Mali Šengen: Balkansko čudo ili džeparoški trik?

Zemljama Zapadnog Balkana ekonomska saradnja teško ide: carine, loša infrastruktura i napetosti među susjedima koče tržište. To bi se trebalo promijeniti, smatra Norbert Mappes-Niediek.
Objavljeno: 11. 11. 2019 - 09:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jesu li čuda tako lako ostvariva? To pitanje pada na pamet dok ovih dana pratite aktivnosti trojice moćnih muškaraca na Balkanu. I to nakon što je EU zbog veta Francuske odbacila dalje pregovore o pristupanju. Upravo sada, kada su učestala upozorenja o novim napetostima u regiji, Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija čine ogromne korake ka jednom upravo čudesnom dogovoru.

Godinama je Brisel insistirao na tješnjoj saradnji između balkanskih zemalja, posljednji put na sastanku u Trstu prije dvije godine. Ironično je da se čini da je ta saradnja odjednom počela da funkcioniše, baš sada kada Brisel jedva još može ponuditi neku nadu. U Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, održava se već drugi regionalni sastanak na vrhu u samo mjesec dana. Ne samo da se te tri države odlično slažu - one izričito pozivaju i ostale tri isključene zemlje da im se pridruže, čak i Kosovo. Nevjerovatno. Što se to tamo događa?

Carine i administracija

Balkanu je neophodna saradnja ili „povezanost" - kako to nazivaju stručnjaci EU-a. Na mnogim granicama često danima stoje kamioni s robom iz neke konkurentske zemlje. Carine i administrativne prepreke štite ta premala tržišta od susjeda.

Stopostotne carine koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, jedinstvene su u svijetu. Putovanje je puno prepreka čak i za obične građane, posebno ljeti: smjena na graničnom prelazu, znači da opet sat vremena sve stoji. To sve je kobno za privredu. Te male zemlje zbog svoje male kupovne moći nisu interesantne za investitore, a s tim šikaniranjem u transportu nisu podobne ni kao dobavljači za strana tržišta.

Usko grlo na Balkanu - granica između Srbije i Kosova

U svojoj trci ka EU-u, balkanske zemlje su više puta naštetile jedna drugoj. Sada, izgleda, žele ići zajedno, ruku pod ruku. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, u oktobru su zajednički formulirali cilj uvođenja „četiri slobode" na Balkanu, koje već važe u EU: slobodu kretanja za kapital, robu, usluge i ljude. Predviđeno je da „Mini-Schengen", kako ga naziva Vučić, omogući putovanja bez pasoša, samo sa ličnom kartom. Ideje bi trebale biti konkretizovane u nedjelju, a stvarnost će postati već 2021.

Balkanska „Mini-EU"?

Ali Balkan ne bi bio Balkan da se "vrag ne krije u detaljima". Trojica novih prijatelja svojim granicama gotovo u potpunosti okružuju - Kosovo. Putovanje bez prepreka „iz Srbije u Albaniju", kako je to Vučić obećao, zahtijevaće duge obilaznice, osim ako se ne uključi zemlja koju Srbija ne priznaje. Mnogi problemi koji su po najavama tri čelnika navodno riješeni u balkanskoj „mini-EU" - ili su vrlo kontroverzni ili samo teoretski riješeni, ali nisu praktično implementirani u teškom dijalogu o praktičnim pitanjima između Beograda i Prištine. Na primjer, uzajamno priznavanje diploma. Ako to nisu bile u stanju učiniti dvije, pitanje je kako će to postići šest zemalja.

Ako se malo bolje pogleda, i željena carinska unija se nalazi pred preprekama koje je teško savladati. Čak i prije nego što je Kosovo uvelo svoje astronomske carine na srpsku robu, tamo je postojala bojazan da bi Srbija svojom ekonomskom snagom mogla ugušiti delikatni procvat poslovnog krajolika u toj zemlji. Premijer Albin Kurti je godinama skupljao glasove zahtjevom za totalnim bojkotom srpske robe. Bogatija Crna Gora se, pak, plaši jeftine srpske konkurencije.

Ono što je takođe neriješeno je pitanje kompatibilnosti carinske unije sa sporazumom o slobodnoj trgovini koji je Srbija nedavno sklopila s Putinovom Evroazijskom ekonomskom unijom. Hoće li će sve balkanske zemlje ubuduće slobodno trgovati s Rusijom, Kirgizijom ili Jermenijom? I koliko je evroazijska zona slobodne trgovine kompatibilna sa sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju koje su sve zemlje Balkana zaključile s EU-om?

Kosovo - nerješiv problem

Srž ove „Balkanske EU" je nova osovina Beograd - Tirana. Insceniranjem „istorijskog pomirenja Srba i Albanaca" prije tri godine, koristi su imali i Srbin Vučić i njegov albanski kolega Rama. Te zemlje jedva da imaju problema jedna s drugom i pomirenje nije ni bilo potrebno. Ali kada se spoje „Srbi" i „Albanci", nerješiv problem Kosova može da dovede do kratkog spoja: mnogo je lakše pregovarati s Tiranom nego s Prištinom.

S druge strane, Rama, koji sebe smatra „predsjednikom svih Albanaca", rado prihvata to ponuđeno vodstvo. Pritom interesi Kosova bivaju zanemareni. A za Zaeva je dobro da učestvuje u ovome: s jedne strane, poslije šamara koji je EU dala Sjevernoj Makedoniji potreban mu je vidljiv uspjeh. S druge strane, mora se osigurati da se Beograd i Tirana ne dogovore preko njegovih leđa i da sebi ne daju pregovaračku moć nad albanskim stanovništvom njegove zemlje.

Čuda su rijetka, ne samo na Balkanu. A ako ih ima, obično se radi o nekom šibicarskom triku.

Komentari: 23

LUKA P

11. 11. 2019 - 09:23

O poštenim namjerama ovog sporazuma, najbolje je rekao Vučić u odgovoru na novinarsko pitanje. Toliko drskosti, osionosti i nevaspitanje u odgovoru, nijesu viđeni na konf. za štampu. Između ostalog papagaji, ko oće, oće, a ko neće ne mora itd. E pa ja se nadam da mi nećemo progutati još jednu podvalu našeg velikog "prijatelja".
Jakov Pajov Beograd

11. 11. 2019 - 09:40

Ovdje nema i ne može biti dileme koja se postavlja u naslovu.Šta se može očekivati od "šibicara" koje pokušava da predvodi dojučerašnji epigon jedne "bušmanske" politike koja je razvalila jednu zemlju i sada navodno hoće da imitira EU. To i da se ostvari može biti samo njena karikatura!
Ćalasan

11. 11. 2019 - 09:45

Gdje je tu Kosovo?
A znaš kako

11. 11. 2019 - 23:10

Gdje su sad, mislim da ne znaju ni oni (ono čardak ni na nebu ni na zemlji), ali gdje će biti, znam i ja i ti i oni-tamo gdje je oduvijek i bilo. Srbija.
Gost

12. 11. 2019 - 10:48

A znas [email protected] iskreno te i vas sve razumijem samo mi nije jasno da ne vidite da na Kosovo ne zelite da zivite. Zidovi iz cijelog svijeta vracu se u Izrael dok vi samo cekate priliku da zdimite sa njega(mislim i na jednu i na drugu stranu). Tako ako cemo onako od oka, ako pokusamo biti neutralni posmatraci sto nije lako, zaista upads u oci bar jedna stvar, bar nesto je ocigledno: usrecice se bilo koja drzava sa Kosovom koje htjeli ne htjeli je ipak trenutno drzava cim Vucicu moze reci - ne mozes ovaj put, udji malo kasnije. Zale i zele ga obje strane a odusevljavaju me ovi vjernici koji nosa nisu promolili put tijeh strana ali navijaju, bodre one nesretnike sto tamo zive. Gledaju Tv i navijaju kao sto su bodrili neke druge sa zapadne strane pa ih onda skrenuli prije Beograda da ne zaguse saobracaj u glavnom gradu.
SKYDOG

11. 11. 2019 - 09:47

Postovani, Ovo je takozvano izmisljanje tople vode. Regionalno vec odavno, od 2006 vazi CEFTA sporazum o slobodnom kretanju roba i usluga. Slobodno kretanje ljudi Crna Gora ima regulosano bilateralno sa vecinom clanica. Sa ostatkom to moze nastaviti bilateralno ili multilateralno. U svakom drugom slucaju, ovo je vracanje Crne Gore 10 god. unazad i stavljanje na neopravdani standby dok ostali, prvenstveno Srbija, ne pristignu sa otvaranjem pregovora. Znaci, maskirana klauzula balansa. Odgovara svima osim Crnoj Gori !!!
prof.

11. 11. 2019 - 11:55

Crna Gora u zamku. Vide li naši politicari dalje od nosa. Ne bacajte nas u crnu jamu. Sa radikalima, opet ?????
Bel ami

11. 11. 2019 - 19:25

Crna Gora kao region Srbije (tkz srpska sparta)a Kosovo ponovo kao "juzna pokrajina". Bosna vec ima "republiku srpsko/sumsku" kao ratni plen SPS i radikala. Zato niko nije pozvan iz ovih zemalja,za koje se racuna da im je Vucko-potrcko glavni gazda odn predsjednik.
Realnost

12. 11. 2019 - 15:34

To su gluposti. Srbija ne moze ni sa Srbijom a kamoli sa drugima. Populacija im odlazi vani en mass. Idu , ne u Rusiju , no na Zapad jer znaju gdje mogu zivjeti ko ljudi
Posmatrač

11. 11. 2019 - 12:24

To je novi švindleraj radikalske Srbije!
O P R E Z ! !

11. 11. 2019 - 16:27

Nemojte molim vas o Balkanskim Cudima. Kad se najavi bombasticno neki kastig ce iz toga. Ko su protagonist tesko da sto dobro moze. No, u svakom slucaju mozda je namjera dobra. Ali CG da bude vrrrrrlo oprezna. Ja ne bi odmah prihvatio no nakon nekog perioda, ako se ostali zele. Imam utisak da mnogo ne bi izgubili, a mozda bi I dobili ne ulazeci
Mislim

11. 11. 2019 - 19:04

Ako nas DPS uvuče u ovu utopiju-prevaru, treba ih kazniti na izborima. Ako nas DPS ne uvede ( njihov problem je kako ) u EU, isto ih treba kazniti na izborima.
dobro misliš

11. 11. 2019 - 20:54

Od Evrope nema ništa ..biće kao u Koprivičinoj komediji ,,dug put u Jevropu
Istom trolu

12. 11. 2019 - 15:28

Kulturna vodilja ti je cetnik sa harmonikom.. Mozete u duetu. On ce svirati a ti otpjevaj Kaljinku.
Gdje je logika ?

11. 11. 2019 - 21:19

Aha, a onda vlast dati Srbadiji koji ce nas povesti u Rusiju. Ajde malo razradi ideju, trolu. Pa mislis da ce se neko upecati na ovo?
Max

11. 11. 2019 - 23:33

Sta bi sa onom pjesmom koju su pjevali,odn bolje reci urlikali tkz srbi iz Crne Gore: nas i rusa trista mliona...??
dobro misliš

12. 11. 2019 - 07:15

Samo sam naveo da od Evrope nema ništa jer je ,uvijek odlično informisani,Sandej Tajms prenio da na su EU nema ni 2030....a zašto samo se okreni oko sebe i pogledaj našu realnost i bit će ti jasno
Trolu

12. 11. 2019 - 15:26

ma kako ne, kad Srbadija iz CG kaze. Uvijek u pravu uvijek na strain progresa. Cuj Sunday Times reko. Engleski konzervativci rekli. Vidim ti nivo edukovanosti po tome. Ti si onaj isti populisticki trol. Da ti Kazem jos jednom da te fasisoidne rusofilske price nece proci u CG
Glupom trolu

13. 11. 2019 - 07:16

Da malo više mozga u glavi imaš, provjerio bi spoljnotrgovinski bilans Srbije i vidio da sa svim susjedima ima spoljnotrgovinski suficit...tako da to što nekoga mrziš to je tvoja stvar ,truj sebe ,daj bože ,dok te mržnja ne otruje
Polako

11. 11. 2019 - 21:25

Ne bi se zacudio da je ovo neki trik iza kojeg je Rusija preko Srbije.
e do mojega

12. 11. 2019 - 08:24

Tu novu drzavu treba nazvat: HOMINUS BALKANICUS REPUBLIC. Za glavni grad nek odluce SIBICARENJEM tako sto ce pod sesir stavit 4 listica sa imenima: NIS, PRIZREN, SKADAR I BITOLA.
Mирослав Ђукић

12. 11. 2019 - 15:33

Није ни једно ни друго. Момци су добили налог од газде, који морају извршити. Чему све то води, њих тројица појма немају. Ипак су то полу-марионете! Њихове потезе вуче иза кулиса други и њих треба повезати са оним што јавно саопштава службеник Ротшилда Емануел Макрон.
Ćalasan

13. 11. 2019 - 09:29

Slažem se sa Đukićem i jako mi je drago. U toj priči, samo Zajev može biti kolateralna šteta, a ova dvojica gledaju koće koga? Pred gazdama svi glume "sestru Jelu".
Novi komentar