Primjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Keković: Ako bude nužno idemo na referendum

Ako od janura 2020. ne počne primjena novih odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, USSCG će pokrenuti proceduru za organizovanje referenduma na tu temu. To je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao, generalni sekretar Unije Srđa Keković.
Objavljeno: 11. 11. 2019 - 08:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Mi mislimo, da ako krenemo u tu aktivnost, ako to bude nužno, imaćemo podršku velikog broja građana. Onda ćemo obavezadi Skupštinu Crne Gore da raspiše referendum po tim pitanjima, a tada ostavljamo građanima da se opredjele po tim pitanjima”, naveo je Keković.

Podsjetio je da bi tokom ove sedmice trebalo da bude održana nova sjednica Socijalnog savjeta, na kojoj će se raspravljati o novom povećanju minimalne zarade, kao i o izmjenama Zakona o radu i Zakona o PIO.

Keković, vjeruje dalje da će Vlada izpoštovati socijalni dijalog.

Ponovio je da Savez i Unija slobodnih sindikata traže od Vlade da do kraja godine usvoji izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi primjena počela od 2020. godine.

“Ako primjena tog zakona počne, kako očekujemo 1. januara 2020. godine starosna granica za odlazak u penziju za žene zaustaviće se na 64 godina, a za muškarce na 66 godine”, kazao podsjetio je Keković.

I minimalna penzija bi trebalo da bude povećana na 145 eura.

“Suština penzionog sistema je da imamo u toj dobi jedan dostojanstven život, da živimo od penzije, a ne da imamo penzioni sistem koji nikome ne služi”, poručio je Keković.

Podsjetimo Zajednički sastanak rukovodstava SSCG i USSCG, održan je prošle sedmice povodom predstojeće sjednice Socijalnog savjeta Crne Gore kojoj će prisustvovati i predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Duško Marković.

“Predstavnici ove dvije sindikalne centrale dogovorili su se da na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta insistiraju na davanju garancija da će se izmjene Zakona PIO usvojiti do kraja godine, a u suprotnom će pristupiti realizaciji aktivnosti koje su zbog postignutog kompromisa obustavili u prethodnom period, kao i da će insistirati na rješenjima koja su zagovarali na početku prošlogodišnje kampanje o predloženim izmjenama Zakona PIO”, poručili su ranije iz sindikata.

Komentari: 6

Janica Matova Beograd

11. 11. 2019 - 08:34

Odakle da stvori penzioni sistem stabilan u nestabilnoj ekonomiji.Od koga da uzme? Predložene izmjene u ovim okolnostima su neizvodljive !
Sova

11. 11. 2019 - 09:42

Kod nas se stalno čuje da nekome treba nešto da se da. Niko ne kaže od koga da se to uzme. Ovo je moguće samo uz povećanje nameta privredi. Doprinosi su već preveliki.
zakula crnogorac

11. 11. 2019 - 09:49

pa zar je KEKOVICU PENZIJA MINIMALNA OD 145E dovoljna za DOSTOJANSTEN ZIVOT.ne mogu se komunalije platiti sa tim sta ce ti ljudi jesti 30 dana.evo KEKOVICU BOSANSKI SINDIKAT trazi minimalnu PLATU 500E,ZA TO SE TI BORI,pa valjda smo jos uvijek ispred BOSNE.SRECNO CRNA GORO!!!
Cijela

11. 11. 2019 - 11:40

javnost je od septembra 2018.godine bila "bombardovana"pricom da novi zakon stupa na snagu 01.01.2019.godine.To su svi tvrdili.I sindikati i cini se i ministarstvo i mnogi drugi.Kao na 40 godina dodaje se 61 godina starosti,deset najlosijih godina se brise i jos mnogo toga.Kad od toga bas nista.Nemojte gospodine Kekovicu ,vi kao poprilicno odgovoran covjek ovo dopustati.Ovo je sistemski zakon i tacno obavijestite javnost iz dana u dan ako treba,kako stvari stoje.Zasto da se zakon mijenja 01.januara.Moze i 03.januara 2020.godine pa da zaposlenima i 2019.udje u proracun.Vi sami ne donosite odluke.Ali ste odgovorni za pravovremeno i validno informisanje clanstva.
Penzioner

11. 11. 2019 - 13:02

Nama ne treba Vlada nego Deda Mraz. Moje pare koje su isle u penzioni fond prije 40 godine potrosene su iste godine. I sve naredne. Kada sam ja otisao u penziju sve sto sam izdvajao vec je bilo potroseno. Odakle mi sada daju penziju kad to nije vracanje para koje sam ja izdvajao? Od ovih sto sada izdvajaju kao sto sam ja godinama svojim izdvajanjem placao ondasnje penzionere. Da imamo ekonomiju dje je prosjek zarada 2.000 eura, nebi minimalna bila 145 eura.
Stecajac .

11. 11. 2019 - 15:54

Ne usvajati lose zakone ukidate beneficirani staz i fa radimo do 67. I staza do smrti to ti Kelovicu ukidas
Novi komentar