mi Srbi (vecinom) i ne moze ih Novak i Coso izFoce prevariti. Jugoslavije je jos davno trebala bitin podijeljena fifti-fifti po katolickoj liniji do Kroacije i cao .
Suze krokodilske

11. 11. 2019 - 13:56

Najbolje bi bilo da se vi Montenegrini odmah preselite na Zapad i uđete u EU da ne gubite vrijeme.Časni pravoslavni narod u Crnoj Gori i svi Crnogorci znaju đe pripadaju ne može se protiv braće sa Latinima tikve sadit.
Putnik Namernik

11. 11. 2019 - 18:49

Srbine, jel komšiji umrla krava? Vreme je da se radujes. Toliko ste vi Srbi okuzili okolinom da od vašeg smrada ceo balkan bazdi...
Nikad nijesam ni pravio grešku

11. 11. 2019 - 14:30

Bolje vi je Crnogorci priznat grešku i pokajat se no cijeli život živjet u zabludi.Što reče jedan mudri čovjek,Blago onom ko rano poludi cijeli mu život prođe u veselju!
istina

23. 11. 2019 - 15:29

Radi istine i izbjegavanja zabune-D.Jovic predaje i zivi u Hrvatskoj a nije Hrvat nego Srbin i clan je jedne srpske stranke(pogledaj Wiki) i njegovi stavovi nemaju veze sa hrvatskom sluzbenok politikom,naprotiv. Crna Gora moze od Hrvatske uvijek racunati na potpunu i iskrenu podrsku sto brzeg ulaska u EU.
Novi komentar