Bil Gejts: Priznajem, kriv sam

Suosnivač Microsofta Bil Gejts izjavio je da je njegova krivica to što je ta kompanija propustila šansu da na vrijeme razvije Windows Mobile, kako bi on postao osnovni operativni sistem za prenosne uređaje.
Objavljeno: 11. 11. 2019 - 11:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Glavni razlog za to je, prema njegovim riječima, bio antimonopolski slučaja koji je u tom periodu protiv Microsofta vodilo američko Ministarstvo pravde, na šta je ta kompanija bila primarno usredsređena.

Ta tužba je imala veoma loš uticaj na Microsoft, jer kompanija nije mogla da se fokusira na kreiranje operativnog sistema za mobilne telefone, rekao je Gejts u intervjuu koji je dao na The New York Times DealBook konferenciji.

On smatra da je to glavni razlog zašto danas na mobilnim telefonima dominira Android umjesto Window Mobile-a. Zbog te tužbe u Microsoftu nisu uspjeli da pripreme Windows Mobile OS za (neimenovani) Motorola telefon.

Pretpostavlja se da je u pitanju Moto Droid model iz 2009. godine, prvi Android uređaj koji je Motorola napravila. Taj telefon je imao veliki uticaj u popularizaciji Android-a u SAD.

Bil Gejts kaže da je Microsoft bio blizu toga da Windows Mobile "pobijedi", ali smatra da on sam nije obratio dovoljno pažnje na to i da je propustio šansu.

Microsoft je zakasnio samo tri mjeseca, a da su uspjeli da završe OS ranije, siguran je da bi se Motorola odlučila za Windows Mobile. Međutim, Android je iskoristio svoju šansu i danas ljudi gotovo da ne znaju šta je to Windows Mobile.

Komentari: 4

ne budi tuzan

11. 11. 2019 - 14:13

Razvice to Kinezi .Na ruku im idu americke sankcije koe ih cak prisiljavaju da razviju svoj OP sistem.
pobro

11. 11. 2019 - 14:55

na stranu tolike mogucnosti androida, i njegov otvoreni kod, windows mobile na 5 puta manje memorije radi bez greske i zastoja, plus je sigurniji x puta...steta sto nije korisnicki orijentisan i sto nosi sve boljke klasicnog windows sistema za racunare...
Bodin

11. 11. 2019 - 16:10

Ne mozes da uporedis ta dva operativna sistema,to je sto kao da uporedis windows 10 i ubuntu os.Ubuntu je baziran na linuxu kao (android) i mnogo je brzi i sigurniji od windows 10 i samo je sigurniji iz jednog razloga a to je sto nema dovoljno korisnika pa nije interesantan hakerima i nema puno virusa za ubuntu.Kod androida i windowsa je obrnuta situacija,androd dominira a windows ima mali broj korisnika i naravno time nije interesantan za hakere.Sto se tice performansi cinjenica je da je windows bolje optimizovan od androida na mobilnim uredjajima sto je neobicno obzirom da je android baziran na linuxu.Nijesam siguran ali mislim da su najbrzi telefoni bili bazirani na unixu tipa blackbarry i da su bili najsigurniji.
el profesore

13. 11. 2019 - 17:01

Prvo, android je koristi toliko modifikovan linux kernel, da se moze reci da skoro i ne lici vise na linux. Sto se drugih stvari tice, uzeo si Ubuntu, mozda i najgori linux OS, i opet tvrdis da je windows samo sigurniji jer ga ima vise, sto opet nije istina. Linuxov kernel se azurira gotovo svakodnevno, dok microsoft koristi NT iz 90ih. A i generalno, struktura linuxa i nacin na koji korisnik ima interakciju sa istim dovodi do toga da je linux dosta sigurniji, nevezano za popularnost. QNX koji je blackberry koristio je unix-like kernel, nije unix. Linux je baziran na unixu. Sto se performansi tice, opet se mijesaju babe i zabe. android koristi samo dio kernela linuxa, tako da performanse uveliko zavise od google-a kao i ostalih developera koji doradjuju stock android.
Novi komentar